Съветските затворнически татуировки в сборник

0
затворнически татуировки
Аркадий Бронников показва книгата с татуирани съветски затворници.

Навсякъде по света затворнически татуировки са важна част от идентичността на лишените от свобода. Те указват не само престъплението, за което съответният човек е в затвора, но също така служат като метод за комуникация с останалите съкилийници. В Русия например кама, татуирана на врата подсказва, че човекът е убил някого и е способен да стори това отново. Затова останалите затворници трябва да внимават с него.

inside-3-several-cards-together
Бронников показва част от снимките на татуирани престъпници от колекцията си.

Традицията на руските затворнически татуировки се заражда през 30-те години на миналия век и достига своя разцвет през 50-те, като постепенно залязва през 70-те и 80-те години. Аркадий Бронников е водещ експерт по руските затворнически татуировки. Роденият през 1926 г. руснак е бивш главен експерт по криминалистика в съветското Министерство на вътрешните работи, където работи в продължение на повече от 30 години. От 1963 г. Бронников е професор по криминалистика в Полицейската академия в Перм.

arkady-bronnikov-jpg-1200x800_q90
Бронников през 60-те, когато започва да изследва съветските затворнически татуировки.

В началото на 60-те експертът започва да посещава съветските затвори в Урал и Сибир, където интервюира и фотографира хиляди лишени от свобода. Бронников обръща особено внимание на изпъстрилите телата на събеседниците му затворнически татуировки. Той се опитва

да разгадае сложната система от символи

татуирани върху кожата им и натрупва огромен архив. Тази на пръв поглед странна база данни се оказва доста полезна, тъй като с нейна помощ полицаите успяват да разкрият стотици престъпления. Именно по описаните в обширната база от снимки, натрупана през годините затворнически татуировки и техните особености, криминалистите успяват да идентифицират много от татуираните престъпници или жертвите им.

Книгата Russian Criminal Tattoo Police Files.
Книгата Russian Criminal Tattoo Police Files.

Преди време Аркадий Бронников издаде книга със 180 фотографии от колекцията си със снимки на татуирани престъпници от съветските затвори. Със своите 256 страници албумът Russian Criminal Tattoo Police Files, публикуван от английското издателство FUEL, е

вероятно най-големият сборник със снимки на затворнически татуировки

издаван някога. Книгата също така съдържа специална секция от 48 страници, отпечатана върху розова хартия, с профили на част от престъпниците, както и техни полицейски снимки, направени при задържането им.

Вижте част от фотографиите в книгата Russian Criminal Tattoo Police Files в галерията по-долу.

Вижте снимките на един фотограф, който успява да се внедри  в Якудза за цели две години и да заснеме ежедневието на някои от босовете на японската мафия.

Отговор