Планинският Спайдърмен, който наистина живее на ръба

Един от най-добрите соло катерачи в света – Алекс Хонълд, написа книга за живота си и я кръсти „Сам на стената“. Но скалите не са единственото място, на което е сам…

0
Алекс Хонълд по време на free соло катерене на Сентинъл Рок през 2011 г. Снимка: Pete Mortimer

Разбирането на Алекс Хонълд за смъртта е изключително различно от нашето. И тъкмо в това той е абсолютен единак. Не че е по-безстрашен от нас, напротив. „Осланям се на същата надежда за оцеляване като всички останали“, признава известният соло катерач в интервю за американското издание на National Geographic от януари. „Просто съм приел в по-голяма степен, че в някакъв момент ще умра.“ Публикацията е по повод излизането на книгата му „Сам на стената“ – за живота на Алекс по вертикалата, на която той води битка срещу гравитацията (и срещу смъртта) и която всеки път го отвежда до върха. Буквално!

"Сам на стената" от Алекс Хонълд, в съавторство с Дейвид Ръсел
“Сам на стената” от Алекс Хонълд, в съавторство с Дейвид Робъртс

А пътят до там понякога се крепи само на върховете на пръстите му. И то – на ръбче, по-тънко и от медала, който бихте му дали за това.

Въоръжен с еспадрили и торбичка магнезиев карбонат, без въже и седалка, т.е. без никакво обезопасяване, Алекс прави изкачванията си, като разчита единствено на собствените си способности и увереност. Ненужен риск, биха казали повечето хора. Но за катерач от такъв ранг фокусът е другаде: „Стигам до най-красивите места на Земята и се наслаждавам на отлична физическа активност. Как да не продължа да го правя!“

Този изключителен катерач от Сакраменто, Калифорния

дори твърди, че в неговия спорт няма чак толкова много адреналин, защото се случва на много бавна скорост. „Катеренето е обратното на гравитационните спортове като сърфа и сноуборда. При тях, стигнеш ли до ръба, всичко се случва изведнъж. При мен движенията са постепенни, сантиметър след сантиметър по огромната скална стена.“

Алекс пред обектива на Dustin Snipes за списание Men's Fitness.
Алекс пред обектива на Dustin Snipes за списание Men’s Fitness

Запалил се по това „придвижване“, когато бил 10-годишен и в Сакраменто се появила зала за катерене. Като тийнейджър вече катерел маршрути на открито, а когато на 19 г. напуснал университета, посветил всичкото си свободно време на скалите. „Трудно за отглеждане дете“, описва го майка му.

Думите ѝ са често цитирани, но рядко се споменава как, след като изловила Алекс и сестра му, че са се покатерили на покрива въпреки изричната забрана да го правят, майка им казала: „Така и така сте горе, я поне изчистете улуците.“ Оттогава кой мислите, че винаги се занимава с улуците на семейство Хонълд?

И все пак, далеч по-славно и трудно е катеренето на Алекс в суровите планински условия. Сред най-големите му постижения е първото преминаване по т.нар. Голям траверс на билото на Фицрой в Патагония, описано и в книгата „Сам на стената“. Хребетът включва изкачване на девет върха с обща дължина от около 5 км и 4 хиляди метра вертикално изкачване на ледени склонове.

Снимка: del frate claudio via Foter.com / CC BY-ND
Хребетът на Фицрой в Патагония. Снимка: del frate claudio via Foter.com / CC BY-ND

„Фицрой е най-сложното катерене, защото изисква всякакъв вид техника и екипировка“, обяснява елитният катерач. Пълна противоположност е на соло катеренето, където просто излизаш по тениска и шорти и се хващаш за скалата с голи ръце.

За тук ти трябват пикели и котки и всякакви други неща
Катерачът през погледа на в. The New York Times
Катерачът през погледа на в. The New York Times

С партньора ми Томи Колдуъл изкатерихме свободно по-голяма част от маршрута, но ключът е в това, да знаеш кога да действаш и с осигуровка.“

Рецептата на Алекс срещу страха? Твърди, че ако нещо наистина го плаши, не го прави и толкова. Важното е да му носи удоволствие, не да става на всяка цена. Случвало се е да се покатери на 60 м над земята и да се запита какво прави там. Тогава лека-полека тръгва наобратно и се прибира вкъщи.

Или, както казва самият той: „Благоразумието е по-добрата част от смелостта.“

Когато не е при планината, планината отива при Алекс. Носи я в сърцето си, като води живот, подчинен на минималистичната етика на катеренето. Ето как живее в своя ван, който крие неподозираните удобства на спалня, кухня, фитнес, килер и какво ли още не:

„Превърнал съм се в нещо като бездомник по собствена воля“, смее се „планинският Спайдърмен“, който има дом на четири колела, но не и приятелка, и се опитва да компенсира въглеродния отпечатък на безспирните си пътувания, като притежава съвсем ограничен брой неща, харчи пари само за храна и газ и не яде месо. Ръководи и фондация на свое име – за подпомагане на страните от Третия свят, където често катери. Като това негово посещение на Южна Африка заедно с най-добрата британска катерачка Хейзъл Финдли:

И като споменахме пътуванията му, Алекс е идвал и в България – като официален гост на „Банскофилмфест“ през 2012 г. Доколкото разбрахме, е успял да се покатери малко и на наша територия, описвайки скалата на Рила като по-добра от тази в Йосемити.

Отговор