Австралия: Женските престъпления в началото на XX век

0
Австралия
68-годишната Джанет Райт е осъдена за нелегални аборти. Една от пациентките й, която е тийнейджърка едва не умира. Райт е осъдена на 12 месеца тежък поправителен труд в Австралия.

Как изглежда престъпният свят на Австралия в началото на миналия век? Какви са престъпленията, които извършват жените в държавата с най-висок доход на глава от населението в света по това време?

Отговор дава The Forensic Photography Archive. Това е колекция от повече от 130 хил. снимки, направени в периода 1910-1960 г. в

затвори и полицейски управления в Сидни, Австралия

Изображенията са сканирани от стъклени плаки и изобилстват от множество забележителни детайли, които ни пренасят назад във времето, когато са заснети.

Историите на някои от престъпниците на снимките са увековечени в австралийската телевизионна поредица Underbelly: Razor, която е добро въведение в криминалния свят от началото на миналия век.

Lifebites.bg ви предлага селекция от фотографии на дами прекрачили законите на Австралия преди осем десетилетия. Сред тях са прочулата се като най-зла жена в Сидни, най-известната мадам в същия град и още куп жени, чиито имена са влезли в черната хроника по това време. Вярвате или не – масово прегрешение тогава е

кражбата на дрехи и бижута

Този вид престъпление се нарежда в списъка с топ криминални прояви в Австралия наред с проституцията, притежанието и продажбата на наркотици, както и извършването на нелегални аборти.

Целия архив със снимки може да разгледате на официалния му сайт.

[Още по темата… Непълнолетни момичета в Иранските затвори]

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-28
Мари Елиът

Мари Елиът е арестувана на 10 август, 1929 г. за притежание на кокаин.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-31
Янки Филис

Родената в Англия 32-годишна убива с нож сводника си. Тя печели съчувствието на медиите в Австралия, които определят престъплението ú като неизбежна самоотбрана.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-40
Ейми Лий

41-годишната Ейми Лий е кокаинова наркоманка. Нейната суха, набръчкана кожа говори по-добре от всичко друго за вредата от употребата на наркотици.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-14
Клара Рандал

39-годишната Клара Рандал работи като амбулантен търговец на бижута. Тя се оплаква в полицията, че апартаментът ú е разбит и от него липсват много бижута. Разследващите откриват, че Рандал е дала скъпоценностите в заложна къща срещу пари в брой. Осъдена е на година и половина поправителен труд.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-15
Дорис Пуул

26-годишната Дорис Пуул е арестувана за кражба на бижута и дрехи. Осъдена е на шест месеца поправителен труд.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-39
Дороти Морт

Дороти Морт има афера с младия доктор Клод Тоузър. На 21 декември, 1920 г. Тоузър посещава Морт с намерение да прекрати връзката си с нея. Морт го застрелва, след което опитва да се самоубие. Тази снимка е направена след като Морт излежава 9-годишната си присъда. 

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-38
Едит Аштън

37-годишната Едит Аштън се занимава с нелегални аборти, както и с кражби и търговия на откраднати вещи. Отговорна е за смъртта на поне две жени след неуспешни аборти, извършени от нея.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-9
Елизабет Руди

65-годишната шотландка Елизабет Руди е рецидивистка, осъдена за кражба и осъдена на 12 месеца тежък поправителен труд.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-25
Елизабет Сингълтън

Елизабет Сингълтън е осъждана многократно за непристойно поведение и е описвана от полицията като “обикновена проститутка”. Информацията за присъдата ú е изгубена.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-33
Емили Хемсуърт

24-годишната Емили Хемсуърт убива триседмичния си син, но няма никакъв спомен за това и е оправдана поради невменяемост. Задържана в психиатрия до момента, в който е готова да се върне в обществото. Не е ясно дали това е станало.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-12
Ети Султана

37-годишната Ети Султана е осъждана многократно за проституция, кражби, пиянство, ругаене, просия и скитничество. Осъдена на 6 месеца тежък поправителен труд.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-34
Джеси Лонгфорд

30-годишната Джеси Лонгфорд е известна с кражбите си.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-10
Кейт Елик

59-годишната Кейт Елик е арестувана за скитничество и осъдена на три месеца затвор.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-17
Катлийн Уорд

21-годишната Катлийн Уорд е осъдена за пиянство, неприличен език и кражба. Тя очевидно обичала да се гаври с властите. Както се вижда на тази полицейска снимка нарочно мига, докато я снима. Целта ú била да развали фотографията, която изисква сниманият да стои неподвижно в продължение на няколко секунди.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-11
Лилиан Боланд

Обвинена в съучастничество с лекар, който извършва нелегални аборти, Лилиан Боланд е осъдена условно на 12 месеца тежък поправителен труд.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-23
Лилиан Спрул

50-годишната Лилиан Спрул се занимава с разпространение на кокаин и е определена от полицията като “паразит в пола”. Осъдена е на половин година затвор.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-37
Маргарет Тийл

25-годишната Маргарет Тийл е осъдена за полигамия на шест месеца затвор.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-18
Марджъри Дийл

20-годишната Марджъри Дийл убеждава собственик на магазин да ú даде две рокли, които да покаже на майка си вкъщи. Тя обещава да ги върне, но вместо това ги продава и е осъдена на шест месеца затвор.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-32
Матилда Дивайн

25-годишната Матилда Дивайн, най-известната мадам в Сидни, разрязва с бръснач лицето на мъж в бръснарски салон и е осъдена на две години затвор.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-21
Мей Фостър

27-годишната Мей Фостър влиза с взлом в множество къщи и е осъдена на шест месеца тежък поправителен труд.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-22
Мей Смит

49-годишната Мей Смит е известна дилърка на наркотици. Веднъж прогонва полицай дошъл да я арестува с нажежена до червено ютия. Осъдена е на 10 месеца тежък поправителен труд.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-35
Миртел Лий

35-годишната Миртел Лий намушква австралийката Мери Мун, която е женена за китаец. Пресата набляга на расистката природа на престъплението със заглавия като Бяло и жълто. Лий е осъдена на шест месеца затвор.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-29
Нели Касиди

23-годишната Нели Касиди е осъдена за кражба на дрехи.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-24
Пърл Макфадън

18-годишната Пърл Макфадън се занимава с проституция и е осъдена на шест месеца тежък поправителен труд.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-20
Филомена Бест

33-годишната Филомена Бест открадва коприна за 36 паунда (около $2000 днес) и е осъдена на 12 месеца затвор с лек поправителен труд.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-13
Рут Янг

43-годишната Рут Янг има проблем с алкохола и е арестувана за бездомничество и дребни кражби. Тя вероятно е имала въшки и главата ѝ е остригана при влизането ѝ в затвора.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-19
Вера Пърсел

19-годишната Вера Пърсел е тартор на две други тийнейджърки на 14 и 17 години, които открадват огромно количество дрехи. Пърсел е осъдена на половин години тежък поправителен труд.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-27
Хейзел Макгинес

Хейзел Макгинес е осъдена за притежание и разпространение на кокаин и осъдена на общо 18 месеца затвор с тежък поправителен труд. Макгинес е описвана като “най-злата жена в Сидни” и също така е осъждана за притежание на фалшиви пари.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-3

Барбара Търнър е мошеничка, която вършее из Сидни, Нюкасъл, Бризбейн и Пърт от 1890 до 1920 г. Тази снимка е направена след като Търнър е арестувана за подправяне на чек, за което получава една година затвор.

Vintage-Australian-Mugshot-Photograph-7

34-годишната Ема Ролф е осъждана многократно за кражба на дрехи и бижута в периода 1919-1920.

Още по темата… Непълнолетни момичета в Иранските затвори

Отговор