Надя Костова: Гримът и как да си го сготвиш сам

гримът
Минерална козметика.

Хубавото Наде има по-различно хоби. Тя готви със страст. Готви, но не какво да е, а грима. И докато повечето жени умират да приготвят мъфини, торти и ексцентрични манджи, 28-годишната Надя Костова се забавлява да “забърква” минерална козметика. Нейната разтоварваща терапия са минералните пудри, балсамчета за устни и всякакви разкрасителни мазила, с които изглежда още по-ослепителна. Гримът може да е прекрасен и здравословен наистина.

Вижте как и защо се е захванала с нестандартното си хоби. И запомнете от нея:

Няма по-добър грим от щастието!

Надя Костова
Надя Костова, която готви грим. Снимка: Изабел Басмаджиян
Представи се.

Казвам се Надя, на 28 години, в последните 8 от тях се занимавам с журналистика. Част съм и от платформата за екологична грижа и красота Минерална козметика, с която се стремим да покажем, че природата ни дава всичко необходимо, за да изглеждаме и да се чувстваме добре. За себе си мога да кажа още, че съм толерантен вегетарианец, обичам дълги и изтощителни разходки в планината, но и всички удобства на модерното общество.

Надя Костова гримът.
“Щастието е да правиш това, което обичаш!”- казва Надя. Снимки: Личен архив
Как попадна в света на минералната козметика?

Обичам да се гримирам още от дете – също като всяко момиченце и аз съм взимала гримовете и кремовете на мама. В онези пост-соц години под гримове се разбираше неприятни химически червила и моливи, след които кожата ставаше груба и напукана като шкурка. Когато си купих за пръв път грим, бях на 16. И тогава нямаше какво толкова да се разкрасявам.

С годините обаче и заради работата ми започна да ми се налага да изглеждам представително и съответно гримът малко по-малко стана важна част от живота ми. Докато един ден не ми се появи акне… Бях на 22! Няма да се впускам в подробности, но в този период гримът се превърна в много важна част от ежедневието ми. А минералният грим се оказа този, който можеше да помогне в овладяването на проблема.

Ако трябва да обобщя моята любовна история с минералния грим, ще го направя така: в началото бе суетата, а след това здравето и грижата.

Повечето жени ходят на зумба, други се захващат с декупаж или плетки… Как реши, че гримът и собственоръчното му забъркване е твоето “нещо”?

Никога не съм очаквала, че от човек на перото, ще започна да правя нещо с ръцете си. Не ме разбирай погрешно, аз уважавам хората с умения, но никога не съм вярвала, че имам някакви специални. След като бях изпробвала много и

различни козметични продукти – повечето на доста солена цена

в един момент в главата ми се роди идеята и аз да направя нещо. Плахите опити прераснаха в страст и вече нямаше спиране.

За мен “готвенето” на грим е също както всяко друго хоби – разтоварваща терапия от забързан и напрегнат ден, начин да ангажирам ума си с нещо красиво… А и крайният резултат може да се забележи, което е голям плюс.

грим
Минерална козметика, забъркана от Надя.
Кога ти остава време да забъркваш красотите в кутийки?

Обичам да си открадвам по 1 ден в седмицата за това. Благодарна съм на съпруга ми, че е много търпелив и не ме закача точно в средата на творческия процес. Всъщност процесът не отнема толкова много време. Но започнеш ли, не искаш да спреш.

Какво те вдъхновява?
Надя Костова гримът
Красотата няма възраст. А гримът е най-успешен, когато е съчетан с обилни дози щастие.

Всичко около мен ме вдъхновява да правя минерална козметика – парче плат, разцъфнало цвете, залез, снимка, дори порцеланова чиния… Тук е моментът да кажа, че минералната козметика се появи в живота ми в период, в който изпитвах отчайваща нужда от това нещо да ме изтръгне от сивотата и рутината. Заради нея започнах да забелязвам красивите неща около себе си. Предполагам е така при всички, които открият своята страст…

Много млади дами биха решили, че приготвянето на козметика вкъщи е загуба на време, а марките за тях са белег на качество и въпрос на престиж. Какво би им казала?

Ако ми беше задала този въпрос преди 6 години, щях да се съглася с тях категорично. Аз бях идеалната жена за всеки рекламист – с малко познания и много претенции за чудото на луксозната козметика. Чак ме е срам да си спомня какви суми съм хвърляла за тези неща. Докато точно тези магически помади не започнаха да работи срещу мен и здравето на кожата ми.

Наистина, не всеки би искал да се ангажира в това да си приготвя всичко у дома. Представи си например

да си сглобявам телевизори, телефон и пералня

Абсурд! Но с минералната козметика не е толкова трудно и непосилно. Напротив, дори е забавно и всеки, който е дошъл на някоя от работилниците, които водя с Екомама, се е убедил. В блога ни също има много рецепти, които са по-лесни от приготвяне на палачинки, например.

Мислила ли си да преминеш на следващото ниво и да се навлезеш професионално в бизнеса с минерална козметика?

Всяко нещо, което човек прави с любов и страст, за мен е професия, призвание. Независимо от това дали от него се вадят пари или не.

курс готвене гримът
Надя (в средата с дългата пола) заедно с дамите от курса за минерална козметика.

Какви хора посещават курсовете ти за минерална козметика?

В началото, когато стартирах курсовете си, мислех, че ще дойдат само хора с много тесни интереси – екология, вегетарианство (защото минералният грим не се тества върху животни и не използва животински продукти). Групите обаче се оказаха изненадващо разнообразни – има фармацевти и химици, домакини, жени с бизнес, адвокати, счетоводители…

Надя Костова
Надя Костова

Хора, които са пълни вегани и такива, които

просто искат да експериментират

с нещо различно и натурално. Има хора с проблемна кожа, алергии, но и такива, които никога не са имали неудобства. Възрастта също не е от значение – има момичета на 20 и дами на 50.

Всяка жена иска да е красива и аз съм много щастлива, че курсовете ми наистина помагат за това. Дори дами, които заради онази соцкозметика завинаги са си забранили грима, сега отново посягат към него. И получавам десетки съобщения, че съпрузите, приятелите, колегите им изведнъж ги обсипват с комплименти за външността.

Какво друго обичаш да си приготвяш сама?

Храна. Обичам да се грижа за себе си в най-егоистичния смисъл на тази дума. Осъзнавам, че ако не се чувствам добре в тялото си и в мислите си, то няма как да съм полезна на близките и приятелите си. Не съм супер кулинар, но се старая да приготвям вечеря за любимите си хора – здравословна, вегетарианска и свежа. Понякога в момент на вдъхновение си майсторя и бижута.

Каква е тайната на женската красота?

Звучи като клише, но не гримът и дрехите ни правят красиви. Усещането за собствена значимост, самоуважението, любовта са нещата, заради които сме привлекателни. Грижата не значи да обръщаме внимание само на козметика, спорт и храна. Тя е да намерим нещо, което обичаме да правим, да не се терзаем за неща, които нямаме и да ценим това, което имаме. Няма по-добър грим от щастието.

Повече за Надя, минералната козметика и естествената красота може да откриете на нейната официална Фейсбук страница.


Вижте още: Жените и техният грим. Пардон – и техният характер

Отговор