12 сатирични карти на Европа по време на Първата световна война

0

Представяте ли си, че политически карти, особено такива, които коментират едно от най-ужасните събития в историята на XX век, могат да са забавни?

Първата световна война (1914-1918) оставя дълбоки и трайни следи в историята на Европа. Милиони са убитите и ранени войници, не по-малко са  и жертвите сред цивилното население. Общият брой на жертвите е над 37 млн. – над 16 млн. убити и 20 млн. ранени, което прави Първата световна война един от

най-смъртоносните конфликти в човешката история

От едната страна на конфликта са Великобритания, Русия, Франция, Сърбия и редица други държави, формиращи така наречената Антанта. От другата страна са Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България, които са част от така наречените Централни сили.

Както е добре известно, поводът за избухването на войната е убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд на 28 юни 1914 г. в Сараево. Причините обаче са далеч по-дълбоки, като повечето от тях се свеждат до стремежа на Великите сили за териториално преразпределение и сфери на влияние.

С развитието на военните действия се заражда и един нов жанр в карикатурата – този на забавните карти на Европа, които обясняват по шеговит и понякога саркастичен начин кои са основните участници във войната и какъв точно е конфликтът между тях.

Lifebites ви предлага селекция от 12 карикатурни карти, коментиращи едно от най-ужасните събития в историята на XX век. Вижте ги в галерията по-долу:

Още по темата…

Българските политици от началото на XX век през очите на западни карикатуристи

Първата световна война в невероятни цветове

Французите построяват фалшив Париж по време на Първата световна война

 

Отговор