Роалд Дал: Живот, белязан от трагедии и слава

Роалд Дал
Любимецът на малки и големи от малък мечтае да полети. Е, прави го като военен пилот във Втората световна война.

Животът му не е лесен, но творчеството му остава да блести дори и днес. В пълното си очарование и магия, които само Роалд Дал може да сътвори под изкусното си перо. Писател, майстор на късия разказ, поет, сценарист, създател на приказки, но и военен пилот, участвал във Втората световна война. И най-важното – голям човек с огромно и топло сърце!

Големият писател се ражда на 13 септември 1916 г. в Уелс. Родителите му са емигранти от Норвегия. Решават да кръстят малкия си син на норвежкия полярен пътешественик-изследовател Руал (Роалд – изписано на норвежки) Амундсен. В този миг те дори не предполагат колко популярно и обичано ще стане името му в бъдеще. За нещастие, през 1920 г., когато бъдещият писател е едва 3-годишен, една от сестрите му – Астри, умира от апендицит. Само няколко седмици по-късно Роалд губи и своя баща, покосен от пневмония.

Пред майка му Софи се откриват две възможности. Да се върне в Норвегия при роднините заедно с децата си или да остане във Великобритания и да се бори за по-добрия им живот. Избира второто. Децата получават образование в британски училища, които, както казвал баща им, са най-добрите в света.

Роалд Дал
“Момче” – една от най-популярните книги на британския писател.

Палавник по душа, като малък

Роалд Дал измисля какви ли не бели

и щуротии, които реализира с приятелите си. Някои от тези случки по-късно намират място в невероятните му истории за деца. По време на тийнейджърските си години писателят не се чувства никак добре. Става не само свидетел, но и обект на насилие и жестоки “наказания” от учителите и по-големите ученици в училището си. Част от тези ситуации също се превръщат в храна за творчеството му след години. Повечето му герои пък са реално съществуващи хора, които е срещал в живота си. В Момче Дал пише:

“През целия си ученически живот бях ужасен от факта, че на учителите и по-големите ученици се позволява буквално да нараняват другите момчета… Понякога доста тежко дори. Не можех да преодолея това тогава. И така и никога не го преодолях!“

В същата книга обаче авторът споделя и много от най-щастливите си детски спомени. Най-вече от летните ваканции, прекарани при роднините му в Норвегия. Описва и голяма част от белите, които сам измисля и върши. Детски номера и щуротии, които само едно палаво и истински щастливо дете може да сътвори.

Друг момент в ученическите му години е терзанието, че е далеч от къщи. Въпреки че пише писма до майка си всяка седмица, така и никога не ѝ разкрива колко зле се чувства в действителност. Невероятно, но факт – писането никак не му върви в училище. Вероятно цялата тъга и насилие около него някак са потискали безспорния му талант. Затова пък спортовете били неговата сила. С внушителния си ръст от 198 см Роалд Дал е фантастичен спортист.

Тренира крикет, футбол, голф

И дори е избран за капитан на отбора по скуош. Все пак голямата любов на писателя е литературата. Освен нея Дал се увлича и по фотографията, затова и често носел фотоапарат със себе си.

Роалд Дал
Военната кариера на Дал по време на Втората световна война е забележителна.

След като завършва училище бъдещият писател така и не се записва да учи в университет. Става част от Public Schools Exploring Society. Благотворителна организация, чиято цел е развитието на младите хора. След това започва работа в петролната компания Шел. Преминава 2-годишно обучение в Англия, след което заминава да работи първо в Кения, а по-късно и в Танзания.

Когато през 1939 г. избухва Втората световна война, даровитият текстописец се присъединява към Кралските военновъздушни сили на Великобритания. След кратко обучение по летене, Роалд Дал става въздушен офицер. Едва няколко месеца по-късно му е поверен боен самолет, какъвто обаче до момента не е пилотирал. Получава нареждане да извърши полет с новата машина, но по пътя нещата се объркват и Дал се приземява аварийно в либийската пустиня.

Самолетът му се разбива

Носът и черепът му са буквално смазани и той временно губи зрението си. Важното е обаче, че някак успява да се измъкне от горящия самолет и да се отдалечи на безопасно разстояние от него. Този инцидент е описан по-късно от Дал в първата му публикувана творба – Гремлините (1943).

Шест месеца по-късно писателят-боец най-сетне е изписан от болницата, където се възстановява след катастрофата. През април вече е в нова военна летяща машина и осъществява първата си (но не и последна) въздушна битка с врага. Отбелязва рекорд – 5 мощни и стратегически много важни победи на въздушното поле.

След многобройни сражения обаче старите травми на Роалд Дал се обаждат. Той започва да страда от хронични, ужасно силни болки в главата и е освободен от армията. Малко след това заминава за Канада и САЩ, където служи като военно аташе към британското посолство. По-късно става шпионин на Уинстън Чърчил и работи като разузнавач за някои от структурите на Ми-6. Негов колега по съдба е Иън Флеминг – създателят на класическата поредица за британския супер агент Джеймс Бонд.


Вижте още… Кой известен писател е прототипът на Агент 007


Роалд Дал
Разказите с неочакван край са запазена марка на писателя.

В този период Роалд Дал започва да пише професионално. Първо за възрастни, а след това и за деца. Бързо добива популярност. Талантът му е забелязан и оценен високо от любителите на качествена литература и критиката. Постепенно норвежецът се превръща в един от най-продаваните световни автори. За него критиката е категорична, че е сред най-добрите създатели на приказки на 20-и век. Удостоен е с най-престижните награди за литература. Два пъти става най-добър детски автор – през 1990 г. и 2008 г. Списание Таймс пък му отрежда почетното 16 място сред най-великите британски автори от 1945 г. насам.

През 1953 г. писателят се жени за американската актриса Патриша Нийл. Двамата стават родители на петима наследници. През 1960 г. 4-месечният им син Тео е блъснат от такси. Детето получава тежки травми в главата. Това мотивира баща му да се включи в изобретяването на медицинското приспособление, станало известно като The Wade-Dahl-Till valve – клапа, която помага за източване на излишната течност от мозъка.

За съжаление, инцидентът с Тео не е единственото

сериозно препятствие пред младите родители

Дъщеря им Оливия напуска този свят, покосена от морбили, когато е едва 7-годишна. По време на петата си бременност Патриша развива 3 аневризма. Роалд се грижи за нея денонощно. Помага ѝ отново да проходи, да проговори, да бъде пълноценен човек и да се възстанови напълно. Двамата с Патриша остават заедно три десетилетия, но след този внушителен период все пак се развеждат. Писателят се жени повторно – за бившата си любов Фелисити Кросланд.

Големият Роалд Дал напуска този свят на 23 ноември 1990 г. на 74-годишна възраст. По думите на внучките му, той е изпратен с “нещо като викингско погребение”. До него са положени спортни екипи, много шоколад и други сладкиши, моливи, трион… Все любими неща, които да отнесе със себе си там някъде – в безкрая…

Истории с неочакван край

Кратките истории за деца на Роалд Дал се отличават най-вече с нетипичния за този жанр стил. Неочакваният край пък е запазена марка на британския писател в творбите му за възрастни. Историите му често са мрачни, изпълнени с тънко, но доста черно чувство за хумор. В тях няма да откриете типичната за приказките наивност и сантименталност. Врагове на главните герои-деца често са зли възрастни, с които те непрестанно се борят. Силно влияние върху творчеството му оказват

скандинавските легенди

и митичните същества от северните фолклорни сказания, с които е закърмен. Характерно за Роалд Дал е още измислянето на напълно нови думи или съчетание на 2 познати думи в една нова. Броят на сътворените от него нови думи е над 250. Сред най-известните му творби попадат: Джеймс и гигантската праскова (1961), Матилда (1988), Фантастичният господин Фокс (1970), Вещиците (1983), Чарли и шоколадовата фабрика (1964), Г.Д.В. (Големият дружелюбен великан) (1982), Момче (1984) и много, много други.

“Тези, които не вярват в магията, никога няма да я открият.”

Роалд Дал
Г.Д.В. по текста на Роалд Дал се появи на екран през 2016 г.

Голяма част от своите шедьоври Дал създава в бяла тухлена барака с жълта входна врата, разположена в двора на къщата му – Джипси Хаус. Тъй като жълтият бил любимият му цвят, той винаги имал добре подострени жълти моливи и специална жълта хартия, върху която създавал приказните си истории. По много от текстовете на Роалд Дал по-късно са заснети телевизионни и кино ленти. Като той самият става сценарист на много от приказните филми за деца и възрастни, които излизат.

Книгите му имат над 250 млн. продадени копия по целия свят. Преведени са на над 60 езика. Благотворителността е неизменна част от пътя на твореца и важна мисия през целия му живот.

Вижте още: Уолт Дисни, без когото детството не би било същото

Отговор