Да бъдеш или не приятел с шефа във Фейсбук

Photo credit: Master OSM 2011 / Foter.com / CC BY-NC-SA

Забавлявал си се цяла нощ, изпил си доволно количество алкохол, краката те болят от танци, имаш ужасен махмурлук и закъсняваш за работа…

Колкото и да отричате и да твърдите, че това не се отнася за вас – тази ситуация е до болка позната на всички и почти няма човек, който да не е попадал в нея поне веднъж.

Как да се оправдаете пред шефа, ако знаете, че той вече е видял снимките, на които сте тагнати във Фейса? Няма начин.

Днес в LifeBites.bg ви предлагаме няколко причини „ЗА“ и „ПРОТИВ“ сприятеляването с шефа във Фейсбук.

Много от нас често твърдят, че не искат да смесват личния и професионалния си живот. Но именно това е първото нещо, което се случва още с кликването върху бутона „потвърди“, на изпратената покана за приятелство от шефа. От този момент нататък той винаги ще е наясно къде, кога и какво правите във всяка минута от вашия ден. Ако го споделяте в мрежата, разбира се.

До известна степен приятелството с началника в социалните мрежи ограничава правото ви да споделяте свободно това, което искате, защото винаги се съобразявате, че той може го види, а някои неща не са за пред шефа, нали така?! Но нали именно това е целта на Фейсбук – да споделяме свободно нещата, които ни се случват с хората, които желаем. Ако се притеснявате как би реагирал шефът ви на определени неща, които качвате в нета – ПРОСТО НЕ СТАВАЙТЕ ФЕЙСБУК ПРИЯТЕЛ С НЕГО. Така вероятно ще избегнете и много нежелани последици в професионалното си развитие и кариера.

Неприятна последица от сприятеляването с началството е и фактът, че

той винаги ще вижда, кога сте на линия и си цъкате във Фейса, вместо да работите

Това краткотрайно, но приятно скатаване по време на работния ден никак не е за пренебрегване. Все пак трябва да сме спокойни да се покрием за мъничко, когато усещаме, че сме прегрели от работата.

Photo credit: Sean MacEntee / Foter.com / CC BY
Photo credit: Sean MacEntee / Foter.com / CC BY

Освен това никога вече няма да можете да излъжете, че сте болни, за да отидете на отдавна желано място с приятели. Рискът някой от тях да ви тагне в снимка или събитие във Фейсбук никак не е малък, а работодателят ви 100% няма да пропусне да го види – по всички закони на Мърфи.

Друго нещо, което никога няма да можете да направите, ако сте приятели със своя бос във Фейсбук е да се оплачете публично от него или от работата си. Може пък да ви се прииска да го направите някой път!

Още един минус в списъка е, че винаги когато сте на линия във Фейсбук, началникът ви ще има възможност да ви възлага задачки „он-лайн“ през време, в което не сте на работа, отпуска сте или си почивате. Така ставате лесна плячка за допълнителна работа, която така или иначе няма как да откажете и да твърдите, че не сте видели, след като току-що сте споделили или коментирали нещо във Фейсбук.

Photo credit: marcopako  / Foter.com / CC BY-SA
Снимка: marcopako  / Foter.com / CC BY-SA

Най-лошо става положението, ако получите покана за приятелство от шефа си, а не искате да я приемете поради изложените по-горе причини. Тогава наистина става трудно.

Ако не приемете поканата рискувате да си навлечете проблеми, ако я приемете – също!

За подобни неловки ситуации, все пак има частично решение. Тъй като се налага да станете приятел с шефа във Фейсбук (поне в повечето случаи) трябва да имате предвид, че има начин да ограничите нещата, които той вижда и задължително трябва да се възползвате от него. Това става чрез редактиране на настройките за достъпност на даден пост, който искате да споделите. Ако досега не сте обръщали внимание на този бутон, който в дадени случаи може да се окаже най-добрият ви приятел – време е да го направите. Така можете да споделяте, но и да защитавате личните си преживявания. Те ще бъдат видени само от онези виртуални приятели, които вие решите.

Photo credit: Sean MacEntee / Foter.com / CC BY
Снимка: Sean MacEntee / Foter.com / CC BY

Но да си приятел с шефа си в мрежата си има и положителни страни. Ако искате да го опознаете по-добре, да разберете интересни подробности за личността му или просто сте любопитни какъв е той, когато не е „началник“ – със сигурност можете да задоволите любопитството си като вие му изпратите покана за приятелство! Ха!

Ако отношенията ви с шефа са по-скоро приятелски, а не строго-официални, тогава няма нищо лошо в това да споделяте личните си преживявания с него, чрез Фейсбук. Точно обратното. Можете да се забавлявате заедно виртуално, което неминуемо ще скрепи личните ви и професионални отношения с него.

И все пак доста хора са на мнение, че да си приятел (във Фейса или в живота) с шефа си е голяма грешка. Тогава изчезва чисто професионалният тон и отношения, а това често може да се окаже проблем. Както се досещате – по-често за работника.

Прочетете още: Искате да кръстите детето си Фейсбук? Не и ако живеете в Мексико

Отговор