Журналисти из Милано, облечени като мюсюлмани

Зита Даци и Масимо Пиза участваха в експеримента, за да установят обществените настроения след атентатите в Париж

0
журналисти
Зита Даци и Масимо Пиза, журналисти от италианския вестник Ла Република се разходиха облечени като мюсюлмани в центъра на Милано.

Зита Даци и Масимо Пиза, журналисти от италианския вестник Ла Република проведоха своебразен журналистически експеримент в седмицата след атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г.

Двамата италианци се облякоха като мюсюлмани и се разходиха в центъра на Милано, покрай световноизвестната опера Ла Скала и Катедралата Ил Дуомо, които са основните цели на джихадистите в Италия според ФБР.

Целта на двамата журналисти е да видят какви са обществените настроения сред жителите на града след атентатите в Париж.

Масимо Пиза носи традиционния бял фес, а Даци – задължителния за ортодоксалните мюсюлманки никаб. Той скрива цялото й лице, с изключение на очите. Най-интересното е, че никабът на Даци е просто черен шал, който тя е увила около лицето си.

журналисти експеримент
Двамата журналисти минават по прочутата покрита търговска улица Виторио Емануеле.

По време на кратката си разходка из центъра на Милано двамата журналисти се сблъскат с всевъзможни реакции от страна на околните, повечето от които са негативни.

От “Копелета от Ислямска държава” през “В Италия сме, никой не се облича така”. Та до ученици, които подвикват “Бум!” и избягват, смеейки се.

Пред операта Ла Скала, италиански полицаи в цивилно облекло спират двамата журналисти под прикритие и проверяват документите им за самоличност.

журналисти експеримент
На Виторио Емануеле.

Напрежението се усеща дори на Виторио Емунуеле, прословутата търговска улица, на която са разположени някой от най-известните италиански бутици. На нея традиционно могат да бъдат срещнати много туристи от арабските страни.

Когато двамата журналисти питат къде се намира катедралата Ил Дуомо, те срещат единствено подозрителни погледи и презрение.

Китайка спира, за да направи снимка на двамата “мюсюлмани”, като се опитва да остане незабелязана.

“Съвестни” граждани звънят в полицията, за да ги докладват

журналисти
Хората се обръщат възмутени след предрешените журналисти.

Според изследване, проведено непосредствено след атентата срещу Шарли Ебдо от 7 януари 2015 г., италианците се страхуват все повече и повече от тероризма.

В същото време този страх не е достатъчно силен. Безработицата в страната е рекордните 13,4%. Несигурността за утрешния ден е много по-голяма причина за безпокойство от тълпите емигранти или потенциални терористични атаки. Всъщност вълната от емигранти тази година е оказала по-скоро благотворен ефект върху икономиката на Италия, изразяващ се в нарастване на брутния национален продукт с 8,8%.

Според социолога Никола Пиеполи една голяма част от италианците се надяват, че страната им ще бъде пощадена от терористични атаки.

Прочетете още за италианския кантон в Швейцария, който забрани носенето на бурка на обществени места и заплаши нарушителите с нереално висока глоба

Отговор