Оскар Шиндлер: За списъка и спасените еврейски животи

Шиндлер
От безделник и пияница Шиндлер се превръща в проспериращ индустриалец.

Шиндлер е от онези хора, които успяват да вдъхнат надежда. Дори във време, в което никаква светлина не се вижда на хоризонта. Време, в което евреите са безмилостно преследвани и заличавани от Хитлер и членовете на неговата партия. Именно в апогея на Втората световна война Оскар Шиндлер успява да спаси над 1000 еврейски живота и да вдъхне вяра на цялата еврейска общност в Европа и по света.

Бъдещият герой се ражда на 28 април 1908 година в Моравия, част от тогавашната Австро-Унгарска империя. Баща му е проспериращ производител на селскостопанска техника. След като завършва училище, Шиндлер-младши така и не продължава своето обучение в колеж или университет. Изкарва няколко технически курса и започва работа в семейната фирма. Хобито му са моторите, с които често се състезава по планинските склонове.

Шиндлер
Шиндлер със своя кон в Краков, 1942 г.

През 1928 г. 20-годишният германец се жени за своята избраница Емилие. Напуска бащиния бизнес и впоследствие сменя няколко различни местоработи. Включва се и в редиците на армията, където бързо израства в йерархията. След завръщането си у дома, Шиндлер започва работа за кратко, но компанията фалира. Фирмата на баща му също е затворена и той остава без препитание. Цяла година

безделничи и е арестуван за пиянство

на обществени места няколко пъти. Впуска се в извънбрачна връзка с бивша своя съученичка. Тя ражда момиче и момче, считани за негови деца.

През 1935 г. Оскар Шиндлер навлиза в дебрите на политическия живот в Германия. Става част от структурите на Националсоциалистическата партия и шпионин за военната организация Абвер. Изпращан е на разузнавателни тайни мисии в Полша и Чехия. Три години по-късно чешкото правителство го уличава в шпионаж и го праща в затвора. По-късно обаче е освободен като политически затворник, както повелява Мюнхенското споразумение. Следващата година вече е официално записан като член на Националсоциалистическата партия.

Хитлер
На 1 септември 1939 г. германската армия, командвана от Адолф Хитлер, нахлува в Полша.

Датата е 1 септември, годината 1939-а. Германия нахлува с гръм и трясък в Полша. Сложено е

кървавото и ужасяващо начало

на Втората световна война. Месец по-късно Оскар Шиндлер пристига в Краков, Полша по работа, разпоредена от Абвера. Наема квартира за един месец, но в този момент дори не може да си представи колко дълго всъщност ще остане тук. Нито какъв рязък завой предстои да вземе животът му.

Търсейки нови бизнес възможности, той влиза доста навътре и в сделките за продажба на стоки на черния пазар. Малко по-късно именно в Краков Шиндлер създава първата си самостоятелна фабрика – Дойче Емайл Фабрик, за изработка на емайлирани съдове за германската армия. Негов счетоводител става евреинът Ицхак Щерн.

Зверствата на нацистите над еврейските граждани вече са факт

С чисто икономическа цел (поне в началото) германският предприемач започва да наема като работници евреи от гетото край града. Причината е, че заплатите им са в пъти по-ниски от тези на служителите от полски произход.

За наетите пък работата във фабриката е като божия благословия. Там те са в поне частична безопасност. С времето Оскар Шиндлер започва да се привързва все повече към своите работници и не може да се примири с извращенията на нацистите към евреите. Потресен е от случващото се зад стените на завода. Ето защо спасяването на колкото се може повече от тези хора става негова лична мисия. И тя е от такава важност, че често рискува собствения си живот, за да спасява техния. Започва да брани със зъби и нокти животите на „своите“ евреи и се стреми да наеме колкото се може повече хора на работа.

“Мразех бруталността, садизма и безумието на нацизма. Просто не можех да стоя и да гледам как хората са унищожавани. Направих каквото мога, каквото трябваше да направя. това, което съвестта ми казваше, че трябва да направя. Това е всичко. Наистина, нищо повече.”

Шиндлер
Така изглеждал входът към фабриката на Шиндлер в Краков.

Всеки път, когато се зададе преместване на неговите евреи в различни посоки и лагери на смъртта, предприемачът успява да се застъпи за тях и да ги запази при себе си. Така спасява над 1100 човека. Създава

списъкът на Шиндлер

където са поместени не само имената на истинските му работници, но и много деца и учени хора, които избавя с помощта на фалшиви работнически документи. Всичко това, естествено, не се случва просто така – на добра воля, проявена от страна на служителите на Вермахта. Оскар Шиндлер е принуден да откупува през годините с много пари, луксозни подаръци и рушвети животите на еврейските си работници.

Предприятията му вече са няколко на брой. А за да си извоюва неприкосновеност от партията освен съдове започва да изработва и муниции за немската армия. Които, както се твърди, нарочно са създавани с дефекти.

списъкът на Шиндлер
Тази страница е част от оригиналния списък на Оскар Шиндлер.

Септември, 1945 г. официално е сложен край на войната. До този момент заради огромните рушвети иначе успешният германски предприемач Оскар Шиндлер е тотално разорен финансово. Но

няма по-богат човек от него

защото той е единственият, успял да спаси толкова много евреи по време на Холокоста. Но като член на националсоциалистическата партия и сътрудник на Абвера, еврейският благодетел е застрашен от арест след края на войната. Ицхак Щерн и още няколко от спасените шиндлерови евреи подготвят официално съобщение, в което да разкажат пред света и властите за истинската роля на германеца в тяхното оцеляване и всички жертви, които блезвъзмездно е направил в тяхно име. Преди да се разделят с него, спасените евреи изработват пръстен от златните си пломби, на който е гравиран надпис. Той гласи:

„Този, който спаси един човешки живот, спасява целия свят“.

А името на Оскар Шиндлер остава гравирано още по-дълбоко в световната история и особено в еврейската. Делото му е увековечено и в много книги и филми, включително в шедьовъра на Стивън Спилбърг Списъкът на Шиндлер (1993). Лентата става абсолютна сензация сред зрителите и критиката. Печели 7 от общо 12-те награди Оскар на 66-ата церемония по връчването им. Сред тях тези за най-добър филм, най-добър сценарий и най-добра режисура.


Вижте още: Дневникът на Ане Франк  

Отговор