Ирена Сендлер: Спасителката от Варшава

Полската медицинска сестра спасява над 2500 еврейски деца по време на Втората световна война

медицинска сестра - Ирена Сендлер
До края на живота си полякинята вярва, че е постъпила така, както е било редно.

През 2007 г. Ирена Сендлер получава номинация за Нобелова награда за мир. Ако името ѝ не ви звучи познато, когато прочетете невероятната история за делото на тази жена, сигурни сме, никога вече няма да го забравите. Ирена и нейни близки спасяват над 2500 еврейски деца по време на Втората световна война. Как се случва това?

Ирена Сендлерова, известна като Ирена Сендлер, се ражда през 1910 г. в столицата на Полша – Варшава. Тя е възпитана в множество добродетели от родителите си. Но най-вече винаги да се грижи за тези, които са изпаднали в беда и имат нужда от помощ. Логично, когато пораства

Ирена Сендлер решава да стане медицинска сестра

А този неин избор сякаш предопределя и цялата ѝ героична съдба за в бъдеще.

Ирена Сендлерова
Ирена Сендлерова на младини.

Когато Полша е нападната от Нацистка Германия през 1939 г.  всички еврейски семейства са изпратени във Варшавското гето. Потресена от нечовешките условия в него, Ирена Сендлер се включва в организацията Съвет за помощ на евреите (Жегота). Името красноречиво обяснява целите и мисията на сдружението. Като член на варшавското Управление на здравеопазването и част от Жегота, Ирена често посещава гетото, където следи за болни хора. Под това прикритие полякинята и няколко нейни близки започват да

извеждат тайно еврейски бебета

и малки деца оттам, спасявайки по този начин живота им.

Ежедневно рискувайки своя собствен, разбира се. Изведените от гетото деца били осиновявани от полски семейства или изпращани в сиропиталища. Спасителите им пък криели откраднатите списъци с имената им в буркани, за да не се изгуби информацията за истинската им самоличност. Тъй като, както се досещате, веднага след излизането си от Варшавското гето децата се сдобивали с изцяло нови нееврейски имена.

Въпреки добрите намерения на Ирена и нейните сподвижници, не всички майки били склонни да поверят отрочетата си на непознат. И все пак

над 2500 еврейски деца са спасени

деца
Сендлер спасява живота на над 2500 еврейски деца.

За да ги изведат от този своеобразен лагер на смъртта, Ирена Сендлер и другите доброволци криели малчуганите в линейки и трамваи, с които били извозвани тежко болните. Но тъй като охраната се засилва, в един момент те са принудени да крият децата опаковани в чували като пратки, в кошчета за боклук и дори в ковчези.

Тактиката работи безотказно до момента, в който германските войници разбират какво се случва в действителност и то под носа им.

Ирена Сендлер е изпратена в затвор и е измъчвана до безобразие

Но въпреки непоносимата болка и унижение, които понася, смелата полякиня така и не издава имената на помощниците си. Както и местонахождението на спасените еврейски деца.

Накрая нацистите се отказват от тежките разпити на Ирена Сендлер и я осъждат на смърт. Някой обаче успява да подкупи немските войници, които трябвало да изпълнят екзекуцията ѝ и тя се измъква. До края на живота си живее под фалшиво име, но никога не спира да помага на нуждаещите се хора.


Вижте още: 20 неизвестни факта за Втората световна война


След края на войната Ирена Сендлер връчва списъците с имената на изведените от гетото деца на правителството. Задачата на което е да открие всички оцелели евреи на територията на страната. Самата Ирена Сендлер се омъжва и става майка на три деца. Изживява дните си щастливо, знаейки, че е постъпила точно така, както е било редно.

Ирена Сендлер
През 2007 г. Ирена Сендлер получава номинация за Нобелова награда за мир.

Причината, поради която спасих всички онези деца, се корени в собственото ми детство – казва тя. – Бях научена да вярвам, че трябва да помагаме на тези, които имат нужда, независимо от тяхната националност или вярвания.”

През 2007 г. Ирена Сендлер получава номинация за Нобелова награда за мир. Журито обаче присъжда отличието на Ал Гор. Година по-късно смелата полякиня напуска този свят на 98-годишна възраст. Но със или без награда, Ирена Сендлер остава завинаги в сърцата на милиони хора по света. А приносът ѝ към историята и спасяването на еврейската общност никога няма да бъде забравен.


Вижте още как е представена България със спасяването на всичките родени на територията ѝ евреи в Музея на Холокоста във Вашингтон

Отговор