Лица на престъпници в странна фотоколекция

0
лица на престъпници
Част от снимките от архивите на полицията в Ню Касъл, Пенсилвания.

През 2009 г. шотландският журналист Дайърмид Мог попада на шест полицейски снимки на търг в интернет. Вниманието на Мог е привлечено от полицейските доклади за арестуваните, които са прикачени към фотографиите. Това е твърде необичайно и Мог купува снимките. Така е сложено началото на неговата странна колекция с лица на престъпници.

“Няколко седмици по-късно друг комплект снимки беше пуснат за продажба, отново от същия малък американски град – Ню Касъл, Пенсилвания. Купих и тях. И не спрях дотам. До момента съм събрал над 1500 снимки и всички те са от Ню Касъл – невероятен набор от полицейски портрети, правени в периода 1930-1960 г.”, разказва Мог.

Дайърмид Мог
Дайърмид Мог, който събира странната колекция с лица на престъпници.

Той успява да разгадае тайната на това как снимките са попаднали на търга в интернет. Както се оказва, полицейският участък в Ню Касъл прочиства архивите си и изхвърля повечето от старите снимки. Един пенсиониран полицай решава

да направи малко пари от боклука

на полицейското управление и започва да продава снимките по интернет.

Ню Касъл
Гравюра на Ню Касъл през 1896 г.

Полицейските снимки от Ню Касъл се превръщат в мания за Мог и той започва да идентифицира всеки човек на тях с помощта на архива на местния вестник в Ню Касъл, който е дигитализиран и обхваща последните 100 години. Така, парче по парче, Мог успява да сглоби пъзела на живота в едно малко американско градче в средата на XX век.

Ню Касъл
Фабрика за стомана в Ню Касъл.

В миналото Ню Касъл, Пенсилвания е малко градче, в което животът кипи. В периода 1890-1900 г. населението му се увеличава три пъти, след като десетки хиляди емигранти от Европа и Америка идват в търсене на работа във фабриките му за керамика, стомана и хартия. През 30-те години Голямата депресия не подминава града, но той продължава да се развива и по време на Втората световна война, както и по времето на Корейската война.

През 1950 г. населението му нараства на 48 834, но в следващите десетилетия намалява рязко и в наши дни наброява едва 28 хил. души. Годините на разцвет отдавна са в миналото и днес процентът на безработица е два пъти по-голям от средния за САЩ.

лица на престъпници
Сред снимките в колекцията на Мог е и тази на бивш цирков хермафродит, който твърди, че е свещеник в Църквата на Сатаната.

Част от колекцията от полицейски снимки на Дайърмид Мог може да бъде видяна на сайта Small Town Noir, но журналистът смята да издаде

албум със събраните лица на престъпници

В него ще бъдат разказани историите на арестуваните и техните престъпления, а някои от тях са меко казано странни. Като тази на каменоделец, който е арестуван след като загубва изкуственото си чене на местопрестъплението. Също на бивш цирков хермафродит, който става свещеник в Църквата на Сатаната. И на мъж с умствения капацитет на 9-годишно дете, който убива баща си в спор за будилник. Както и още много банални, странни и стряскащи истории на хора, престъпили границите на закона.

Вижте селекция от полицейски снимки от колекцията на Дайърмид Мог в галерията по-долу.

Прочетете още… кой и защо е заснел и събрал в сборник татуировките на затворниците в бившия СССР.

Още по темата…

Австралия: Женските престъпления в началото на XX век

Отговор