20 неизвестни факта за Втората световна война

1
Втората световна война
Снимка: AP Photo/File

За Втората световна война са изписани тонове книги. Тя безспорно е един от най-ужасните моменти в човешката история. Епизод, който не бива да бъде забравян.

Днес Lifebites.bg ще ви представи 20 любопитни, но почти неизвестни на широката аудитория факта, свързани с Втората световна война. Ето ги и тях:

Първото, което генерал Патън прави, когато превзема Германия, е да се изпикае в река Рейн.
Първото, което генерал Патън прави, когато превзема Германия, е да се изпикае в река Рейн.

1. Първият немски войник е убит от японците в Китай през 1937 г. Ще попитате какво общо има това, след като всички знаем, че войната започва през 1939 г.?! Този факт е включен в списъка поради една много любопитна причина. В навечерието на Втората световна вайна в различни точки на света избухват няколко локални конфликта. Един от тях е този между Китай и Япония. Точно през 1937 г. Тогава Хитлер изпраща военна помощ на… Китай – а в Шанхай японците убиват германския лейтенант Фон Шмелинг. Любопитното е, че две години по-късно участниците в лагерите са пренаредени и сред най-силните съюзници на Германия е именно Япония. Войната между нея и Китай приключва по същото време, когато и Втората световна.

2. Първият американски войник е убит от руснаците във Финландия през 1940 г.

3. Най-високопоставеният американски военен, загинал във войната е лейтенант сержант Лесли Макнейр. Той е убит от приятелски огън на американските военновъздушни сили.

Най-младият американски военнослужещ е 12-годишният Калвин Греъм. Ранен е в сражение и е освободен без почести от армията заради това, че е излъгал за възрастта си. По-късно привилегиите му са възстановени с акт на американския конгрес.

4. По времето на Пърл Харбър, най-висшият чин в американския флот носи абревиатурата CINCUS (съкратено от Commander-in-Chief, U. S. Fleet) и се чете като “синк ъс” (от англ. потопете ни), знакът на американската 45-а пехотна девизия е свастика, а частният влак на Хитлер се казва “Америка”.

5. Повече американски бойци загиват във военновъздушните сили, отколкото във военноморските. Шансът американски войник да загине по време на една от 30-те задължителни мисии е бил 71%. Не, че бомбардировачите са били съвсем беззащитни.

Така например всеки американски B-17 носи 4 тона бомби и 1,5 тона патрони за картечница. 8-ма дивизия на Американските военновъздушни сили сваля 6,098 изтребителя, или по един на всеки 12,700 изстрела.

6. Честа практика е американските изтребители да подменят всеки пети куршум в пълнителя с трасиращ такъв. Това се оказва грешка. Трасиращите куршуми имат различна балистика и така, ако на големи дистанции трасиращите куршуми улучват целта, то 80 процента от останалите я пропускат.

Не само това – трасиращите куршуми казват на врага, че той е под обстрел и издават посоката от която идват огънят. Най-лоша е практиката да се зареждат по няколко трасиращи куршума в края на всеки пълнител, които дават знак, че той е свършил. Това определено не е нещо, което бихте искали врагът ви да знае. Така войскови части, които спират да използват трасиращи куршуми, установяват, че успехът им се удвоява и загубите им намаляват чувствително.

7. Когато армиите на съюзниците достигат до река Рейн, първото нещо което правят е да се изпикаят в нея. Правят го както обикновените редници, така и Уинстън Чърчил, и генерал Джордж Патън, който дори е заснет, докато уринира.

8. Германските бомбардировачи Me-264 са способни да атакуват Ню Йорк, но Хитлер решава, че усилието не си струва.

9. Изкачването до 6 км надморска височина в нехерметизиран самолет предизвиква разширяване на газовете в човешкото тяло с 300%. Това довежда до смъртта на няколко пилота по време на Втората световна война.

10. Руснаците разрушават над 500 германски самолета като се врязват в тях. Те също така разчистват минни полета, като маршируват върху тях.

11. Американската пехота има повече кораби от американските военноморски сили.
Забавления по време на война.
Забавления по време на война.

12. Когато американската армия се установява в Северна Африка сред екипировката, докарана по море са 3 фабрики за бутилиране кока-кола.

13. Сред първите “германци” заловени в Нормандия са няколко корейци. Те са принудени да се бият за японската армия, после са пленени и принудени да се бият за руската армия, а накрая са пленени от германците и принудени да се бият за немската армия.


Още по темата: Войната, в която всички губим


14. Един от японските методи за унищожаване на танкове е заравянето на огромна артилериен снаряд, чийто връх се показва. Когато танкът е достатъчно близо, войник удря снаряда с чук и той се взривява. Или както казва лейтенант генерал Матагучи, “Липсата на оръжия не е оправдание за поражение”.

15. Повечето членове на Waffen SS не са германци.

16. Единствената нация, на която Германия обявява война, е САЩ.

17. Ядреният физик Нилс Бор е спасен в последния момент от окупираната от нацистите Дания. Докато датските бойци от съпротивата го прикриват, той излиза от задния вход на къщата си като по път грабва бирена бутилка с “тежка вода”. Бор пристига в Англия, стискайки бутилката в ръка, която се оказва пълна с бира.

18. 80% от руснаците, родени през 1923 г. загиват по време на Втората световна война.

19. В периода 1940-1945 военният бюджет на САЩ нараства от $1,9 млрд. до $59,8 млрд.

20. Преди Германия да реши да унищожи евреите в концлагери, тя обмисля изпращането им на остров Мадагаскар.

1 КОМЕНТАР

  1. Германия никога не е унищожавала никакви евреи в т.нар. концлагери, построени след края на войната

Отговор