Ефектът и магията наречени Иракли

Чували сте за Иракли. Едно от последните живи места по нашето Черноморие. Няма да говоря за личната си връзка с това място, не, че не е важна и вдъхновяваща, но много от тези, които искат да го затворят няма да разберат това. Ще ви опиша как работи това парче земя, каква е неговата сила, как влияе върху вашия живот, без да го осъзнавате и да си давате сметка за това.

Какво толкова има на Иракли?

Иракли
Плажът

Див плаж, красиви гледки, щастливи летуващи, редки видове, удобни сенки, голи хора. Това е само повърхността, лесно забележимото, видимото и не най-значимото. Това всъщност е едно от местата, което храни духа на мнозина, влияещи върху културния и духовен живот в родината и извън нея.

За предубедения наблюдател Иракли е място

ексцентрично и разгулно

Място на запалени огньове, звуци от гайди и тъпани, рисувани камъни, причудливи инсталации и творчески актове, объркани млади и стари хора. Свободното детско подобно преживяване изглежда често объркващо, защото не се подчинява на логиката на материализма. Каква е реалността?

Снимки: Личен архив на автора
Снимки: Личен архив на автора

Ираклийците казват, че това не е място – това е състояние на търсене и провокация за творчество, за съзидателност. Ако на повърхността са палатките, дивият бит и почернелите тела, то същността е клишираната връзка с единствената истинска и трайна реалност, а именно природата. Тази връзка неумолимо завръща преживяващите Иракли към тях самите и тяхната дълбочина. Това преживяване е нежелано от хора, за които лятото е лудница, клубове,

чужденци и крайбрежни улици

Търсачите на преживяване навътре в себе си, се нуждаят от подкрепата на среда, която е изпълнена с тишина и покой.

Не съм в състояние да изредя голямото множество от творци и добротворци, които в Иракли търсят мир със себе си, за да го пренесат в своя живот, своя град и работно място. За да са подкрепящи и вдъхновяващи.

f2dc73c7-6389-464c-807a-a1e497e01153 1

Как преживявате ефекта на Иракли? Всички сте се вдъхновявали от филми, спектакли, книги, обредни наричания, лекарски операции, музикални произведения, педагогически интеракции, научни разработки, много стихове, много музика, много картини, много любов и т. н. Ако вие се зареждате от подобни източници, то хората, които ежегодно посещават парчето земя наречено Иракли, черпят вдъхновение именно от него. От природата на това вълшебно място. Вдъхновение, което обаче потребява цялото общество.

За нас от Иракли това е

място забранено за преживяване

от хора, които виждат културата като пречка на пътя на парите. Затова Иракли е толкова ценно. Не просто заради безплатната нощувка под звездите. Не заради тръпката да останеш насаме със собствените мисли, изключен от общата мрежа… а заради вдъхновението и заряда, които дава на посетителите си.

Ценността на това място е в естествената му провокацията към вече твърде градските ни личности. Забравили собствената си същност, изгубени в търсене на връзката с корена на единствената истинска реалност – природата на ума.


Прочетете още… Живота на къмпинг: да се събуждаш с морето

СПОДЕЛИ
Предишна статияУилям Дефо: Какво зная за жените
Следваща статияОтново е март – месецът, който ухае на жена
Александър Кръстев
Александър е доктор по педагогическа и възрастова психология. Преподава във ВТУ „Св.св Кирил и Методий“. Участвал като експерт и обучител в редица проекти на национално представени организации като: Unicef, Lumos, RABE, водещ на тренинги, обучения и семинари. Член на Дружеството на психолозите в България. Член на Управителният съвет на Национална Асоциация на Ресурсните Учители. Водещ на работилници за родители по програма на Уницеф-България. Има редица публикации и изследвания свързани с педагогическата психология.

Отговор