Българин прави революция в света на синтетичната гума

  0
  Димитър Ушев
  Димитър Ушев в лабораторията си в Бъфало, Ню Йорк.

  В началото на 40-те един български емигрант в Америка прави революция в света на синтетичната гума. Той открива формула за производството на промишлени количества от нея. 

  Изобретението на Димитър Ушев е абсолютно сензационно. Американското списание Popular Mechanics, в броя си от юни, 1941 г. предрича, че то ще помогне на Америка да спечели Втората световна война. Освен евтина, създадената от Ушев гума е с 45% по-здрава от естествения каучук и с 85% по-евтина за производство. Освен това е два пъти по-устойчива на износване.

  “Най-големите учени от най-могъщите нации търсеха неуспешно това, което един български емигрант, без много шум и врява, е открил

  след години търпеливи и мъчителни експерименти в лабораторията си. Тайната му сега принадлежи на Америка!”, ентусиазиран е журналистът Спенсър Никсън, който разговаря с Ушев и написва обширна статия за изобретението му. “Ушев може да се окаже рицарят на бял кон, подготвен и способен да победи врага и да се превърне в най-големия герой, който светът някога е познавал”, пише още Popular Mechanics.

  синтетичната гума
  Ушев прави тестове в някои от най-големите лаборатории и открива, че това е най-твърдата синтетична гума, произвеждана някога.

  Ушев прави тестове в някои от най-големите лаборатории и открива, че това е най-твърдата синтетична гума, произвеждана някога.

  Според сп. Popular Mechanics Ушев открива метода за производство на евтина синтетична гума след шест години упорита работа в България. През това време той похарчва всичките спестявания на семейството си, равняващи се на около $400,000 (около $7 млн. днес). След като разбира, че България не е мястото, където да реализира изобретението си, Ушев стяга куфарите си и заминава за Америка. Там променя името си от Димитър Иванов Ушев на Джеймс Джонсън Иършен (от англ. ear – ухо).

  синтетичната гума
  Гумата е стратегическа суровина за армията и американците се страхуват, че доставките им от Далечния Изток могат да секнат с напредването на Хитлер в Азия.
  синтетичната гума
  Асистент в лабораторията на Ушев показва износването на автомобилна гума след 45 000 мили. Сп. Popular Mechanics твърди, че синтетичната гума, открита от българския емигрант, е два пъти по-устойчива на износване, и с нея гумите ще бъдат сменяни на 85 000 мили.

  Америка, един от най-големите потребители на гума

  през 40-те се снабдява с 97% от суровината от Малайските държави, Френски Индокитай и Холандските Източни Индии, които са арена на Втората световна война. Америка основателно се притеснява, че презокеанските доставки на гума от тези територии ще бъдат застрашени, ако страната влезе във войната.

  През юли 1940 г. Америка плаща по 17.7 цента за паунд сурова гума. По време на войната цената скача на 20 цента и продължава да расте. Според статията в сп. Popular Mechanics цената на килограм синтетична гума, произведена от Ушев ще бъде едва 1 цент. Българинът прави тестове в някои от най-големите автомобилни лаборатории. Резултатите показват, че изобретението му е най-твърдата синтетична гума, произвеждана някога.

  синтетичната гума
  Асистент на Ушев показва инсталацията за производство на синтетична гума.

  Каква е тайната на синтетичната гума, изобретена от Ушев?

  Според самия изобретател, тя се произвежда от няколко суровини – дърво, слама или суха трева, фузелово масло (страничен продукт в процеса на спиртната ферментация), моласа, обелки от картофи, минерални масла, остатъчни продукти от производството на терпентин и отпадни масла. Газовете, получени при сухата дестилация на тези суровини, се смесват в общ резервоар в съотношение 4:1:1 и се нагряват до 550-600 градуса по Целзий. След това в сместа се влива ацетиленов газ и се обогатява с фини прахови частици от желязо, мед, цинк и никел. Получените при реакцията газове биват кондензирани. Крайният продукт е желе, което придобива стабилна форма, след като бъде охладено.

  На 7 декември, 1941 г., шест месеца след като Popular Mechanics публикува статията за Ушев, Япония напада Пърл Харбър и Америка официално влиза във Втората световна война. Междувременно българинът създава компанията J. J. Chemical Company, базирана в Бъфало, Ню Йорк, с капитал от 500 000 долара. С тези пари Ушев смята да започне продукцията на изобретената от него синтетична гума и търси място, на което да построи фабрика. Не е ясно какво се случва с J. J. Chemical Company, Ушев и изобретението му. Но с него или без, Америка спечелва войната и Ушев не успява да стане “най-големият герой, който светът някога е познавал”…

  Вижте още: Български изобретения, които промениха живота

  Отговор