Панчарево през погледа на птиците

0
Панчарево и Панчаревското езеро от птичи поглед. Снимки: Здравко Йончев

Колко пъти ви се е искало да полетите? Не твърде високо, както летят пътническите самолети. А ниско – колкото да видите земята “от горе”. Не сте достатъчно екстремни, за да се метнете на делтапланер или да скочите с парашут. Но все пак ви се иска да видите познатите места от погледа на птиците. Над делничните грижи, над суетата и трудностите, които ви задъхват всеки ден…

Ако такива мисли са ви минавали през ума не веднъж и дваж, но сте ги пропъждали, отблъснати от идеята за твърде висок адреналин, тогава знайте, че вече има вариант да видите земята от птичи поглед. И той не е екстремен, а плавен и приятен. Става въпрос за полет с туристически самолет. Едно кокетно изживяване, в което могат да се включат малък брой хора, за да се усети спокойствието на небето по един неповторим начин.

Идеалният нестандартен подарък за хубав повод!

Джет Опс Юръп
Самолетът и пилотът на конкретния полет с Джет Опс Юръп.

Джет Опс Юръп* – така се казва фирмата, която от тази година извършва подобни туристически полети в България. Над София и Витоша, над Седемте рилски езера, над река Искър и Панчаревското езеро, над Цари Мали град и други спиращи дъха красоти в България. Маршрутите са предварително зададени, но могат да се променят според желанията на клиента.

Какво представлява един такъв полет? Ще ви разкажем за най-често изпълнявания през това лято. Снимките от него са дело на фотографа Здравко Йончев, който засне едни от най-романтичните фотографии на София.

Лесново
Летище Лесново.

Всичко започва от летището в Лесново край София. Малко самолетче – за трима души гости. Издига се и полита точно като птичка, но с ясна цел и задача. Движи се на около 300-500 метра над земята. В далечината проблясват отраженията на слънцето в безбройните сгради на милионна София. Като брокатена позлата, красяща Софийското поле. До нея е Витоша с характерната си форма на вулкан. В тази посока се насочва умната птичка. Но завива малко, преди да се изравни с планината. И се отправя към

Панчарево – едно от най-чаровните кътчета

в покрайнините на столицата. Заради красивата природа, здравословния климат и минералните извори, районът е бил заселен още в древни времена. Траки и римляни развивали своите селища около езерото и при изворите. Другата притегателна на района било рударството – много отдавна във всички витошки реки имало самородно (речно) злато.

Панчарево
Районът около Панчарево.

По времето на Втората българска държава недалеч от днешното Панчарево имало друго селище, чиито жители се ползвали с известни привилегии от царската власт. В замяна оказвали подкрепа при охраната и поддръжката на близката крепост Урвич. Била основно база на цар Иван Шишман. Когато османските войски взели да нападат района, тази крепост играела ключова роля при отбраната на Софийското поле. Удържали над 10 години. Но накрая и Урвич паднала.

В района бил изграден турски чифлик, заселили се много черкези. Българите се изтеглили в землището на днешно Панчарево. Вероятно по това време било дадено и това име. Релефът в района има

паничкообразна форма – “пан”, а “чаре” идва от турската дума за курорт

След Освобождението дошли много италиански строители, които изграждали мрежата на столичното електрическо осветление. Заселили се и бегълци от Прилеп и Костур в Македония. След бомбардировките над София на 10 януари 1944 г. тук бил евакуиран Министерският съвет на България.

В сърцето на това златно късче земя се намира Панчаревското езеро. Бреговете му са грижовно обгърнати от дъбови и букови гори, а на места склоновете се спускат стръмно към водата. Сякаш да напомнят, че Майката природа може да е гальовна, но и строга. На западния бряг на езерото е курортното село.

Панчарево
Панчаревското езеро с два от символите му – гребните спортове и минералния басейн.

Точно това е и гвоздеят на програмата при този туристически полет. Малцина вероятно знаят, че езерото е изградено в този си вид в периода 1934-44 г. Преди това реката е имала множество малки въртопи и вирове с ниви, градини и поляни между тях. Сегашното езеро е там, където са минералните извори. Самата

минерална вода е изведена на брега

и се ползва в банята, чешмите около нея и открития басейн. През 1966 г. е построена първата гребна база в района, а впоследствие и Националната гребна база, която има капацитет за провеждане на олимпийски състезания. И макар все още на наша територия да не е имало Олимпиада, все пак базата е била домакин на не едно и две международни състезания и гребни регати.

Както виждате, това място винаги е било важно и е играело съществена роля в историята на района. И понеже е много красиво, неслучайно Алеко Константинов избрал през Панчарево да мине първият туристически поход със сподвижниците му през 1889 г., с който се дава началото на организирания туризъм у нас.

Панчарево
Панчаревското езеро с минералния басейн. Отстрани е първият автомобилен път в България, свързващ София с Боровец.

Самолетчето прелита над езерото, прави заход и се връща по същия маршрут обратно. Докато все още лети над водата, западно се вижда идеално пътят София – Самоков. Това е

първата автомобилна линия в България

създадена от генерал Георги Вазов. Шосето е строено по немски проект в периода 1900-1912 г. и се наричало царско, тъй като тогава на българския престол бил цар Фердинанд. Основната цел на този път била да свързва столицата с красивата Чамкория (Боровец).

В края на полета човек неминуемо си дава сметка, че макар някои неща да се приемат за даденост, винаги могат да ни изненадат. Едно такова преживяване дава уникалната възможност да видим с нови очи дълбоко познатите места. Да им се насладим така, както никога досега. Да се откъснем от забързаното ежедневие. И не на последно място – да покажем на гостите си (било то чужденци или българи) красотата на Родината. Да ги омагьосаме със самодивския ѝ чар – пред погледа, но скрит, вечно млад и неземно красив.

Джет Опс Юръп
Малко и кокетно самолетче за незабравимия полет.

*Джет Опс Юръп оперира на българския пазар от 2016 г. Освен зададените на сайта туристически полети, изпълняват и персонализирани обиколки – клиентът избира забележителности от споменатите, над които да прелети. Полетите се извършват

от месец май до средата на октомври

от понеделник до неделя включително, от 10 сутрин до 5 следобед. Единственото задължително условие е добро време, но когато не е налице, полетът се премества за друг удобен за клиента ден. На пазара има подобни фирми, които обаче извършват предимно обучителни полети. Ако искате да подарите на себе си или ваш близък такова незабравимо преживяване, можете да се свържете с Джет Опс на телефон +359 879 141 811 или електронна поща gergana@jet-ops.eu.

 

Още снимки от полета можете да видите в галерията: 

Вижте още: Здравко Йончев: Всички ме питат как влязох в Къщата с ягодите

Отговор