Сибирската секта Град на слънцето на Висарион отвътре

0
Висарион
Създател на сектата е Висарион.

Църквата на Последния завет е основана през 1991 г. Тогава бившият сътрудник на съветската милиция Сергей Тороп, познат с псевдонима Висарион, се самообявява за месия и заформя комуна край легендарното езеро Тиберкул в Сибир. Днес комуната се нарича

Град на слънцето

и се простира на площ от 250 хектара.

Според Уляна Стоичкова, последователка на Висарион, която е смятана за негов представител у нас, в сектата му има и 50-60 българи.

 Висарион
Висарион със свои последователи.
В света има няколко подобни общности – като например Храмът на слънцето в Швейцария, Народния храм в Гвиана, Райските порти и др. Историята на руския гуру обаче е повече от интересна.
 Висарион
Руснакът се представя за Христос.
Сергей Тороп е бивш пътен полицай, който днес е познат сред последователите си като Висарион Христос и живее на върха на планината Сухая в южната част на Красноярския район.

Прочетете още… защо вуду религията е смятана за магия?

 Висарион
Сергей Тороп е бивш пътен полицай.

Кой всъщност е Висарион?

Той е роден на 14 януари, 1961 г. в град Краснодар, южна Русия. Родителите на Тороп се развеждат, когато той е дете. Майка му се премества с него в индустриалния град Минусинск в Сибир, където той израства.
След като отбива военната си служба, бъдещият гуру става пътен полицай. Докато рисува икона за местната църква той твърди, че получава мистично видение, че е “син на Бога”.
 Града на Слънцето
Снимка от Града на слънцето.
Харизматичният Висарион скоро привлича последователи и заживява с тях в планината Сухая. Там, използвайки

само триони и брадви

те прокарват път към върха на планината и построяват дом за учителя си. Комуната скоро се разпростира сред селата около планината.
 Висарион
Хиляди са отдали живота си на религията на руския гуру.
Според някои източници между 4 и 5 хил. последователи живеят в селата, разпръснати около планината, а други 50 хил. са последователи на Висарион по света.
Сватбена церемония
Всяко село приютява поклонниците, дошли да се срещнат с гуруто. В село Петропавловское има

масивен триетажен дворец за Висарион

и гостите му. Много от последователите на гуруто се опитват да живеят на върха на планината Сухая, но мнозинството от тях могат да си позволят единствено да работят там.
 Висарион - град
Зимата тук е сурова.
През зимата температурите падат до -55 градуса по Целзий. През лятото температурата край езерото Тиберкул достига 23 градуса.
Районът около селото е красив.
Въздухът около езерото Тиберкул е чист и здравословен. Територията е заобиколена от красивата сибирска тайга, с нейните растения и диви животни.
 сектата Града на слънцето
Да се държиш добре с животните и природата е сред основните закони в Града на слънцето.
Всички жители на града на Слънцето са вегетарианци. Официалното име на комуната е Експериментално екологично селище Екополис край Тиберкул.

Целта на жителите му

е да съществуват в хармония с природата.
 Град на Слънцето
Всички жители на селището са отказали месото.
Екологията е основата на религията на Висарион.
Всички сгради в Града на слънцето са изградени от дърво. В селището няма модерни машини и дървото се реже и обработва на ръка.
Гостите в Града на слънцето винаги се движат с придружители.
От 2000 г. никой не може да влезе в Града на слънцето, с изключение на поклонници, които могат да посетят селището с придружител. Личните гардове на Висарион, наречени Ангелите на Бог пазят входа на селището. Те са 100 млади мъже, които живеят там със семействата си и работата им се състои в регистрирането на гостите и охраната на Висарион.
Много от последователите на руския Христос са хора с добри професии.
Религиозната доктрина на Висарион е смесица от евангелистки параболи, теософията на Елена Блаватска, философията на Николай Рьорих, космическата философия на Константин Тциолковски, аскетизма на йогизма, модифицирано християнство и някои вярвания на хиндуизма.
В Града на Слънцето живеят хора от различни националности.
В Града на слънцето живеят архитекти, инженери, певци и художници. Според някои от участниците, в момента те провеждат уникален световен експеримент – изграждане на Единно семейство, ново човечество, с нов тип съзнание, свободно от егоизъм, омраза и съревнование.

Вижте още: Свещения хълм на кръстовете в Литва, който носи късмет

Отговор