Неизвестни цветни снимки на Америка през 40-те години

0
Америка
Чернокожи работници в Уайт Плейнс, Джорджия през юни, 1941 г.

Преди време ви разказахме историята на фотографията Мигрантска майка, която се превръща в символ на Голямата депресия в Америка през 30-те години на миналия век. Разказахме ви и за мистерията на перфорираните черно-бели снимки. Общото между двете истории е т. нар. Farm Security Administration – организация, създадена през 1937 г. с цел борба с бедността в селските райони на САЩ.

Farm Security Administration е предшествана от по-ранна агенция, наречена Администрация по разселването. Тя е създадена през 1935 г.

със специална заповед на президента на Америка

Франклин Делано Рузвелт. Целта ú е да помага на бедстващите фермери със заеми и закупуване на пустеещи земи, както и да заселва бедни семейства в построени специално от държавата населени места в тези райони.

Рексфорд Тъгуел през 30-те години.
Рексфорд Тъгуел през 30-те години.

За директор на Администрацията по разселването Рузвелт избира Рексфорд Тъгуел, професор от Колумбийския университет в Ню Йорк. Тъгуел от своя страна наема един от своите студенти, на име Рой Страйкър, да отговаря за историческия отдел на Администрацията по разселването.

8c26325v
Рой Страйкър

Задачата на Страйкър е да намери и наеме група фотографи, чиято работа да координира. Тяхната задача е да документират трудностите, пред които са изправени фермерите в страната, особено в Средния Запад и Калифорния. Фотографите на Страйкър заснемат

поредица поразителни снимки на Америка

сред които са именно култовите Мигрантска майка на Доротеа Ланг и Бягство от пясъчна буря на Артур Ротстайн. Администрацията по разселването е позната най-вече с черно-белите си образи. Нейните фотографи обаче заснемат и стотици образи, които са в цвят и които са неизвестни на масовата аудитория.

Американският автор Питър Уолтър е събрал за пръв път на едно място най-добрите фотографии на Farm Security Administration, сред които са вече споменатите малко известни цветни кадри, в книгата New Deal Photography. USA 1935-1943 (Taschen, 2016). В тях е запечатано всичко – от улични сцени и работници на полето до локомотивни депа. Образите показват една непозната Америка, която вече не съществува!

Вижте десет от най-добрите кадри в галерията по-долу.

Отговор