Как любовта застрашава живота на световен топ катерач

И как се снима филм за скално катерене на 900 м над земята… без осигурително въже?

0
катарач
Алекс Хонълд в основата на Ел Капитан. © National Geographic/Jimmy Chin

Той е Алекс Хонълд – планинският Спайдърмен, който наистина живее на ръба. Вече сме ви разказвали за световния топ катерач и за неговия живот по вертикалата, на която води битка срещу гравитацията и срещу смъртта.

Онова, което не знаехме тогава, е че книгата му Сам на скалата ще бъде филмирана. Както и че през 2019 г. филмът ще бъде отличен с британската награда БАФТА за най-добър документален филм и с номинация за Оскар в същата категория. При това – броени дни преди българската му премиера в ефира на National Geographic през март.

Освен за вдъхновяващата история на известния соло катерач, лентата разказва за решението му да покори най-прочутата скала в света – Ел Капитан в националния парк Йосемити.

Скалата е висока 975 метра

А Алекс не използва осигурително въже. Това е неговата дългогодишна мечта. И той поставя на изпитание тялото и убежденията си в един стремеж към триумф над невъзможното.

Така Сам на скалата е не просто напрегнат трилър. Но и вдъхновяваща история за атлета катерач, която разкрива каква е личната цена на успеха. Защото, когато катерачът започва тренировките си, бронята на неуязвимост, градена от него с десетилетия, неочаквано се разпада. Причината: Алекс се влюбва, което нарушава концентрацията му и води до контузии и спънки.

катерач
Алекс в изкачването на Ел Капитан. © National Geographic/Jimmy Chin

Последният път, когато ви разказвахме за този соло катерач, той бе сам не само на скалата. Водеше, по негови думи, живот на бездомник по собствена воля – в своя дом на четири колела. Без приятелка. Но ето че

любовта се е появила

Носи името Сани Маккендъл. И по времето, когато започват снимките на филма, Сани и световният катерач са заедно достатъчно дълго, че тя да се притеснява за него. “За мен е наистина трудно да схвана защо той иска да изкачи Ел Капитан. Но ако не го направи, ще съжалява“, казва Сани в началото на снимките.

По-късно си дава сметка, че всеки, който е превърнал свободното катерене в голяма част от живота си, вече не е между живите. И е истински изплашена. Той също: “Не съм имал контузии от седем години. А изведнъж започнах постоянно да се контузвам“. И Сани през сълзи се пита:

Ами ако не го видя повече?

Същия въпрос си задават и режисьорът на документални филми Е. Чай Васарели и световноизвестният фотограф и планинар Джими Чин, които освен режисьори на лентата, са и приятели на Алекс. “Винаги съм се притеснявал да снимам филм за свободно катерене, защото е твърде опасно. Трудно е да не си представяш как приятелят ти пада в кадър към смъртта си”, казва Чин.

катерач
Алекс, надвесен над целия национален парк Йосемити. © National Geographic/Jimmy Chin

С изкусното си майсторство и шеметната операторска работа, Васарели и Чин успяват да уловят по изключително красив начин и екстремното катерене, и искрените човешки мигове. “Шедьовър, впечатляващ почти толкова, колкото самото изкачване”, ласкае ги The Seattle Times. Признание за работата им дава и New York Times:

Изключителен подарък за всеки, който смята, че границата на човешките постижения далеч не е достигната”.

Нищо чудно, че по време на излъчванията си по международните кино фестивали зад Океана Сам на скалата постави

няколко рекорда в американския боксофис

Сред тях са този за най-много постъпления средно за киносалон от всички документални филми през премиерния уикенд и най-много приходи от документален филм през 19-ата седмица на прожектиране. Лентата за вдъхновяващия катерач е на първо място по приходи сред документалните заглавия и в Обединеното кралство. И се нарежда сред първите 20 места за документалните филми за всички времена в САЩ и Австралия.

Наградена е с 3 отличия Изборът на критиците, 3 награди Cinema Eye, наградата на Асоциацията на американските киномонтажисти (ACE) за най-добър документален филм, номинации от Гилдията на американските продуценти (PGA) и Гилдията на американските режисьори (DGA), както и други признания от бранша.

катерач
Алекс тъкмо е станал първият човек, изкачил Ел Капитан без въже! © National Geographic/Jimmy Chin

Сам на скалата ще бъде излъчен на малкия екран за първи път на 3 март, с премиера без реклами, по National Geographic в САЩ. Тя ще бъде последвана от глобално излъчване в 172 държави и 43 езика. В България

премиерата за екстремния катерач

също ще бъде на 3 март от 20:55 часа. Продукцията тепърва ще бъде излъчена на филмови фестивали и в София.

“Докато снимахме филма, нямахме представа, че ще получи такъв прием”, казват режисьорите. “Повечето от нас не биха си и помислили да се изкачват без осигурителни средства нa 900 метра. Но всеки може да открие нещо за себе си в историята за смелостта, отдадеността и решимостта на катерач като Алекс. Вълнуваме се, че пътешествието му ще продължи да вдъхновява хората, за да се осмелят да мечтаят.”

катерач
Алекс в изкачването на Ел Капитан. © National Geographic/Jimmy Chin

Вижте още… историята на Джунко Табеи – първата жена, покорила Еверест

Отговор