Картини с цветно поле за десетки милиони долари

картини с цветно поле
Много картини с цветно поле се продават за десетки милиони долари.

Не твърдим, че сме експерти в изобразителното изкуство. Нямаме и претенцията на кой знае какви разбирачи. Но тези картини с цветно поле, продавани за десетки милиони долари, наистина ни оставиха без дъх. Ще обърнем по-специално внимание на три от тях, а още такива, продадени за безумно много пари с много нули, можете да разгледате в галерията под текста.

картини с цветно поле
Кралско червено и синьо е един от шедьоврите на Марк Ротко.

No. 1 Кралско червено и синьо

Картината е дело на представителя на абстрактния експресионизъм Марк Ротко. Макар че самият той отказва да признае своята принадлежност към което и да било течение в изобразителното изкуство. Кралско червено и синьо е създадена през 1954 г.

„Това е моментът в живота на Ротко, когато той за първи път е разпознат като много важен американски художник от 20 век“

– твърди един от най-изтъкнатите познавачи на съвременното изкуство – Тобиъс Майър.

Кралско червено и синьо е едно от осемте платна в първата самостоятелна изложба на Ротко. Експозицията съдържа само картини с цветно поле и е показана през 1954 г. в Института по изкуствата в Чикаго.

През 2012 година шедьовърът, както често е наричана картина No. 1, беше продаден на търг за

75,1 милиона щатски долара

Други абстрактни произведения на американския експресионист също са продавани през годините за суми, близки до тази на Кралско червено и синьо.

картини с цветно поле
Черният огън на Нюман е продаден за над 84 млн. долара.

Под номер две се нарежда

Черен огън I

Трябваше ни малко повечко въображение, за да видим огъня или каквото и да било друго на платното. Но може би това е и идеята – зрителят да дорисува сам невидимото за очите.

Неин автор е американският художник Барнет Нюман, който е сочен като една от основните фигури в абстрактния експресионизъм и в създаването на

картини с цветно поле

Черен огън I е сътворена през 1961 г. А през 2014-а е продадена на търг за близо 84,2 милиона долара. Точната сума е $84,165,000.

Номер три определено е нашият фаворит, признаваме си.

картини с цветно поле
Отново авторът е Ротко, а картината – Оранжево, Червено, Жълто.

Автор отново е Ротко, а картината е

Оранжево, Червено, Жълто

Простичко казано, а?! Нарисувана е през 1961 г.

Знаем, че за мнозина ще прозвучи налудничаво, но това платно е продадено през 2012 г за колосалната сума от 86,882,500 долара.

Всеизвестен факт е, че богатите хора дават луди пари за какво ли не. Особено за ценни експонати и особено за шедьоври в изобразителното изкуство. Но някак си ни се струва абсурдно за тези картини с цветно поле да се дават толкова много пари, които биха могли да бъдат вложени в нещо много по сериозно, стойностно, полезно за планетата или за хората в нужда… Но кои сме ние да съдим? А и както казахме в началото на текста от професионална гледна точка нищо не можем да кажем за истинската стойност на тези платна.

В галерията по-долу ви представяме още няколко картини с цветно поле, продадени за милиони щатски долари.

Вижте още: Рембранд: От славата и богатството до просешкия край

Отговор