Нощта, която промени живота на мнозина в Кьолн

Кьолн
Германският вестник "Експрес" публикува снимка на една от пострадалите в Кьолн жени.

В навечерието на 2016-та година 28-годишната Катя пътува до Централната гара в Кьолн заедно със свои приятели. Вместо да се забавлява, тя, както и стотици други жени, преживява шок, който променя живота ú завинаги.

Също като всички нас, младата германка продължава да чете и ежедневно да научава подробности за ужасяващите събития в новогодишната нощ. За нея, а и за цяла Германия случилото тогава все още не е в миналото, а последният атентат в Истанбул, при който бяха убити основно немски туристи, ще налее допълнително масло в огъня и ще натовари с още негативи

отношението към чужденците от арабски произход в Кьолн

(и останалата част на държавата). “Излизат нови детайли, появяват се още жертви. Така че в момента не мога да бъда спокойна и да преосмисля нещата”, казва пред германския вестник Експрес 28-годишната Катя.

В онази нощ тя и приятелите ú вървят към чакалнята на гарата.

“На 200 метра от нея обаче ни застигна този ужас. Тези мъже ме докосваха – над 100 пъти по цялото тяло. Биеха ме, крещяха. Най-лошото – бях заклещена в тълпата. Беше тясно. Мъжете се смееха подигравателно, бутаха ме, използваха нецензурни думи.

С приятелите ми се чувствахме безсилни, защото нямаше кой да ни помогне. Изтощени, плачещи и треперещи – все пак успяхме да се измъкнем”, връща събитията от 31-ви декември германката. Тази една нощ променя живота ú.

Снимка: Dirk Borm/http://www.express.de/
Снимки: Dirk Borm/http://www.express.de/

“Оттогава всичко е различно. Вече не излизам сама по тъмно. Дори през деня, когато видя чужденци с тъмни коси, изпитвам страх. Няма как иначе”, признава Катя.

Тя допълва, че не е търсила помощ от психолог. Вместо това говори много с близките и семейството си. “В началото те не можеха да разберат какво точно се е случило с мен. Сега, след много разговори, всички знаят едно – това, което преживях, беше ужасно. Безгрижието, с което до момента живеех живота си, беше напълно унищожено”, обобщава 28-годишната жена.

Майка ú я съветва да

предприеме драстични мерки

като се премести от Кьолн и да се завърне в родния си град. “Купи ми и спрей, с който да се пазя. Никога до този момент не съм предполагала, че ще ми се наложи да се въоръжавам, излизайки от дома си. Но сега научих – полицията не винаги съумява да предпази нас, жените. Точно обратното – някои от органите на реда останаха безучастни, докато други се опитваха да ни измъкнат от тълпата”, казва Катя.


Вижте една друга история. Тази на полските бежанци в Иран по време на Втората световна война.


Единственото, което тя иска, е да забрави случилото се през онази нощ.

Но дали Европа ще успее да го направи? Атаките в тази нощ промениха много повече от живота на тези жени.

Ужасът е вилнял не само в Кьолн

Хелзинки, Залцбург, дори Цюрих в традиционно неутралната и уж миролюбива Швейцария. Макар да няма сигнали, масови струпвания на пияни или дрогирани мигранти е имало и в много други европейски символни градове. Явно е, че Европа е в специална ситуация, която не е подвластна на познатите ни правила. За някои всичко това може да не е кой знае какво, но ако човек за секунда се опита да се постави на мястото на пострадалите и техните близки…

Страхът бавно завладява хората. А това вероятно е основна цел на войнствено настроените хора, все едно от коя култура. Не би било учудващо, ако зад всичко това стоят конкретни намерения, които имат нужда от сблъсъци на етническа, верска или друга чувствителна основа.

Докато от райони на военни действия основно прииждат млади мъже, в Германия съвсем наскоро беше преиздадена Моята борба на Хитлер. Да, с анотации и пояснения, които по-скоро я дискредитират. Но много зависи кой с какви намерения ще я чете. Съвсем естествено, случилото се в Кьолн предизвика вълна от антибежански настроения.

Доколко тези събития са свързани с бежанската вълна, заляла Стария континент през последните месеци? Трябва ли да приемем случилото се като знак за прекомерна толерантност? Защо властите остават безучастни към назряващите проблеми? Как предстои да се промени животът на европейците, след като в Германия – страна, възприемана като еталон за ред и спокойствие, се случват подобни неща? Всичко това предстои тепърва да се изясни, а всеки сам може да направи своите изводи.

По материали на http://www.express.de/

1 КОМЕНТАР

  1. Една история, една случка, която преобръща живота на потърпевшия!
    Бежанската криза по статистика може да се определя като незначителен процент в световен , та дори и в европейски мащаб , но в съзнанието за съдбата на това момиче, този проблем е 100% -тен, та дори и повече…

Отговор