ТаласЪМотерапия. Или почивка на Черноморието  

Българското Черноморие
Имаше време, когато родното Черноморие беше спокойно. Днес времената са други. Къде да разпуска - всеки от нас избира сам.

Морето лекува тялото и душата. Знаели са го още древните, а си има и термин “таласотерапия” – произлиза от гръцката дума за море „thalasso”. Но нашенският гений превърна таласотерапията в таласъмотерапия. Сякаш вградиха сенките на пакостливите нощни духчета в бетонираното крайбрежиена Черноморието ни. Пясъчните дюни се превърнаха в строителни площадки, а хотелските комплекси избутаха зеленината в саксии.

Черно море
Почивката е и за тялото, но и за душата. Снимка: Photo credit: Sergey Galyonkin via Foter.com / CC BY-SA

Лятото е време не само тялото, но и

душичката да яхне вълните и да избяга от мърморещи шефове

непосилни графици и клюкарещи колежки.
Изборът на морета и океани вече е голям. Всичко зависи от дебелината на портфейла и желанието за релакс. Бяло море почерня от българи в последните години. Защото избират таласотерапия пред таласъмотерапията.

Хотелската база на нашето Черноморие хич не е лоша, но инфраструктурата е ужасна. В близката далечина се виждат едни гейзерчета… ама не са от лековити морски води, а от отпадни хотелски…

Плажуването пък си е като дневен хотел – два шезлонга и чадър са си нощувката за един човек. И почти нямаш избор просто да си опънеш хавлията и да си полежиш на пясъка… Място за това е предвидено само на хартия в чиновническите наредби.

this-is-emerald-hotel
Плажовете често освен с туристи са пълни и с боклуци…

Вълните сервират на брега морска салата от водорасли, фасове и пластмаса. Плажът е и уникален битак, търговията не спира на всякакви езици. Тъпанчетата те заболяват от викове – царевички, мелон, уотърмелон, гевреци, мороженое… А гимнастиката за зъбите със слънчогледови семки е любимо плажно занимание за мнозина.

Цакат те с топла бира, а цацата сякаш тръгват да я ловят, като си я поръчаш. Цената ú обаче като за акула. И отгоре на всичко намръщената сервитьорка те оставя с усещането, че си седнал непоканен в нейния хол. И някак си трябва да си платиш нахалството. И не само с пари, но и с престой в тоалетната. Тараторът е разхлаждаща лятна супа в кръстословиците, но по нашето крайбрежие е и разхлабваща… Заради водата и вирусите, които като таласъми щъкат навсякъде.

Такситата карат по тарифи, все едно са лимузини в Монте Карло. Ден година храни по тези морски ширини.
Багерски ритми се миксират денонощно с чудни маанета и западни хитове.
И в бетонната джунгла дори започваш да си мечтаеш за тягостната тишина в офиса…

maxresdefault
Черноморието ни стана популярна дестинация сред британските тийнейджъри.

Но Черноморието ни е перфектен избор за истинските таласъми, на които не им се спи нощем. То е много примамливо и за таласъми от по-студените страни, на които хич не им пука за сутрешни йодни пари и лековитата сила на морето…
Дните са превърнати в нощи, а нощите в дни. Нон стоп купон, евтин алкохол и хубави жени… какво му трябва повече на истинския таласъм…

Така някак от само себе си, без да иска, нашият морски туризъм намери пазарна ниша – таласъмотерапията. Която все пак си е терапия, само дето солената вода е заменена от огнена.

Пък и Слънчев бряг, например, си е на около 3 часа път от София… Защо да ходи човек до Ибиса, за да се забавлява! Нашето таласъмие си е на над европейско ниво като качество, цени и грамажи.
А тези, които искат отмора, релакс и тихо съзерцание на морските залези имат избор. Таласотерапия се предлага на много добри цени в съседните ни страни.

Вижте още: Моето въображаемо море

Отговор