Галерия: Норвегия в началото на 20-и век

Норвегия
Красотата на Севера...

Днес Норвегия е една от най-богатите държави в света. Освен с малкото безработни, голямото количество висококвалифицирани кадри и високия стандарт на живот, страната е известна и с уникалните гледки, преживявания и забележителности, които може да предложи на туристите.

Не говорим единствено за красотата на северното сиянието, фиордите и “дома на гигантите” – Националния парк Йотунхаймен, но и за съоръжения като приказния Пиян мост (чието пълно име Сторсейсундет повечето хора никога не успяват да запомнят)! Днес обаче ще ви разходим назад във времето, за

да ви покажем Норвегия

3613737998_6b4020b5c6_z
Днес Норвегия е сред най-актуалните туристически дестинации в света.

(или по-скоро една част от нея) такава, каквато е била преди около век. Тогава, когато се е съвземала от тежките години на глад и политически съюзи със съседите си. Първите десетилетия на 20 век е времето, когато Норвегия започва да се трансформира, за да се превърне в съвременна и силна европейска държава. Началото е поставено с прекратяването на Шведско-Норвежката уния през 1905 г.

Мирното разделение на двете държави отнема около две години, през които корабният магнат Кристиан Микаелсен управлява като министър-председател. На национален референдум гражданите обаче решават, че предпочитат монархия и техен официален владетел става датският принц Карл, който приема името Хакон VII.

В следващите години страната ще въведе много социални реформи като платен болничен отпуск и

книга - Норвегия
Книгата на Бекет излиза през 1915 г.

10-часов работен ден

Ще осигури и условия за създаване на големи и мощни компании. Във възход по това време е и науката. Норвегия организира няколко полярни експедиции, а на 7-ми март 1912 г. Роалд Амундсен официално оповестява, че през декември предната година е достигнал Южния полюс.

Но да се върнем на територията на самата Норвегия и да видим как е изглеждала тази земя, населявана едно време от викинги, в началото на 20-и век!

В галерията по-долу ще може да се насладите на колекция от уникални цветни снимки, които разкриват красотата на северната част на страната. Те са дело на двама британски фотографи – Самюъл Дж. Бекет и П. Хейууд Хадфийлд, издали илюстровани книги за пътуванията си до норвежките фиорди.

Факт е – тази част на стария континент има необясним чар, който привлича посетители от целия свят и до днес. Убедете се сами!

СПОДЕЛИ
Предишна статияНе се колебай! От А до Я всеки път
Следваща статияВреме за поезия: Ода за майката
Вероника Лазарова
Обичам да търся истории и да ги разказвам. Започнах да го правя едно лято преди 15 години, когато постъпих на стаж в седмичника "168 часа". През тези години срещах невероятни хора, предадоха ми безценни уроци и се учих да пиша искрено, истински и със сърце. Иначе понякога съм ужасно бъбрива, обичам да ходя по разни малки, затънтени селца и да си говоря с бабите, да се губя, да намирам нови приятели, да се виждам със старите и да пия лате.

Отговор