25 начина да подобрим самоувереността си (Първа част)

Едни от основните пречки, за да преследваме мечтите си и да гоним целите си в живота, са страхът от провал и липсата на самоувереност, твърдят психолози. Популярният американски блогър Лео Бабуата е изготвил списък с 25 опорни точки, които са проработили за подобряване на личното му самочувствие.

„Нито една от тях не е революционна, нито едно от тях няма да проработи сама за себе си. Това не е рецепта… Това са някои от любимите ми насоки, които са проработили при мен”, пише американецът, който живее в Сан Франциоско и е баща на 6 деца.

В тази първа част публикуваме първите 12 опорни точки на Бабуата. Преценете сами, които от тях биха имали ефект при вас:

  1. Поддържайте се спретнати. Изглежда съвсем логично, нали? Удивително е колко различно може да те накара да се чувстваш факта, че си си взел душ или си се обръснал. Имало е дни, в които настроението ми се е променяло единствено благодарение на този дребен детайл.
  2. Обличайте се добре. Ако следвате това правило, ще се чувствате страхотно в собствената си кожа. Ще се чувствате успял и представителен и ще имате усещането, че сте готов да превземете света. Факт е, че да си добре облечен ознавачава различно нещо за всеки. Не е необходимо да пръснете огромно количество пари за маркови дрехи, а просто да сте спретнат и да изгледжате представително.
  3. Преработвайте предствата за себе си. Всеки от нас вижда себе си по определен начин и тази картина, която сами си рисуваме, определя колко уверени сме в себе си. Но тя не е постоянна. Всеки може да я променя. Използвай въображаема фотошоп програма, за да обработваш тази снимка. Ако не ти харесва, смени я. Помисли защо се виждаш по този начин и се опитай да го промениш.
  4. Мислете позитивно. Едно от нещата, които научих, когато започнах да тичам редовно, е как да заместиш негативните мисли с позитивни. С това малко умение бях способен да тренирам и да бягам на маратон в продължение на година. Сериозно, опитайте, ако не сте пробвали.

Лео Бабуата

ПОЛЕЗНО: Лео Бабуата е съставил списък с 25 съвета как да подобрим самоувереността си.

5. Убийте негативните си мисли. Това върви ръка за ръка с предишното, но е важно, затова го отделих в нова точка. Трябва да се научите да бъдете внимателни, когато разговаряте със себе си, в това какво мислите за себе си и нещата, които правите. Когато тичах, понякога мозъкът ми казваше: „Твърде тежко е. Искам да спра и да погледам телевизия.” Скоро започнах да осъзнавам тези негативни мислени разговори и това промени живота ми. Представих си, че тези негативни мисли са буболечка. Когато хвана някоя такава, я сграбчвам и я смачквам. След това я замествам с положитена: „Хайде, мога да го направя! И без това е оставала само една миля.”

6. Опознайте себе си. Когато отива на война, най-мъдрият генерал опознава своя враг много добре. Не може да сразите противника си, без да го познавате. Знайте, че когато опитвате да превъзмогнете негативна представа за себе си и да я заместите със самоувереност, врагът – това сте самият вие. Затова опознайте се добре. Започнете да слушате собствените си мисли. Започнете да си водите дневник и анализирайте защо имате негативни мисли. След това помислете за добрите си страни, за нещата, с които се справяте и ви се отдават, за други, които харесвате. Помислете защо се проваляте, дали наистина не можете да се справите с тези задачи или сте ги поставил в тази графа просто, защото сте решиле, че са трудни. Дълбайте в себе си и накрая може да подобрите самоувереността си.

7. Бъди позитивни.

Не оставайте единствено на ниво позитивно мислене, а започнете да действате. Това е ключът към развиване на самоувереността. Едно е да се научите да мислите положително, но съвсем друго – да започнете да действате така, да промените себе си. Вие си това, което вършите, следователно, ако промените това, което правите, ще промените и човека, който сте. Говорете с хората по положителен начин. Влагайте енергия в действията си. И скоро ще започнете да забелязвате разликата.

8. Бъдете мили и щедри.

Ако това е твърде много за вас, прескочете го. За тези, които са склонни да следват това правило, знайте, че да сте мили с другите, и щедри, да раздавате себе си, собственото си време и това, което имате, е страхотен начин да подобрите собствената си представа. Ще започнете да се чувствате добре и да се усещате като по-добър човек. Ако следвате това правило, то може да направи чудеса за самоувереността ви.

9. Подгответе се.

Трудно е да сте уверени в себе си, ако не мислите, че може да правите нещо добре. Победете това усещане и се подгответе колкото е възвожно повече. Мислете за тази задача като все едно ви предстои да се явите на изпит: ако не сте учили, няма да имате увереност в способностите си да се представите добре. Приемете живота като изпит и се подгответе добре.

10. Определете принципите си и живейте според тях. Ако нямате такива, ще имате неприятности, тъй като ще усещате безпътието в живота си. Помислете, вероятно досега може и да не сте полагали това усилие. След като ги изясните, запитайте се дали живеете според тях и дали просто вярвате, но не действате според тях.

11. Говорете бавно. Толкова просто нещо, което може да окаже огромно разлика в начина, по който другите ви възприемат. Човек, който заема отговорна позиция, човек, който притежава власт, говори бавно. Това показва увереност. Човек, който има усещането, че не си струва да бъде изслушан, говори бързо, защото не иска да кара другите да чакат за нещо, което не си заслужава. Дори и да не усещате увереност на човек, който говори бавно, опитайте да го направите няколко пъти. Разбира се, не го приемайте твърде крайно, но не звучете припряно.

12. Стойте изправени.

Имам ужасна стойка, затова може би звучи лицемерно от моя страна да давам такъв съвет, но знам, че това е от значение. Когато си припомня да стоя изправен, се чувствам по-добре. Представям си, че въже дърпа главата ми към небето и останалата чмаст от тялото ми се изправя. Освен това, хората които са изправени, са и по-привлекателни.

Останалите точки от списъка може да намерите тук.

Отговор