Вуду: Eдна погрешно разбирана религия

0
вуду
Една от непознатите религии, която е добила черна слава.

За какво се сещате като чуете вуду? В моето съзнание тази дума асоциира магии, малки кукли набодени с игли, кръв и отрязани кокоши глави. Доста страшничко!

Малцина вероятно знаят, че всъщност вуду е религия изповядвана в Куба, Хаити, Бенин, Доминиканската република, на места в Африка и САЩ. Вуду е религия на болните и слабите – факт, който е учудващ и любопитен. Тя проповядва щедрост и любов.

“Вуду не е култ, черна магия или дяволска практика. Хората, които го практикуват не са вещици или магьосници.

Вуду не цели да контролира другите

– казва в своя статия за Huffington post Саумия Ария Хаас, специалист по религиозни въпроси.

Днес ще потърсим отговор на два въпроса: какво всъщност представлява тази непозната религия и защо има такава черна слава?

Вуду [voodoo] или хуудуу буквално означава дух или божество. Философията му е свързана с шамански лечения и народна медицина. Заражда се в Западна Африка като коренът му произлиза от племената Йоруба и Догони.

Снимка: Panoramas via Foter.com / CC BY-ND
Снимка: Panoramas via Foter.com / CC BY-ND

Вуду се пренася в Америка заедно с робите стъпили на бреговете ú. Обликът на религията се развива и оформя, смесвайки вярванията на различни африкански племена с християнството. Вуду включва знания за силата на природата и ритуали за уважение към Земята, както и традиционните за черния континент танци, музика и магически слова.

Според вуду вярванията всеки предмет, животно или

човек излъчва енергия под формата на звук

който остава отвъд видимото, но може да се контролира чрез думите. А така популярната малка кукла набодена с игли е средство на шаманите да лекуват хора, които имат здравословен или личен проблем – то е форма на позитивно въздействие от разстояние. Иглите обикновено се слагат на болните места, за да помагат, привличайки силите на природата.

вуду - танци
Музиката и танците са част от културата на повечето африкански племена.

Последователите на вуду смятат, че в изображенията може да се закодира енергия, носеща положителен или отрицателен заряд. Освен кукли, използват маски и други символични предмети.

Жреците вярват, че човек се състои от малък и голям ангел – големият се вселява в детето с раждането като носи душата, а малкият определя съдбата и след смъртта се връща в отвъдното. Уважават се мъртъвците и съществуват различни ритуали за почитането им. Следващите вуду смятат, че мъртвите им родственици са винаги с тях заедно с духовете наречени Лоа и могат да влияят върху живота им. Поради тази причина се стараят да ги уважават и умилостивяват с различни церемонии.

вуду
Черните митове свързват този вид религия с ужасяващи сюжети.

Кои обаче са лошите във вуду

Част от младите духове искат жертвоприношения в човешка кръв – това са ЛОА Кошон Мавон и ЛОА Мет Санпвел. Те се почитат от няколко тайни секти, следващи жестоки ритуали и използващи магията за черни цели. Именно подобни общества създават зловещия имидж на тази религия, внушавайки на хората, че могат да събуждат зомбита, да убиват и разболяват от разстояние.

Тази черна слава се дължи и на погрешното описание и преекспониране на тези секти в популярни книги и филми. В различните части на света вуду се среща в различна разновидност, уточнява експертът по религиозни въпроси Саумия Ария Хаас.

Според вуду вярванията, ако използваш магията за зло, ще завъртиш природните закони, така че всеки да си получи заслуженото. Шаманите знаят, че

ако правиш добро – ще получиш добро

ако служиш на злото, неизменно то ще те застигне.

За милиони вуду е просто тяхната религия, изповядваща вяра в един бог и учеща ги на уважение към природата, живота и смъртта. Интересен факт е, че папа Йоан Павел II с голямо любопитство изучава ритуалите на африканското вуду като стига до извода, че в основата си това е нещо добро.

вуду
Това е религия, а не магия – казва експертът по религиозни въпроси Саумия Ария Хаас.

На света съществуват стотици Богове и ритуали – един от друг по-странни. Казват, че религиите са възникнали да контролират масите, било то чрез страх или чрез възпитаване на определени модели на поведение. Вероятно донякъде е така. Или просто те покриват нуждата ни да търсим отговори на въпроси, които не разбираме и ни дават някаква посока на мислене.

Вариантите са различни. Факт е, че има много неизвестни във Вселената, които не сме дорасли да проумеем. Но преди да заклеймяваме и изопачаваме тайнства от далечни земи, би било добре първо да се запознаем по-подробно с тях и едва след това да съдим и да си създаваме мнение.

Вижте още: Ватикана в джунглата

Внимавайте със сувенирите!

Много легенди свързват обикновени битови предмети с вуду магии. Те например разказват истории за страховити дървени лица, които поставени в нечие жилище могат да донесат любов и разбирателство. Според тях ако собственикът на дома попадне под въздействието на тъмни сили, то къщата му е застрашен от болести, скандали и дори смърт. Разказвачите на тези истории съветват внимателно да подбираме сувенирите, които купуваме, тъй като не се знае дали той носи светъл или тъмен дух.

Отговор