Романтичната София: през погледа на Здравко Йончев

Фотографът, който засне Къщата с ягодите, ни показва едно различно, по-красиво лице на столицата ни

Здравко Йончев
Романтична София.

Кои са първите пет асоциации, които ви хрумват, чувайки името София? Голям град, шум, трафик, работа, забавления. Това е моята петица. Романтиката някак първосигнално не присъства в списъка ми. Но една серия от снимки ме накара да се замисля за онези неща, които пропускам (а вероятно и някои от вас), докато тичам по задачи, отнесена в мисли за работа и семейни ангажименти, бързайки да пресека улица, да се кача в трамвай и да стигна на време, закъдето трябва.

Здравко Йончев познаваме като човека, показал ни тайните на красотата на Къщата с ягодите

А преди това – като фотографът, отворил очите ни за разкоша на някои от оставените на времето и разрухата стари Софийски бани. В тази посока на мисли, не би трябвало да се изненадваме, че именно Здравко е автор на снимки, показващи столицата ни в една по-красива, романтична и пълна с истории светлина.

Здравко Йончев
Центърът на София.

Картините, които родният фотограф запечатва с апарата си, са не просто красиви и завладяващи, а изключително успокояващи. Успокояващи, защото показват онова лице на София, което повечето от нас не забелязват и поради това не приемат за съществуващо. Столицата ни от тези снимки е пастелна, мека, нежна и обаятелна. Тя мечтае, обича, релаксира и диша.

“Понякога София може да бъде и красива, и романтична. Всъщност

самите ние хората създаваме тези места

и ние ги правим неприятни или приятни за живеене. Въпрос на разбирания на отделния човек”, казва пред Lifebites.bg Здравко.

По-голямата част от снимките, в които е уловил тази обятелна София, фотографът прави преди 3 години, като периодично добавя нови – малко по малко.

“Повечето от снимките са правени във вечерните часове, когато хората се активират и започват да “щъкат” из града. Това е и времето, в което градът най-добре разказва за себе си”

 обяснява той и допълва: “Най-интересните обекти всъщност са моменти, които е трябвало да заснема точно в една частица от секундата, нито по-късно и нито по-рано. Като снимката с двойката в бара по-долу. Един трамвай, който дойде и тръгна от спирката, докато снимах на дълга експозиция. Една снимка от улица “Козлодуй” и много други. Когато човек е достатъчно търпелив, и на най-обикновеното място може да попадне на необикновена случка.”

Здравко Йончев
А вие виждате ли тази красота, крачейки забързано по улиците?

Докато снима София, Здравко Йончев научава и важни уроци за живота.

“Научих, че човек трябва да бъде настойчив, находчив и парламентьор, за да постигне целите си. За да достигна до някои от местата, трябваше да мина по трудния път на комуникация и убеждаване на другата страна за ползите от такива снимки. Сложно и трудно е, но в крайна сметка е важен крайният резултат”, категоричен е младият фотограф. Той добавя, че сред

най-големите предизвикателства

както за градоначалниците, така и за фотографите в градовете са панелките – “едно от печалните наследства от комунизма”, както самият той ги нарича.

“Все пак, като се спусне нощта и те могат да дадат своя сюжет и отличителен облик на града. Впрочем в Берлин са намерили много интересно решение на това, като ги изрисуват целите с графити”, обяснява Здравко Йончев, който през септември 2015 г. представи изложбата си със снимки на старите минерални бани на София в германската столица.

Сред новите му проекти е разработването на т. нар. фоторазходки. Това ще са фотопленери, които обхващат маршрути и места за снимане като тези, на които Здравко е направил снимката по-долу.

Здравко Йончев
София като в приказка в снимките на Здравко Йончев.

“Това място в сърцето на София има най-обширната и интересна панорама от целия град. Впечатляващо беше, че се виждаха как се развиват сутрешните задръствания, изгасването на уличното осветление… Изобщо събуждането на един голям град. А при тази снимка за първи път видях т. нар. “Кучешки парк” и квартал Лозенец от подобна гледна точка”

Това казва фотографът за градския пейзаж, който виждате по-горе.

Ако сте любопитни и искате да видите още от снимките, които Здравко е направил на столицата ни, може да поровите на личния му сайт. За новости и интересни кадри следете неговата Фейсбук страница.


Прочетете още… Старите софийски бани гостуват на Берлин

Отговор