Музика, забавление и танци по испански

испански ритми
Испански ритми и горещи емоции. Снимка: Flavio~ / Foter / CC BY

Ако притежавате гореща кръв и имате афинитет към музиката, песните и танците, особено ако са с испански дъх – значи това предложение е точно за вас – Институт „Сервантес“ – София организира музикално ателие „Перкусии, кахон и фламенко“ с перкусиониста Хесус ел Кийо от 29 септември до 3 ноември 2015 г.

За да се запишете и да участвате в това предизвикателство не са ви нужни нито предварителна музикална подготовка, нито уроци по испански език. Организаторите обещават по лесен и забавен начин „учениците“ да се докоснат и усвоят характерния ритъм на фламенкото, както и да им бъде предоставена възможност да експериментират и импровизират на воля, свирейки на различни музикални инструменти.

ателие испански
Ателие за музика, песни и танци по испански

Фламенкото е фолклорен музикален жанр, възникнал сред циганите в Андалусия през XVIII век. То съчетава в себе си 3 компонента – песен, танц и музикален акомпанимент (поне китара, но често освен нея има и перкусии, кахон, маракаси и други ударни инструменти). В испанския жанр се срещат над 50 различни вида фламенко танци. Фламенкото е обявено за световно наследство от ЮНЕСКО през 2010 г.

Кахонът е инструмент измислен в Перу, а името му буквално означава „голяма кутия“. Най-често кахонът е съпровождан от китара. Въпреки че родината му е Перу, след 70-те години на XX век той става неразделна част от фламенкото и други музикални стилове, и бързо започва да се използва, както в Испания, така и по целия свят. В началото заслугата това да се случи е на известния китарист и композитор, майстор на фламенко китарата – Пако де Лусия, който след като чува специфичния звук на кахона през 1977 г., решава, че това ще е страхотно допълнение към ритъма на андалусийското фламенко и донася инструмента в Испания. В наши дни „голямата кутия“ се използва и в много други музикални стилове, сред които са джаза, афро-ритмите, латино музиката, фюжъна и др.

Перкусии или перкусионни инструменти се наричат всички ударни музикални инструменти. Веднага отбелязване, че „ударни“ е общото им название, но много от тях произвеждат звук не чрез удар, а чрез триене, разтрисане, приплъзване, движение на една или няколко части от инструмента с друга, чрез въртене във въздуха, развиване, хвърляне, поставяне във вода, и дори духане подобно на аерофонните (духови) инструменти. Според начина, по който става звукоизвличането,  ударните инструменти се разделят на множество подгрупи – Мембранофонни, Пластинкови, Идиофонни (именно такъв е и кахонът), Камбани, Звънци и други.

Ние от Lifebites.bg желаем много успех и забавления на ентусиастите, които решат да посетят ателието  „Перкусии, кахон и фламенко“. Таксата за участие в уъркшопа е 90 лв.

Още за танците: Свежи, секси и красиви. Фолклорните танци по света

Отговор