Норвежец посети всички страни в света преди 40

0
Пред Мачу Пикчу, Перу.

Норвежецът Гунар Гарфорс посети всичките 198 страни в света преди да навърши 40 години. При това без да напуска работата си и без да затъне в дългове покрай пътешествията си. Ако трябва да сме съвсем точни Гарфорс поставя този своеобразен рекорд преди да навърши 37 през 2013-а. След това пише книга за епичното си пътешествие, кръстена 198: How I Ran Out Of Countries, която разказва историята на пътеиествията му и в която са включени множество фотографии от тях.

норвежец
Когато Гарфорс е в Афганистан един от приятелите му го снима с бурка. По-късно снимката се появява във френски вестник като портрет на афганистанска жена.

Гарфорс пътува още като тийнейджър с родителите си. Но желанието да посети всичките страни по света се заражда в него през 2008 г., когато

посещава 85 страни в света за една година

Гарфорс постига целта си пет години по-късно и то без да напуска постоянната си работа в Norwegian Broadcasting Corporation. И колкото и да е странно, при стотиците пътувания и близо 4 хил. полета, Гунарс винаги пътува само с ръчен багаж.

норвежец
Гарфорс в Малта.

Разбира се пътешествията не винаги са безпроблемни. Веднъж Гарфорс почти попада в конфликт със сомалиец с дълъг нож и единствено намесата на негов приятел в последния момент го спасява от по-сериозни последствия.

Скитащият норвежец Гарфорс също така е арестуван на българско-гръцката граница

депортиран е от Нигер и едва не умира след като се отравя с храна в Индия.

норвежец
В Иран Гарфорс среща момиче на име Неда, което иска да се омъжи за него. Норвежецът отказва, но двамата се снимат в традиционни сватбени одежди.

“Предполагам това, че посетих всяка страна в света като турист показва, че не трябва да напуснеш работата си и да направиш блог за пътуване, за да опознаеш света. Просто трябва да планираш малко повече, но също така да дръзнеш да си импулсивен”, казва Гарфорс.

Норвежецът също така твърди, че на човек не са му необходими чак толкова много пари, за да пътува.

норвежец
Един норвежец в кралство Бутан.

“Разбира се отнема известно планиране. С нискобюджетните авиолинии в Европа на практика всеки може да посети друга страна като закупи билети по-рано”, казва Гарфорс.

Други средства за придвижване са фериботите, влаковете, автобусите и на стоп.

норвежец
Гарфорс се придвижва по всеки възможен начин, включително и със скутер в Тонга, Океания.

 “Но вероятно най-важното нещо е да се усмихвате и да не се страхувате да се сближите с хората. Повечето от тях ще го оценят и без да се усетите ще се озовете на парти, разходка в планината или вечеря”, казва Гарфорс.

Вижте повече за пътуванията на Гарфорс на личния му сайт.

Отговор