Жените и техният грим. Пардон – и техният характер…

Козметиката, която една дама използва, издава начина на живот, който иска да води тя, казва бюти консултантът Надя Костова

грим
Кажи ми какъв грим носиш, за да ти кажа какъв човек си...

Грешите, ако си мислите, че това интервю ще е от полза само на дамите, които четат Lifebites.bg. Господа, отделете си няколко минути, защото консултантът по красота Надя Костова има на какво да ви научи! Тя ще говори не просто за грим. Ще разкрие някои МАЛКИ тайни за козметиката, които ще ви дадат ГОЛЕМИ отговори на въпросите за женската същност.

Дами, вие пък си направете тест –

дали понякога не прекалявате с ежедневния грим

(чиято цел е да дава на жените по-красив, енергичен и здрав вид), дали не изпадате в другата крайност: режим “ежедневие по пижама” или всичко е в количества и пропорции, каквито трябва да бъде.

Хайде, време е за среща с експерта по грим и добра визия – Надя Костова.

Надя Костова
Надя Костова Снимка: Изабел Басмаджиян
Надя, има ли връзка между грима, който използва една жена и нейния характер?

Връзката обикновено издава начина на живот, който иска да води една жена. В повечето случаи по-незабележим, естествен вид е характерен за жени, които търсят подобен стил на живот – близък до природата, по-малко натрапчив за околните…

Обратното – яркият грим е знак, че се търси внимание.

грим
Естествен или не… гримът е част от всяка жена и издава нейния характер.
Би ли опитала да категоризираш жените според количеството и вида грим, който използват в ежедневието си?

Eстественият грим е характерен за жени, които имат ясна представа за силните си и слабите си страни. Те не държат да изпъкват сред тълпата на всяка цена, но не смятат, че е плюс да изглеждат и неугледно. Уважават себе си и си обръщат внимание. Съзнават, че няма магически храни, продукти, упражнения и са постоянни в грижите за себе си.

Жените, които отдават прекалено внимание на грим и прическа (добавям това, защото у на е модерно да се ходи в салона преди работа), имат склонността да изпадат в мания за перфектност – в живота, работата, връзката си. За тях идеалният им вид е фасада, която им дава увереност и самочувствие. Зад нея се чувстват несигурни и притеснени. Ще забележите лесно, че такава жена изпада бързо в невроза, ако ненадейно й се разроши косата, размаже червилото или лъсне носът.

Много често прекаляването с грим е белег за несигурност и незрялост в жените. Ако някоя жена подсъзнателно има желание да скрие нещо, тя прибягва до повече продукти в макиажа. Обратното – по-малкото и по-хармонични цветове издава увереност.

И все пак има моменти, които изискват подобна визия

и в това няма нищо лошо. Въпросът е дали такива моменти са например срещата за чаша кафе в кварталното заведение…

Надя Костова
В ежедневието си Надя залага на естествен, но ефектен вид. Снимка: Vintage Summer Fashion

Третата категория жени без грим има също няколко тълкувания. Едното е съзнателен отказ от женственост – не мога да се гримирам, не понасям грим, изглеждам като напудрена кукла, хубава съм си и така, нямам време. В такива случаи жените просто избират да откажат женските артикули, защото не се харесват и не вярват, че те могат да променят визията им.

За тях всяко усилие да станат по-привлекателни (в собствените си очи дори) ги кара да се чувстват неудобно. Неудобно от допускането, че изобщо това е възможно. Много често такива жени имат ниско самочувствие и самооценка. За тях

суетата е признак за слабост

Нима си мислиш, че едно червило ще те направи по-добра и по-успешна”, това се върти в главата им, когато изведнъж решат да направят някакъв опит в промяна на външността си.

Другото възможно тълкование на отказа от грим е опит отново да се привлече внимание. В свят, в който дори мъжете използват грим, жена, което не се блазни от него, изглежда много екзотично. Ако това е стратегията й в живота, тя най-вероятно има свръхразвито самочувствие за своята неповторимост и красота. Стратегията ú е “Аз съм различна, а вие сте фалш” – обвинение, което отправя не само към другите жени, но и към света като цяло.

Задължително ли е да използваме грим в ежедневието си?

Употребата на грим си има специална функция – да ни създаде настроение и да даде привлекателно и приемливо излъчване на лицето ни, с което да се заредим с позитивни емоции и нагласа за света. Когато нямаме грим, може да сме една идея по-мрачни в излъчването си или поне така да ни възприемат околните (това се дължи на дребни дефекти като тъмни кръгове под очите, липса на руменина, заради дългото седене на едно място, повяхнал тен).

Разбира се, не е нужно всеки ден, всеки час да сме гримирани. Ако например сме излезли на разходка, движението, слънцето, чистият въздух ще подобрят вида на кожата ни и ще ни направят по-привлекателни. Ако сме тъжни, ако сме болни пък и не държим да скрием това, също може да изпуснем грима.

минерална козметика
Минералната козметика е добър вариант за всяка жена.
Има ли и други ситуации и случаи, когато е нежелателно и ненужно да ползваме грим? Виждам много гримирани дами във фитнеса, как се отразява това на кожата?

Единствената причина да не носим грим е нашето нежелание. За всички други случаи има минерален грим, който придава естествен вид без да натежава. Минералният грим е продукт лишен от масла, талк, аромати, консерванти, силикони и всякакви модерни Е-та, които се добавят в масовата козметика.

Това е причината да е по-щадящ и фин на допир от стандартите продукти. Има слънцезащитна функция, може да издържи на вода, предпазва порите от мръсотия, без да ги запушва. По този начин е добра алтернатива за активни дами, които нямат време за сваляне и слагане на грим прези залата или басейна.

грим
Правилният грим ни прави да изглеждаме по-свежи и енергични
Кога една дама не би могла да си позволи да остане без грим?

Появата на важно събитие – сватба, кръщене, рожден ден на наш познат, без грим за мен е проява на лошо възпитание. Просто си представете Кейт Мидълтън да се появи дори на най-обикновена среща със своите поданици с измито лице. Не би било удачно, нали? Въпросите дали не е болна, тъжна, потисната са само част от неудобствата, които ще ú се случат. По-важното е, че всички ще се почувстват така, сякаш тя не желае да е там и да сподели деня им.

Всъщност много често отказът от грим в даден ден (дори да не използваме по принцип такъв) издава, че ние автоматично влизаме в режим “ежедневие по пижама”. Кой иска такива гости на партито си?

Неуместно ми се вижда и да се посети бизнес среща в такъв вид. Не искаме да предадем такова послание на потенциален партньор или на шефа си.

Всъщност гримът не е важен. Или поне не жизнено важен.  Важен е начинът, по който той заличава някои следи на неудобство и умора по лицето ни – тъмни кръгове, пъпчици, бледост.

Повече за Надя и работата ú може да намерите на Фейсбук страницата ѝ.


Вижте още… Надя Костова: Да готвиш… грим

Отговор