Американец пише музика за котки

0
Оказва се, че котките харесват музика не по-малко от хората.

Въпреки че е алергичен към котките, музикантът Дейвид Тай превръща в мисия на живота си композирането на музика за четирикраките домашни любимци.

Не само това, но Тай скоро ще издаде първия албум с котешка музика, който е издаден с помощта на $200 хил. събрани чрез кампания на сайта за краудфъндинг Kickstarter.

Вероятно се чудите с какво музиката за котки е различна от тази за хора? Според Дейвид Тай това са два различни свята.

Дейвид Тай

“Цялата музика, която котките някога са чували е била създадена от хора за хора – от времето, в което котките са били почитани като божества до момента в който хората започват да споделят техни снимки онлайн. През цялото време котките е трябвало да слушат музика, която много често не са харесвали. Днес вече не е така”, обяснява Тай в началото на видеото си на сайта Kickstarter.

Признаваме, че музика за котки звучи малко налудничаво.

Но когато Дейвид Тай оповестява публично концепцията си през 2009 г., в. New York Times я обявява за идея номер едно на годината

Година по-рано Тай тества идеята, като пуска две от песните си, Rusty’s Ballad и Cozmo’s Air на различни котки и 77% от тях реагират положително на песните.

screen-shot-2015-04-29-at-1-21-51-pm
Дейвид Тай решава да пише музика за различни животни и съвсем логично започва с котките, които са едни от най-разпространените домашни любимци.

Дейвид Тай има сериозен опит като музикант. Той работи като челист на Националния симфоничен оркестър на САЩ и още през 2003 г. се опитва да докаже своята универсална теория на музиката – а именно, че тя общува с емоционалната ни същност, когато е в хармония със звуците, които сме чували в майчината утроба. Тай вярва, че хората намират за успокояваща музиката, която е със същия ритъм като този на майката и звучене като гласа ú.

CatOrchestraDaysMisc
Музиката създадена от котки за котки е стара идея, както се вижда на тази литография от XIX век.

Същото се отнася и за животните. Маймуните например имат по-висок диапазон на гласа и по-бърз пулс и е логично да харесват по-висока и бърза музика. Тай доказва теорията си със серия опити със стадо памукоглави тамарини. Така той решава, че може да напише музика за различни животински видове и съвсем логично започва с котките, които са едни от най-разпространените домашни любимци.

Screen-Shot-2015-11-27-at-09.11.42
Обложката на албума Music for Cats.

Тай също така решава, че може да пише музика, която се харесва не само от котките, но и от хората. Така се ражда албумът Music for Cats. Тай смята, че той има потенциала да бъде повече от успешен, защото американците харчат около $60 млрд. годишно за домашните си любимци. Отзивите за албума до момента са повече от ентусизирани – собствениците на известни в интернет котки като Нала и Бейкън се съгласяват да запишат реакциите на любимците си, докато слушат музиката на Тай. В този ред на мисли, не бихме се учудили, ако след време започнат присъждането на награди Грами за котешка музика…

Отговор