Любопитни факти за кучетата

за кучетата
Снимка: torstenbehrens via Foter.com / CC BY

Кучето, както гласят поговорките, е най-добрият приятел на човека. Има стотици примери, които доказват това твърдение: кучета, спасили собствениците си от сигурна смърт; кучета, които се държат или скърбят за стопанина си като същински хора; кучета, които помагат на слепи хора да живеят нормално (доколкото това е възможно) и са техните очи в широкия, но невидим свят навън; кучета-полицаи и така нататък, и така нататък.

Ако сте любители на кучетата или имате собствено такова, вероятно добре сте запознати с доста подробности от характера, навиците, нрава и природата на тези четириноги. Те са умни, гальовни, весели, изпълнителни и много щури!

Днес в Lifebites.bg решихме да ви представим някои

факти за кучетата, които вероятно не знаете

за които не си давате сметка или не сте се замисляли досега, споделени от списание Reader`s Digest.

басет
Дакелите имат 125 милиона рецептора за мирис. Снимка: patchattack via DIYlovin / CC BY-SA

Мозъчният център, отговорен за обонянието, е 40 пъти по-голям при кучетата, в сравнение с човешкия

Кучетата могат да надушват миризма хиляди пъти по-добре от хората. Техните носове имат милиони повече обонятелни рецептори. Например, един човек има средно около 5 милиона, докато един дакел – 125 милиона. Това ги прави изключително полезни в работата по откриване на наркотици, трупове, експлозиви и други.

обоняние
Отпечатъкът от носа на всяко куче е уникален, както пръстовия за хората. Снимка: electricnude via Foter.com / CC BY-SA

Всяко куче има уникален нос

Кучешкият нос има свой собствен, уникален и неповторим отпечатък, също както пръстовия при хората. Неговите форми и гънки са разположени абсолютно различно от тези на останалите лаещи приятели.

Кучетата сънуват също като хората

Ако сте забелязали четириногия си другар да потреперва, докато спи, това е знак, че в този момент той сънува. Изследвания са установили, че кучетата и хората имат подобни модели на сънища, както и че активността в мозъка им доста се доближава.

Открили са още, че по-дребните породи кучета сънуват по-често, в сравнение с по-едрите. От Psychology Today изказват предположение, че “най-добрите приятели на хората” вероятно сънуват основно как играят навън с топка или как гонят опашката си.

кучетата
Кучетата разбират около 150 отделни думи. Снимка: EnriqueMendez via Interior Design / CC BY-NC-SA

Кучетата са умни, колкото 2-годишно дете

Според проучванията на изследователя и автор на книги Стенли Корен, вашето малко дете и вашият домашен любимец имат еднакво развит мозък. И обяснява още, че кучетата разбират около 150 думи и дори умеят да манипулират стопаните си да ги възнаграждават с повече лакомства. Интелигентността на кучетата зависи от тяхната порода. Представителите на породата Бордър коли са най-умните кучета, твърдят експертите.

бозаещи кучета
Снимка: Portraying Life via Foter.com / CC BY-NC-ND

Кучетата се чифтосват само 2 пъти годишно

Некастрираните женски могат да стават майки само два пъти в годината, което прави чифтосването с подходящ партньор важна и отговорна задача за техните стопани.

Гоненето на опашката си има свой собствен език

Когато кучетата развълнувано и енергично гонят опашката си, това означава, че се радват да ви видят, нали така?

Според Discovery.com, четириногите ни лаещи приятели гонят опашката си в посока дясно, когато са щастливи. И обратното – ако се въртят наляво, значи са изплашени. Ако се въртят ниско над земята, означава, че са несигурни, а бързото размахване на опашката, придружено с напрегнати мускули и/или разширени зеници, може да са сигнал за агресивно поведение.

куче
Кучетата се раждат слепи и глухи. Снимка: peregrine blue via Remodel Blog / CC BY-NC

Кучетата се раждат слепи и глухи

Според Психологията днес новородените кученца продължават да се развиват след появата си на белия свят, така че техните ушни канали и очите им са още затворени при раждането им. Повечето паленца отварят очите си и започват да реагират на шумове чак след втората седмица.

Кучетата имат “шесто чувство”

67% от стопаните на кучета, участвали в проучване, проведено от Associated Press през 2010 година, твърдят, че кучетата им започвали да се държат “странно” точно преди да настъпи буря. 43% пък казват, че домашните им любимци започват да се държат откачено преди нещо лошо да се случи. Има също твърдения (както за кучетата, така и за котките), че те могат да усетят тежки болести като рак, например.

Вижте още: Кучета полицаи са любимите герои на колегите си

Кучетата потене
Кучетата се потят само през възглавничките на лапите си. Снимка: The Classy Kat via Foter.com / CC BY

Кучешката пот мирише на царевица

Потта при кучетата се отделя през възглавничките на лапите им. Затова (особено през лятото) те са доста влажни. Интересен факт е, че кучешката пот има мирис на царевица или чипс, който лесно можете да усетите. Все пак, основният начин, по който се  разхлаждат най-добрите приятели на хората е тежкото, дълбоко дишане.

Уникалната миризма на всяко куче се дължи на жлезите му

Тези жлези се намират в задната част на тялото на четириногите ни другарчета. Именно това е причината за прословутото „душкане отзад“, което е характерно за тях и което често демонстрират при среща. Така те се разпознават едно-друго и чрез отделянето на тези миризми маркират територията си.

Отговор