Халщат – най-приказното градче в Европа

Халщат
Бреговете на Халщат

Когато видите Халщат на снимка, ще възкликнете, че такова място не може да съществува! Твърде приказно красиво е, за да е истинско. А когато приближите австрийското градче и се срещнете очи в очи с великолепната панорама, която се открива, няма да позволите на думите да излязат през устата ви. За да не развалят магията на момента, в който осъзнавате благодарността си към Вселената, че ви е поставила точно на мястото, на което се намирате. За да видите и да се насладите на

една от земните красоти – тази на Халщат

Градчето, разположено в австрийската област Залцкамергут, е като малка перла, чийто природен блясък привлича туристи от цял свят. И макар тук да живеят едва около 800 души, Халщат, с хотелите, кафенетата и ресторантите си, целогодишно приютява невероятно голямо количество туристи.

Халщат
Петте върха над Халщат

През зимата планинското градче, разположено на площ от около 60 km2, успява да запази непоклатимото спокойствие и тишина, които живеят между къщите в пастелени цветове. През лятото го залива огромна вълна от туристически групи, но въпреки това по улиците продължават да се движат ограничен брой коли и автобуси. Това, което спасява Халщат от превозните средства е, че единственият начин да се стигне до него е с ферибот, който тръгва от

гарата на отсрещния бряг на езерото

Територията на градчето е толкова малка, че понякога част от събитията се провеждат на лодка в езерото. Което си е допълнителна туристическа атракция! Няма да се изненадате като разберете, че Халщат и езерото Харщетер Зее са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. При това не само заради красотата на природата в този район. От древността до днес тук се добива сол – стока, която едно време е била изключително ценна и рядка и е носила сериозни приходи на местните жители.

DSC_3694
Снимки: Асен Тодоров

Една от туристическите атракции е първата позната на човечеството мина за добив на сол – Залцвелтен. Но Халщат също така е и

златна мина за археолозите

През 19-ти век откриват масивно праисторическо гробище близо до градчето, както и множество артефакти – част от келтската култура в района. Днес повечето от откритите предмети са разпръснати в различни музейни сбирки и дори частни колекции в Австрия и Германия. Останалите може да бъдат разгледани в музея на града.

DSC_3635
Площадът на центъра в градчето.

Интересен факт е, че копие на Халщат е построено в китайската провинция Гуандонг. В това няма нищо чудно, тъй като австрийското градче е сложено под номер едно в много списъци и класации за живописни дестинации, впечатляващи гледки и красиви градове и села, разположени на брега на езеро.


Прочетете още… за магията на Рилските езера


Няма да ви разказваме повече. Вместо това ще ви предложим виртуален тур в най-приказното градче в Европа. Разгледайте снимките в богатата ни галерия, предоставени любезно от Асен Тодоров, и се потопете в очарователното спокойствие на Халщат!

Отговор