Вдъхновение от Истанбул: Време без думи

0
Време без думи
Книгата "Време без думи" на Десислава Георгиева

Едно необичайно книжно бижу се появи на бял свят този септпември. Време без думи е втората авторска книга с поезия на Десислава Георгиева – отговорен редактор на бургаския информационен сайт Черноморие-БГ.

Любопитното в новата книга на Деси е, че тя е двуезична. Стиховете във Време без думи са на български и на турски език.

“Моите текстове – кратки миниатюри и проза в стих, както ги наричам, са емоционални и вълнуващи. Голяма част от тях са писани в Истанбул в продължение на няколко години”

– казва за книгата си Десислава и добавя: “Не знам със сигурност, но в последните години нямам спомен български автор да е правил двуезично издание на свои произведения.”

Десислава Георгиева
Десислава Георгиева е автор и на текстове, публикувани в Lifebites.bg.
Снимка: Ани Адамова

Време без думи

излиза от печат 9 години след дебютното издание на Деси – сборникът с поезия Притча за момичето с къдриците. И двете книги са с щемпъла на издателство Либра скорп. Автор на корицата е Христо Петров, а редактор е поетесата Калина Тельянова. Фотографиите в симпатичното двуезично издание са дело на Недрет Бензет от Къркларели, Турция.

“Той е мой познат, а снимките му са запечатали знакови места от Истанбул”, разказва пред Lifebites.bg Десислава Георгиева и се връща назад във времето, когато започва всичко. Преди две години бургаската журналистка организира събитие Вземи книга, стани съиздател. На него продава екземпляри от първата си книга с поезия Притча за момичето с къдриците. Така благодарение на приятелите и почитателите, закупили поезията ú, успява да събере средствата, за да финансира второто си книжно бижу.

Идеята за него се ражда на

едно от пътуванията на бургаската журналистка

и поетеса до Истанбул. Заедно с нея е и брат ú.

“Това беше първото му посещение на Истанбул. Беше много интересно преживяване да си говорим до късно и да обменяме мисли. Стана полунощ, брат ми заспа, а мен сън не ме ловеше. Чувах как животът навън тече с пълна сила и си представях хора, случки, места. Тогава изведнъж взех тефтера и започнах да пиша. За кратко време на листа се появиха няколко миниатюри”, споделя Десислава. Има още една любопитна подробност, свързана с книгата. Всяка една от миниатюрите в нея е посветена на конкретен човек. “Не всички, на които са посветени тези редове обаче, знаят това”, допълва Деси.

Време без думи
Премиерата на книгата ще е в Бургас на 14 септември.

Премиерата на Време без думи

е на 14 септември, Кръстовден, от 18 часа в двора на Галерия-музей Георги Баев в Бургас.

“Не съм избирала нарочно датата. Получи се чудесно съвпадение. Това е светъл християнски празник, а аз имам лично преживяване преди много години в навечерието на Кръстовден във Велико Търново. Тогава, каквото поискахме с моя приятелка, това ни се даде – в буквалния смисъл. Оттогава следвам думите от Евангелие на Матея –

“Искайте и ще Ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще Ви се отвори.”

– казва Деси.

Тишината
в стаята спира живота
на мегаполиса,
който се спуска
покрай бреговете на Босфора,
гали миналото на Константинопол,
вшито в дрехите на Цариград
за бъдещето на новия
Истанбул.

Мястото на премиерата на книгата е специално избрано:

“Исках, както моята книга е необичайна, така и мястото да бъде нестандартно. Да е на открито, защото книгата, като мен, не може да бъде затворена между четири стени. Тя има нужда да диша. Спомням си, че първата ми премиера бе на беседка до Пантеона в Морската градина на Бургас. Затова и сега исках да бъде на нестандартно място, но задължително на открито.”


Прочетете… за още една бургаска поетеса – нежната и незабравима Петя Дубарова

Отговор