Коледа с деца със специални потребности

Снимка: Riddle- via Foter.com / CC BY-NC-ND

Декември е месецът, в който празничното настроение витае навсякъде. Хората са щастливи и обладани от коледния дух. Това време на годината обаче е доста трудно за много семейства, отглеждащи дете със специални нужди.

Ако искате да помогнете на такова семейство, Lifebites.bg ще ви подскаже няколко неща, които могат да са полезни в празничните дни.

Ето няколко прости съвета, които могат да бъдат изключително полезни:

 

  • Коледните украси, светлините, празничните фойерверки могат да бъдат болезнени за едно дете с нарушени сетивни възприятия.

    Магазините са озвучени с коледни мелодии, наситени с аромати и всякакви шумове, които биха могли да докарат до криза едно дете с аутизъм, например. Но и семейството, отглеждащо такова дете също би искало да почувства малко от коледния дух. Затова предложете им да гледате детето им в продължение на час-два или да го вземете от училище или терапевта, докато те отидат да напазаруват за коледната трапеза и да изберат подаръци.

 

  • Предложете да заведете заедно децата си на коледно тържество или на среща с Дядо Коледа

Подгответе предварително Вашето дете с информация как евентуално би могъл да реагира малчуганът, когато за пръв път види Дядо Коледа и се уплаши, или ако не получи желания на момента подарък, или трябва да чака на опашка да отиде до него.

Снимка: jlmaral via Foter.com / CC BY-SA
Снимка: jlmaral via Foter.com / CC BY-SA
  • Подгответе малък подарък на всеки член на семейството, който да е лично избран

Родителите на специални деца често пренебрегват собствените си желания и нужди и трудно си позволяват да си купят нещо лично за тях. Така че, сега е моментът да им покажете, че и те са ценни.

  • Поканете ги на гости, но не се сърдете, ако отговорът е НЕ

Дори ако безкрайно много ви липсват сестра ви или братовчеда, или какъвто и да ви се пада роднина, помнете че и те също искат да са с вас. Така че, бъдете мили и грижовни, когато те уважително ви откажат. Вие стотици пъти сте заявили, че обичате и обожавате специалното дете на семейството, но имайте предвид, че малката криза, която то получипоследния път, когато се видяхте, може да се превърне в болезнена и да не завърши бързо. Така че семейството оценява положителните ви намерения, но от дистанция.

  • Ако ви помолят за подробности относно на гостите, не ги съдете и не мислете, че са невъзпитано любопитни

Родителите на деца със специални нужди често се тревожат не кой точно ще бъде там, а по-скоро за броя на гостите. Понякога 30 души около детето могат да доведат до криза или напрегнато състояние и може да стане опасно. Родителите просто искат да бъдат предпазливи.

meltdown autism
Присъствието на много хора около дете със специални нужди понякога може да доведе до криза.
  • Ако те наистина се съгласят да дойдат, подгответе си допълнителен сценарий за спешен случай

Уау, те идват! Трябва ли да направя нещо? Ами да. Въпреки че не е необходимо да обявим “семейството с детето с аутизъм” е на път, хубаво е да се подготвят наум няколко малки неща за сценарий при внезапен случай. По този начин, ако настъпи срив или криза и те трябва да успокоят  разстроеното си дете, огледайте се  да забележите, ако някой се е втренчил или гледа ужасено. Това би било добър момент да се обърнете към това лице и да кажете нещо като: “Знам, че това може би е трудна за вас гледка, но детето им е с аутизъм (например), и той / тя е просто в труден момент точно сега. Бихте ли искали да отидем в кухнята? Ще ви налея по едно питие.”

Родителят, който се справя с кризата на детето си в момента, ще ви бъде благодарен за това.

 

  • Не спирайте да ги каните

Ако когато периодично каните приятел и той винаги ви отказва, това би означавало да спрете да го каните. Но когато този приятел има дете със специални нужди, не се отказвайте. Може би ще ви отказват всеки път, дори когато детето им е навършило 18 (защото да си специален родител не приключва с пълнолетието на детето), но те винаги ще оценяват, че вие мислите за тях. Това значи много за тях.

 

  • Ако не ги поканите, кажете им защо

Дори да звучи грубо, те ще оценят честността ви. Винаги има случаи, когато хората не искат да си навличат допълнителни проблеми или да се справят с възможни ситуации. Така че, ако им го съобщите вежливо, дори и да бъдат разочаровани, те ще са благодарни за откровеността.

Ако случайно не дойдат на тържеството, въпреки че са били обещали, може би нещо се е случило внезапно.Например детето не е искало да се качи в колата. Или е започнало да пищи пред вашата къща и те са преценили, че е по-добре въобще да не влизат.

И когато ви напишат съобщение (защото може би им е неудобно да ви се обадят) с пожелания за празниците и извинение, че не са дошли, вие им отговорете „Разбирам ви. Всичко е наред. Весела Коледа и на вас!”