Одри Хепбърн: Принцеса под прикритие

0
Одри Хепбърн
Принцеса, която за един ден се прави на обикновен човек, е първата главна роля на Одри. Снимка: Foter.com

Първата главна роля на Одри Хепбърн ѝ носи Оскар, вероятно знаете това. Все пак, си остава единствената ѝ статуетка от Филмовата академия на САЩ. Но знаете ли кой е филмът и какво играе актрисата в него?

Заглавието е Римска ваканция, а Одри е принцеса, която решава за един ден в Рим да се преструва на обикновен човек. Странно, но животът на Хепбърн до онзи момент би могъл да се опише тъкмо така.

Тя е със синя кръв – майка ѝ е холандска херцогиня, чието родословно дърво е свързано с френски и английски крале. Включително и английския Едуард III.

Но макар и потомка на аристократи,

Одри Хепбърн има труден път до успеха

Детството ѝ е белязано не само от развода на нейните родители. Макар че точно него бъдещата актриса описва като най-травмиращото преживяване в живота ѝ. Нищо, че е преживяла и ужасите на Втората световна война!

Одри Хепбърн
Първият голям успех за Одри Хепбърн! Снимка: fred baby via Foter.com / CC BY-NC-SA

Баща ѝ ги напуска, когато тя е едва на 6. Следва отлъчване и от майка ѝ, която изпраща Одри в интернат в Англия. Там дъщеря ѝ – иначе принцеса, прекарва празниците с миньорско семейство, за да усъвършенства английския си.

Когато избухва войната, майка и дъщеря се събират отново в Холандия. Но при окупацията на страната, имуществото им е конфискувано от нацистите.

А Одри отново е под прикритие

Трябва да крие добрия си английски, за да не я нарочат за шпионин. Не че не разнася кодирани съобщения и антифашистки брошури. Дори танцува в тайни представления, изнасяни в бункери и подземия, които набират средства за Съпротивата.

Балетът се оказва не просто бунтовническо начинание, а и неин талант.

Не успява да стане примабалерина обаче заради високия си ръст. Нямало толкова високи балетисти, които да надминават нейните 169 см, за да ѝ партнират. За сметка на това моделството я очаква с отворени обятия.

Войната вече е минала. Одри Хепбърн е на едва 22 г. Здравето ѝ е завинаги увредено от недохранването по време на окупацията. Астма, анемия, жълтеница мъчат

моделката със синя кръв

която тъкмо е пристигнала в Лондон. Там, на една фотосесия, е забелязана от филмов продуцент и започват поканите за филми.

Одри
Балетът винаги ѝ е бил на сърце. Снимка: fred baby via Foter.com / CC BY-NC-SA

Ролите са малки. И Одри за пореден път ще вземе нещата в свои ръце. Стяга багажа за Щатите. Там стигаме и до Римска ваканция.

На снимките среща един от най-добрите си приятели – актьора Грегъри Пек, с когото си партнира. След точно 40 г. той през сълзи ще рецитира на погребението ѝ нейната любима поема – Безкрайна любов. Но преди това Одри ще мине през снимки с Хъмфри Богарт, кратко увлечение с колегата им Уилям Холдън,

сватба с друг актьор – Мел Ферер,

втори брак с италианския психолог Андреа Доти…

Срещата с първия ѝ съпруг е на театрална сцена в постановката Один. За нея актрисата печели и наградата Тони. С италианеца Доти се запознава на круиз до гръцките острови.

Бракът с Ферер трае 15 г. и от него има един син. 10 г. по-късно ражда втория си син от втория си мъж. Доти не бил особено верен съпруг, но Одри Хепбърн търпяла заради децата. Заради тях си взима и 7-годишен творчески отпуск. Осмелява се да се разведе едва когато синовете ѝ са поотраснали.

Става посланик на УНИЦЕФ

И преди е била отдадена на каузи на организацията. А далеч преди Холивуд, по време на окупацията в Холандия, е снабдявала с дрехи и обувки нуждаещите се. Но сега, когато е с повече възможности, доброто ѝ сърце не знае граници.

Одри Хепбърн
Одри Хепбърн с първия си син Шон. Снимка: fred baby via Foter.com / CC BY-NC-SA

Купува камили, за да достави лекарства насред пустините в Африка и Азия. Обикаля Етиопия, Еквадор и Бангладеш, за да запознае света с проблемите на Третия свят. Дори вече болна от рак, продължава да пътува на хуманитарни мисии в Сомалия и Кения.

Последната ѝ роля, отново по многозначителен начин е обвързана с живота ѝ. Във филма Винаги на Спилбърг Одри Хепбърн се появява за кратко като ангел. Вижте някои от най-запомнящите се думи на този ангел, който днес щеше да навърши 88 г., от времето, когато прикритието му на земята не е било изтекло:

“Успехът е когато посрещаш даден рожден ден и откриеш, че си останал съвсем същия.”

“Реших още много млада, че ще приема живота безрезервно. Никога не съм очаквала, че той ще направи нещо специално за мен. А изглежда постигнах много повече, отколкото някога съм се надявала. Повечето от времето той се случваше без дори да съм го искала.”

“Не ми е нужна спалня, за да докажа своята женственост. Мога да бъда също толкова сексапилна, берейки ябълки от дърво или стоейки под дъжда.”

Одри
Одри и първият ѝ съпруг. Снимка: fred baby via Foter.com / CC BY-NC-SA

“все още чета приказки. Харесват ми повече от всички останали четива.”

“Аз вярвам в розовото. Вярвам, че смехът е най-добрият начин за изгаряне на калории. И вярвам в целувките, в много целувки. Вярвам, че мога да бъда силна, когато се случват лоши неща.  Че щастливите момичета са най-красивите момичета. Вярвам в утре и вярвам в чудеса.”

Прочетете още… за враждата, разтърсила Холивуд – тази между Джоан Крауфорд и Бети Дейвис

СПОДЕЛИ
Предишна статияПоетът Добромир Банев: Животът обича смелите
Следваща статияОтец Педро Опека: Чудотворец от плът и кръв
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор