Приеми ме на село или баба под наем

Приеми ме на село. Това е името на инициативата на община Габрово, чрез която „внучета назаем“ получават село и баби „под наем“.

Приеми ме на село
Логото на проекта Приеми ме на село.

Идеята е млади хора да поживеят на село, заедно със своите „баби и дядовци на заем”.

Това е интересен начин, по който съвременните хора могат да се докоснат до традициите и обичаите на българското  село и да видят и оценят неговата красота.

Приеми ме на село
Селска романтика.
Приеми ме на село
За да се съхрани начинът на живот на село.

Инициативата се провежда за трета поредна година. Всичко започнало от едно есе в Националния конкурс Моите идеи за България, написано от студентката Вероника Йосифова от Габрово. В него тя описала идеята за създаване на мрежа от приемни села в България, в които възрастни хора подслоняват младежи от града, с цел да бъдат съхранени българските обичаи, традиции и ценности.

 

През 2013 г. Община Габрово решила да реализира този проект на практика и така създали първото приемно село – с. Новаковци. Включили се 10 „внучета на заем“ на възраст от 16 до 25 години.

Приеми ме на село
Да окосим по стария начин.

Те се научили да доят кози, да носят с менци вода от извора, да се грижат за животни и градини, да играят хора и да пеят народни песни, да приготвят традиционни ястия, да берат билки, да плетат кошници от повет, да плетат сламени шапки и хамаци… и какво ли още не…

Приеми ме на село
Да издоим добитъка.

На следващата година инициативата се разраснала и в нея били включени общо 5 села – две села в община Габрово – Новаковци и Стоевци, едно село в община Севлиево – Богатово, едно село в Дряновско – Зая и село Байкал – около Плевен.

Приеми ме на село
Работа на полето.

В инициативата се включили над 50 деца и младежи от цялата страна. През 2014 г. дейностите били още по-разнообразни – балиране на слама, възстановка на обичаи, доене на крави, подковаване на коне и разходки с каручка, биене на матан и домашно масло и други.

Приеми ме на село
Да се подготвим за зимата.

През 2015-та в приемни села се превърнаха Стоевци, Новаковци, Харачери, Съботковци, Донино, Поповци, Зая.

Новото през 2015 г. е Приеми ме на село – Джуниър

за деца от 9 до 14 г. Досега възрастовата граница е била 15-29 г.

Приеми ме на село
Мъжка работа.

Успех на всички баби, внучета и села ПОД НАЕМ!

За повече информация посетете фейсбук страницата на Приеми ме на село.

Отговор