VW Beetle – Костенурка, произведение на изкуството

0
VW Beetle
Две произведения на изкуството от прочутия VW Beetle.

VW Beetle или както е популярен в България – Фолксваген Костенурка, е вероятно една от най-разпознаваемите коли в света. Обявена е за един от четирите най-влиятелни модели автомобили. Създаден е по поръчка на Адолф Хитлер, който искал по пътищата на Германия да се движи семпъл, евтин и масов автомобил. Поръчката е възложена на Фердинанд Порше през 1934 г.

През 1938 г. колата вече е факт. С повече от 21,5 млн. копия, това е най-продаваната и

най-дълго произвежданата кола в историята

– в продължение на цели 65 години. Последният автомобил излиза от завода на компанията в Пуебла, Мексико на 30 юли 2003 г. и е кръстен El Rey (Кралят), а днес може да се види в музея на VW във Волфсбург, Германия. Впоследствие са произведени специални юбилейни 3 хил. бройки под името Última Edición (Последно издание).

VW Beetle
VW Beetle е най-дълго произвежданият автомобил в света.

Не е учудващо, че този модел продължава да вълнува почитателите на автомобилите по света. Има такива фенове, които дори превръщат колите в същински произведения на изкуството. Lifebites.bg реши да ви представи два от най-атрактивните арт-проекта, свързани с култовия VW Beetle.

VW BEETLE ОТ ДЪРВО

Босненският пенсионер Момир Божич решава да сбъдне една своя мечта, като превърне колата си Volkswagen Beetle в същинско произведение на изкуството. На ръка изработва над 50 хил. дъбови люспи и я облицова с търпение и мерак, на които може да се завиди. Това късче изкуство обаче не е просто красиво – то може да се шофира без никакъв проблем. И навсякъде, където се появи, привлича любопитни погледи и възторжени аплодисменти.

Божич описва дървената си кола като произведение на любовта. И за капак – носи шапка, също облицована с люспите, с които е покрит и автомобила. [Повече снимки може да разгледате в галерията по-долу]

VW BEETLE ОТ МЪНИСТА

Вочол е Volkswagen Beetle, декориран с традиционната техника за украса с мъниста на племето Хуичол от Мексико. В Мексико колите от тази марка са популярно известни като Вочо. Първоначално с мъниста по подобен начин се декорирали рога, кратуни, маски и различни фигури.

Колата Вочол е богато и пищно украсена. С мъниста са изобразени божества на племето Хуичол, както и характерни за културната му традиция елементи. На предния капак на колата например за изобразени

две змии над облаци

което е символ на дъжда. Отстрани са изобразени боговете на слънцето, огъня, зърното и други. На покрива пък е изобразено голямо слънце с четири орела, които представляват съюза на човека с боговете.

Произведението е финансирано от група частни лица и публични организации. По него са работили 8 майстори в продължение на 4 760 часа – или 7 месеца от началото на май 2010 г. Вложени са 2 277 000 мъниста с общо тегло около 90 кг. Залепени са с 16 кг смола, която може да издържи на температура 200 градуса по Целзий.

Вижте повече детайли в снимките по-долу:

Вижте още: Най-тъжната колекция от класически автомобили

СПОДЕЛИ
Предишна статияСтив Джобс: Всички страхове се разпадат пред лицето на смъртта
Следваща статияТрудно ли е да сме силни?
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор