Съмърсет Моъм: Писателят прототип на Агент 007

0
Моъм
Моъм е най-пътувалият и най-добре платеният писател на своето време.

Роден в Париж, без да е французин, в семейството на потомствени юристи, без да стане такъв (вместо това следвал медицина, но не практикувал специалността си и ден), Съмърсет Моъм е олицетворение на противоречията.

И шпионската му кариера на агент от британското разузнаване, и бисексуалният му любовен живот, че дори и отношението му към неговата единствена дъщеря подсилват това впечатление. И може би не е случайно, че самият писател определя най-големия си шедьовър – романа Души в окови, за полуавтобиографичен. Защото по неговия изпълнен с вълнуващи преживявания път нищо не е напълно ясно, а на неочаквания край най-много му отиват тъкмо думички като полу.

Но да започнем по ред…

Раждането. Датата е 25 януари, преди 144 години. Съмърсет Моъм се ражда на британска земя, макар и в Париж – в Британското посолство, където баща му е адвокат. Правото е семеен

поминък на рода Моъм

Дядото на бъдещия писател и драматург също е адвокат – известен, при това. Той е един от основателите на Английското правно общество. Един от братята на Съмърсет пък става председател на камарата на лордовете и министър на правосъдието.

Но съдбата има друг план за самия него. Лишава го от родителите му – в рамките на няколко години той губи и майка си, и баща си. И се налага да заживее в Англия при чичо си. Едва там английският му ще задобрее.

Моъм
Снимка: Encyclopedia Britannica

Да, още едно противоречие – първият език на един от най-големите британски писатели, е френският.

По волята на чичо си, Съмърсет

Моъм следва медицина

С абсолютно нежелание. Него го влече литературата, но пък 5-те години, които прекарва като студент в лондонската болница Свети Тома, го изправят лице в лице с човешкото страдание. Безценен опит за един писател.

В тези години публикува и първата си официално издадена книга – Лайза от Ламбет. Успехът ѝ е достатъчен, за да го мотивира да не работи като лекар след завършването си.

За следващия си успех ще се наложи да почака 5-6 години. Той идва с първата му пиеса, за да стане ясно, че драматургията ще промени живота му. Съвсем скоро 4 пиеси на Моъм се играят едновременно на различни сцени в Лондон. И това го прави един от най-известните и най-високоплатени писатели на неговото време. Нищо, че той самият се определя като най-добрия второкласен писател.

Любов на два фронта

Със славата го спохожда и любовта. Жените, които оставят трайни следи в живота на литератора, са две. Сю Джоунс е начинаеща актриса, дъщеря на известен драматург, прясно разведена. И бременна от сина на един граф. Нищо чудно, че отказва на Моъм предложението за брак.

Писателят все пак се жени, но за 22-годишната Сири Уелкъм, съпруга на два пъти по-възрастния от нея американски фармацевтичен магнат Хенри Уелкъм. Сири и Моъм се запознават през 1911 г. и тя става негова любовница, като дори забременява от него. Ражда му дъщеря – Елизабет, и се развежда скандално, за да може да се омъжи за Съмърсет през 1917 г. И да се разведе и с него 12 години по-късно.

Моъм
Със съпругата си Сири

Бракът им не е щастлив и причината вероятно е в паралелния любовен живот на Моъм, който минава под знака на бисексуалността. Голямата тръпка на писателя се оказва не Сири, а Джералд Хакстън – американец, отрасъл в Англия, с 18 години по-млад от Съмърсет. Двамата се запознават през Първата световна война, докато писателят шофира линейка във Франция.

Джеймс Бонд на 30-те

В навечерието на войната Моъм няма как да знае, че след време Ян Флеминг ще създаде известния си герой – Агент 007, с мисълта за британския писател. Нито, че ще бъде авторът, повлиял най-много на Джордж Оруел.

Заекващ (дефект, който придобива след преместването си като дете в Лондон), вече възрастен, но и доста известен, вместо да бъде зачислен в армията, Съмърсет Моъм постъпва в Червения кръст. Влиза в състава на т.нар. Шофиращи линейка литератори (Literary Ambulance Divers) като преводач и военен лекар. В групата са 23-ма известни писатели, сред които и Хемингуей.

Преди да срещне Джералд и да влоши отношенията си със Сири, Моъм е представен от съпругата си на важен офицер от британското разузнаване. И скоро е вербуван за агент на Британските тайни служби. Така започва неговата

шпионска кариера

Първата му мисия е в Женева. Докато е под прикритие, се представя за… писател. Следващата трябва да е в Петроград, но Моъм се колебае дали да отиде, защото любимият му Джералд ще е далеч. Желанието да види страната на Толстой, Достоевски и Чехов все пак надделява.

Моъм
Портрет от 1941 г. на George Platt Lynes

Каква точно е била задачата му там, остава тайна. След години писателят унищожава голяма част от своя архив малко преди смъртта си. Някои по-смели версии допускат, че Моъм е трябвало да убие Ленин и така да предотврати болшевишката победа в Руската революция. Каквато и да е била целта, тя се оказва невъзможна и британецът е отзован обратно в Лондон. Това е и последната му мисия за МИ-6. На Острова той се посвещава на писането.

Най-големият му шедьовър

Души в окови вече е излязъл. Съдбата на главния персонаж в полубиографичния роман наистина е сходна с тази на автора (с разликата, че вместо да заеква, героят е сакат по рождение).

Предстои разводът със Сири. В същия период Моъм купува резиденция на Френската ривиера между Ница и Монако. Нарича я вила Мореск. И тя става неговият нов дом.

“Слънчево място за сенчести хора”

Така британецът описва Ривиерата. Тук му гостуват известни личности като Уинстън Чърчил и Хърбърт Уелс. Любимият Джералд също е наоколо, тъй като има забрана да стъпва на острова (след като там е хванат в хомосексуален полов акт). Снимки от онези времена доказват, че във вилата не им е било скучно.

Още повече, че двамата пътешестват къде ли не по света. Все пак, Моъм е сред

най-пътувалите писатели

живели някога. Още като млад, след като публикува първата си книга, посещава Испания и остров Капри. В годината на Октомврийската революция, последната, в която действа като таен агент, пътува и до Далечния изток. Следват Сиам, Индия, Китай, Бирма, Южните морета…

Съмърсет Моъм вила Мареск
Вила Мареск днес е хотел с 11 луксозни апартамента.

Джералд е постоянен негов спътник и до тези дестинации. През 1940 г. се налага той и Моъм отново да пътуват надалеч. Този път, за да напуснат собствения си дом – вилата на Ривиерата. Бягат от Френската революция чак в САЩ.

Славата на Моъм като на най-богатия британски писател, му помага да пробие и в Холивуд. Той става един от първите автори, натрупали богатство от филмови адаптации. Към днешна дата, по негови творби са заснети 35 филма! Съвсем скоро обаче Моъм

заменя ликуването със скръб

По своя скъп секретар и компаньон Джералд. Мястото му ще бъде заето от още по-младия Алън Сърл, когото писателят дори осиновява. За да е сигурен, че наследството му ще е за Алън, а не за дъщеря му от Сири – Елизабет. Която, ядосана от поведението на баща си, се опитва да го обяви за невменяем. Моъм се отрича от нея. Стигат до съд. Съдът обезсилва осиновяването на Алън и обявява Елизабет за наследница.

Ала когато, след смъртта на писателя, завещанието му е отворено, става ясно, че, да – тя наследява вила Мареск, но без вещите в нея. Те, разбира се, са оставени на Алън, както и 50 хил. лири кеш, а също и ръкописите на Моъм.

Последните, всъщност, са най-ценното негово наследство. Защото са безсмъртни, за разлика от автора им. След неговите 91 преброени години, ние все още се радваме на невероятните му разкази, пиеси и документална проза. И на романи като Луна и грош – за който Моъм се вдъхновява от живота на Пол Гоген), Острието на бръснача – за войната и вечните въпроси, Цветният воал – филмиран на няколко пъти (веднъж с Грета Гарбо в главната роля, а през 2006 г. и с Наоми Уотс). За да си припомняме чрез тях неуморното любопитство на техния създател към света.


Вижте още: Писатели, които бихте целунали

Отговор