Нелсън Мандела: Смелите не се боят да прощават

Нелсън Мандела
Мъдрец, борец ... Нелсън Мандела

Истински борец за свобода и смел защитник на човешките права – именно такъв беше големият южноафрикански политик Нелсън Мандела. Той си отиде от този свят на 5 декември 2013 г., на 95-годишна възраст.

Нѐлсън Холѝлала Мандѐла е роден на 18 юли 1918 г., в селцето Мвезо, което се намира в близост до столицата. Негов прадядо по майчина линия е Нгубенгкука инкоси енкхулу („велик вожд“) на племето тембу. Но тъй като връзката е по женска линия –

наследниците на фамилията на Мандела

нямат право на претенции към трона. Баща му – Гадла Хенри Мфаканисва – е водач на родното им село, но след като влиза в конфликт с колониалните власти е отстранен от поста си и е принуден да се изсели, заедно със семейството си в Куну. Въпреки това той остава член на съвета на владетеля на тембу. Помага на Джонгинтаба Далиндебо да се качи на трона. Когато Гадла умира, самият Далиндебо неофициално осиновява Нелсън Мандела, който тогава е едва 9-годишен.

Нелсън Мандела
“Гневът е като да пиеш отрова и да се надяваш, че тя ще убие враговете ти”, казва Мандела

Всъщност, първото име на малкия Мандела е Холѝлала. Когато тръгва на училище, обаче, (той е първият член от голямата си фамилия, който го прави) неговата учителка му дава английското име Нелсън. Обучението му продължава през годините и той успява да завърши бакалавърска степен в университета.

През 1948 г., когато изборите в родината му печели Националната партия, която подкрепя апартейда и расовата сегрегация,

Нелсън Мандела стартира активна политическа дейност

за борба срещу расизма и за отстояването на пълноценни човешки права за всички. Той повежда открита битка срещу апартейда. Нелсън Мандела и неговите поддръжници са арестувани и обвинени в измяна. Делата се точат с години, а в крайна сметка борецът за свобода е осъден да лежи в затвора.

Прекарва 18 (от общо 27-те) си години в затвора на остров Робен, където той и останалите осъдени са принудени да работят във варовикова кариера.

Там Нелсън попада в най-нисшата група на лишени от свобода хора, тъй като е чернокож, а и е политически затворник. Върху тази група са упражнени най-много ограничения. Той е сред тези, които получават най-малко храна (заради расовата сегрегация) и имат право само на едно посещение и едно писмо на 6 месеца.

Нелсън Мандела
Нелсън Мандела

След излизането му от затвора (през 1990 г.), Нелсън Мандела се връща в политиката и продължава започнатото преди цели 27 години. Той води преговори с правителството, благодарение на които е установена многорасова демокрация в страната. Това става през през 1994 г. През същата година Мандела е избран за президент на Южноафриканската Република и управлява успешно до 1999 г.

Истинската битка на африканския лидер е

да има мир и разбирателство между всички страни и народи

независимо от цвета на кожата, социалния статус или други обстоятелства, към които принадлежат. Нелсън Мандела е отличен с Нобелова награда за мир, Орден Стара планина, както и още 250 различни награди.

След като ви припомни накратко историята на водача Нелсън Мандела, Lifebites.bg ви предлага и няколко прекрасни цитата от него, с които да се заредите и да си спомните за този голям човек.

Нелсън Мандела
Нелсън Мандела пред ООН

“Нашата човешка състрадателност ни свързва един с друг – не в съжаление и покровителстване, а като човешки същества, които са се научили как да превръщаме нашето страдание в момента в надежда за бъдещето.”

“Трудностите пречупват някои хора и съграждат други. Нито една брадва не е достатъчно остра, за да сломи духа на бунтаря, който продължава да опитва. Този, който е въоръжен с надеждата, че накрая винаги ще е победител.”

“Животът в затвора, всъщност аз прекарах доста години там, около 18 години с други затворници, и, както аз казвам, те обогатиха душата ми.”

“Когато покориш един връх, единственото, което откриваш е, че има още много върхове за покоряване.”
“Аз не съм светец, освен ако не мислите за светеца като грешник, който продължава да опитва.”
Нелсън Мандела
Служител на мира

“Разбрах, че кураж не е отсъствието на страх, а триумфът над него. Смелият човек не е този, който не се страхува, а този който надвива страха.”

“Образованието е най-мощното оръжие, което можеш да използваш, за да промениш света.”

“Уверен съм, че никой… няма да ме обвини в себелюбие, ако помоля да прекарам време, докато съм още в добра форма, с моето семейство, моите приятели, а също така и със самия себе си.”

“Няма страст в играта на дребно – да се задоволяваш с живот, който е по-непълноценен от живота, който можеш да имаш.”

“Няма лесен път до свободата никъде и много от нас ще трябва да преминават през долината на сенките на смъртта отново и отново преди да достигнат планинския връх на нашите желания.”

“Смелите хора не се боят да прощават, в името на мира.”

“Мразя расизма, защото го считам за варварско нещо, независимо дали идва от черен или бял човек.”

“Трябва да използваме времето мъдро и да осъзнаем веднъж завинаги, че времето е винаги точно, за да постъпим правилно.”

Нелсън Мандела
Борецът Нелсън Мандела

“Нещо винаги изглежда невъзможно, докато не бъде свършено.”

“Истинските лидери трябва да са готови да жертват всичко за свободата на народа си.”

“Ако искаш да се помириш с врага си, трябва да работиш заедно с него. Така той става твой партньор.”

“В моята страна първо отиваш в затвора, после ставаш президент.”

“Мъдро е да подтикваш хората да правят неща и да ги караш да мислят, че те са тяхна идея.”

“Гневът е като да пиеш отрова и да се надяваш, че тя ще убие враговете ти.”

“Аз се пенсионирах, но ако има нещо, което може да ме убие, то това е да се будя сутринта и да не знам какво да правя.”

“Без образование, вашите деца никога няма да се изправят пред предизвикателствата, с които ще се сблъскат. Затова е много важно на децата да се даде образование и да им бъде обяснено, че те трябва да играят роля за тяхната страна.”

“Харесвам приятелите, които имат независимо мислене, защото те ти помагат да видиш проблемите от всичките им ъгли.”

Вижте още какво казва Мартин Лутър Кинг за мрака, в който може да се видят звездите

Отговор