Симона Величкова: Миската, която заживя на село

Една от най-красивите българки шокира всички с връзката си с друга жена и решението им да се заселят в село Ъглен. Днес двете вече не са заедно, но съселяните им продължават да ги приемат като едно цяло и все още да не знаят коя от тях е Деси и коя Симона

Ъглен
Забавления в село Ъглен.

Двете момичета въвлекли хората от селото в много инициативи, чрез които наистина да подобрят живота там по всякакъв начин и да започнат изграждането на “колективно самосъзнание”. Резултатът вече е на лице и тъй като това няма как да се опише с думи, ето част от каузите:

чистене на местното училище,

чистене на реката на селото всяка година

множество културни мероприятия, с цел съхраняване на българските традиции и дух, организиране на местните тържества за традиционните кушии и много други.

Още в началото, когато дамите пристигнали в Ъглен, те искали да докажат пред цялото общество, че “истински важното е кой си ти и какво правиш, а не с кой си лягаш вечер”. Местните ги заобичали и приели като незаменима част от селото.

Никога не сме се крили кои или какви сме. То и нямаше как това да се случи, тъй като вече бяхме известни в публичното пространство” – споделя Симона Величкова.

Симона и останалите вярват, че чрез своя пример могат да вдъхновят хората и в други села да ги последват. Надяват се в тях също да се развие “колективно самосъзнание”, подобно на това, което са успели да провокират сред населението на село Ъглен.

Симона Величкова
Едно от заниманията на гостите на Симона Величкова

Остава.ме Симона ми описва като истински Рай. Това не е просто място за отсядане, а цялостен проект за промяна в мисленето и живота. В хостела, всеки може да отседне, но това си има цена. Тя е доброволен труд, който хората извършват без никой да ги кара насила.

Дали ще измиеш чиниите на всички останали гости, ще смениш чаршафите, ще нацепиш дърва и т.н. или ще помогнеш на някоя баба от съседната къща да издои козите – всеки труд е добре дошъл” – казва тя.

Според нея,

усещането, че го правиш доброволно е наистина много зареждащо

Всички “доброволци” – както се наричат гостите на къщата се чувстват като едно цяло, като истинска дружина. Събират се и “дарения” от тези, които не могат да помогнат с труд. Всички събрани пари се влагат отново в приказната къща. Дали ще е за боички, нов музикален инструмент, храна или други нужди – всеки дарител знае точно как са изхарчени средствата от дарението му.

Всеки гост на Остава.ме оставя следа от себе си. Всеки допринася за общата кауза, с каквото може” – с нескрито удовлетворение отбелязва Мис България.

В хостела в село Ъглен всеки е свободен да изрази себе си, чрез своите скрити или явни таланти. Някои рисуват, други пеят, трети ремонтират, четвърти правят апликации, пети готвят и т.н., и т.н. Има и специална сцена, на която таланти и любители могат да се изявят по начин, който желаят. Някои от по-известните имена, стъпвали н анея са: Фолклорна формация Кипри, Миленита, Оратница, Ша-Ша, Сърмата Хари, група Планет Кейт и други.

Симона Величкова
На снимката: Симона Величкова заедно с Катерина Вит и нейната група “Планет Кейт”

Симона разказва, че приложничката Мария Стоева била пленена от Остава.ме и село Ъглен, след като първоначално ги посетила. Не след дълго самата тя се преместила да живее там, заедно с двете си деца. В момента води „уроците“ по приложни изкуства в Остава.ме. Мария, Деси и Симона понастоящем са членове на ръководството на местното читалище, а работещо читалищно настоятелство е една от придобивките на селото за тази година.

Бабите от селото пък учат доброволците да месят, да плетат, да работят в градината. А те от своя страна им се отблагодаряват с безплатен труд.

Така всички остават доволни след това

Когато питам Симона как ще се справи сега и дали това, че с Деси са се разделили променя живота и работата в Остава.ме по някакъв начин, тя е категорична в отговора си. “Всичко продължава по план, както е било и досега и няма намерение или причина да се променя каквото и да било”. Но тъй като Мис България и дъщеря ú Леа все още живеят в общата къща, където отсядат всички гости, тя споделя:

“Сега целта ми е да направя дом за дъщеричката ми. Място, което да е лично наше и в което да имаме наш личен живот и пространство.”

Симона Величкова
На снимката: Симона Величкова и дъщеря й Леа

Една от последните инициативи на Остава.ме, която предстои да стартира през тази година се казва Остава.ме.с.баба. Тя предвижда със стикер, на видно място, да бъдат обозначени къщите, в които бабите са склонни да ни продават от продукцията си. Когато говорим за БИО и ЕКО продукти – какво по-истинско и по-био от това?!

Да си пазаруваш от този, който го е произвел. Да видиш къде и ако имаш късмет – как. Това е нещо, което няма цена. А в очите на бабите и твоята оценка на труда им, дават не само вкус, но и душа – доказано и опитано” – казва Симона Величкова.

Още подробности, снимки и видеоклипове можете да откриете на Фейсбук страницата на Ostava.me.


Вижте още за друг проект, свързан с българското село –
Приеми ме на село или баба под наем


Отговор