VW Beetle – Костенурка, произведение на изкуството

0
VW Beetle
Две произведения на изкуството от прочутия VW Beetle.

VW Beetle или както е популярен в България – Фолксваген Костенурка, е вероятно една от най-разпознаваемите коли в света. Обявена е за един от четирите най-влиятелни модели автомобили. Създаден е по поръчка на Адолф Хитлер, който искал по пътищата на Германия да се движи семпъл, евтин и масов автомобил. Поръчката е възложена на Фердинанд Порше през 1934 г.

През 1938 г. колата вече е факт. С повече от 21,5 млн. копия, това е най-продаваната и

най-дълго произвежданата кола в историята

– в продължение на цели 65 години. Последният автомобил излиза от завода на компанията в Пуебла, Мексико на 30 юли 2003 г. и е кръстен El Rey (Кралят), а днес може да се види в музея на VW във Волфсбург, Германия. Впоследствие са произведени специални юбилейни 3 хил. бройки под името Última Edición (Последно издание).

VW Beetle
VW Beetle е най-дълго произвежданият автомобил в света.

Не е учудващо, че този модел продължава да вълнува почитателите на автомобилите по света. Има такива фенове, които дори превръщат колите в същински произведения на изкуството. Lifebites.bg реши да ви представи два от най-атрактивните арт-проекта, свързани с култовия VW Beetle.

VW BEETLE ОТ ДЪРВО

Босненският пенсионер Момир Божич решава да сбъдне една своя мечта, като превърне колата си Volkswagen Beetle в същинско произведение на изкуството. На ръка изработва над 50 хил. дъбови люспи и я облицова с търпение и мерак, на които може да се завиди. Това късче изкуство обаче не е просто красиво – то може да се шофира без никакъв проблем. И навсякъде, където се появи, привлича любопитни погледи и възторжени аплодисменти.

Божич описва дървената си кола като произведение на любовта. И за капак – носи шапка, също облицована с люспите, с които е покрит и автомобила. [Повече снимки може да разгледате в галерията по-долу]

VW BEETLE ОТ МЪНИСТА

Вочол е Volkswagen Beetle, декориран с традиционната техника за украса с мъниста на племето Хуичол от Мексико. В Мексико колите от тази марка са популярно известни като Вочо. Първоначално с мъниста по подобен начин се декорирали рога, кратуни, маски и различни фигури.

Колата Вочол е богато и пищно украсена. С мъниста са изобразени божества на племето Хуичол, както и характерни за културната му традиция елементи. На предния капак на колата например за изобразени

две змии над облаци

което е символ на дъжда. Отстрани са изобразени боговете на слънцето, огъня, зърното и други. На покрива пък е изобразено голямо слънце с четири орела, които представляват съюза на човека с боговете.

Произведението е финансирано от група частни лица и публични организации. По него са работили 8 майстори в продължение на 4 760 часа – или 7 месеца от началото на май 2010 г. Вложени са 2 277 000 мъниста с общо тегло около 90 кг. Залепени са с 16 кг смола, която може да издържи на температура 200 градуса по Целзий.

Вижте повече детайли в снимките по-долу:

Вижте още: Най-тъжната колекция от класически автомобили

Отговор