Ерик Клептън: Когато животът те поваля, а ти крещиш, че си щастлив

Клептън
Ерик Клептън

Ерик Клептън е човек с невероятна кариера и изумителен живот. Един от най-великите китаристи на всички времена, прекрасен певец и текстописец, който фалира четири пъти, губи всичките си колеги от Крийм в катастрофа, а след това и 4-годишния си син. Бори се със зависимостта си към алкохола и наркотиците, със страстта си към жените. Но музикант с желязна воля да живее, чиито песни са изключително разпознаваеми и много обичани от феновете му по целия свят и до днес.

По време на своята кариера Клептън е участвал в много музикални банди и е творил в разнообразни музикални стилове. Сред тях са основно блус, рокендрол, поп, реге и други. Но бляскавата му кариера е белязана от едно трагично събитие в личния му живот. Музикантът преживява истински кошмар. На 20 март, 1991 г.

Клептън губи своя син 

– Конър, който по това време е едва на четири и половина години. Момчето умира при инцидент, след като полита от отворен прозорец в апартамента на майка си – акрисата Лори Дел Санто и пада от 49-ти етаж. Ерик, който не живее с Лори, се намира в Ню Йорк по същото време. Предната вечер той и Конър прекарват заедно като истинско семейство и отиват на цирк. Да бъде добър баща на сина си е светлинката, която трябва да изведе музиканта от тунела на пиянството.

“Когато той се роди, пиех и той наистина беше основната причина да започна лечение отново, защото наистина обичах това момче”, казва в свое интервю Ерик Клептън. Нещастнието е повод за написването на една от най-емблематичните песни на Клептън – Tears in Heaven.

Всъщност животът на Ерик Клептън е изпълнен с възходи и падения, с моменти на забавлeние и щастие, както и с такива на тъга и саморазрушение. Независимо от близките, които губи и кофти ситуациите, които преживява, той продължава да твърди неизменно, че се чувства щастлив!

Клептън е роден на 30 март 1945 г. в Рипли, Англия. Майка му Патриша оставя малкия Ерик при родителите си и така той е отгледан основно от своите баба и дядо. В продължение на години той вярва, че Патриша всъщност е негова по-голяма сестра. Още тогава той започва да свири на китара. Постепенно открива, че блусът е стилът, който най-ярко изразява неговата меланхолична и вглъбена натура. На 20 вече е виртуоз в свиренето на китара, а

из Лондон се появяват графити “Клептън е бог”

През 1966 г. в Лондон пристига друга музикална легенда – Джими Хендрикс. Двамата с Клептън бързо стават приятели и обикалят нощните клубове, свирейки и забавлявайки се. Друго интересно и силно приятелство в живота на Клептън е това с бийтълса Джордж Харисън. Двамата създават като съавтори песента Badge, а самият Ерик участва в песента на Харисън While My Guitar Gently Weeps от албума The Beatles (1968) на едноименната група.

pattie
Пати напуска Джордж Харисън заради Клептън.

Отношенията между двамата знаменити музиканти са сериозно разклатени, поради факта, че

Клептън се влюбва в жената на своя колега и приятел Харисън

– Пати Бойд. На нея Ерик посвещава две от най-известните си песни Layla и Wonderful Tonight. Пати също се влюбва в Клептън и след като се развежда с Джордж, през 1979 г. двамата се женят. Бракът им приключва трагично – Пати не може да има деца, а след време зарязва Клептън заради друг мъж.

Жените, а не наркотиците и алкохолът, са най-сериозната зависимост на музиканта, разкриват негови близки. През годините Клептън има връзки с едни от най-красивите и известни жени в света на шоубизнеса като Шерил Кроул и Шарън Стоун.

Eric-Clapton-RAH91GS-WE__0011
Ерик Клептън има една слабост – жените.

Повечето от тях приключват бързо и тъжно. Заради поредица нещастни любовни връзки и тежки загуби на някои от най-близките му хора, певецът не успява да се справи с напрежението и

се пристрастява към хероина

В продължение на 3 години остава в това положение, като се стига до там, че започва да разпродава своите китари. За щастие, музикантът построява собствен център за борба със зависимостите, в който той самият се лекува, успява да се справи с този проблем и да се завърне на музикалната сцена с нови сили и да развие соловата си кариера още по-категорично отпреди.


Прочетете още… Рио Фърдинанд и бурканът със спомени


Правенето на музика е начинът, по който Клептън успява да пребори нещастието, да се изправи отново на крака, след като е повален смъртоносно от живота и да се окаже в позицията на победител.

maxresdefault
Ерик винаги успява да се изправи на крака.

“Наистина не зная… Вярвам в по-голяма сила, но не зная наистина дали – както казват религиозните хора “ще се видим в отвъдното”. И си мислиш: “Наистина ли? Откъде знаеш?” , споделя в интервю пред Mojo относно Tears in Heaven певецът. – “Винаги съм се чудел дали… срещаме хората отново. И това е въпросът в тази песен. Не обижда никого… Това е страхотен начин да общуваш, търсейки помощ.”

 

За своя принос към музикалната култура през 1994 г. британският изпълнител е удостоен със званието Офицер на Ордена на Британската империя от Кралица Елизабет II, а десет години по-късно и със званието Командор на Ордена на Британската империя. Но дори тези отличия са само малка част от това, което може да се каже за таланта на Ерик Клептън. Той е носител на още много престижни награди и отличия, сред които

17 Грами и награда Брит

за изключителен принос в областта на музиката.

Днес Lifebites.bg ви предлага няколко запомнящи се цитата от големия Ерик Клептън.

През годините музиката помага на Ерик Клептън да се пребори с най-големите загуби и нещастия в живота си.

“Едно от най-печелившите неща, които съм научил в живота е как да си държа устата затворена.”


“Аз просто обичам да съм в компанията на хубави жени. Това е моята слабост.”


 

“Мисля, че част от таланта ми, ако имам такъв, е това, че обичам да слушам.”


 

“Рискът е да опитваш да контролираш нещо, пред което си безсилен.”


 

“Болезнено е да се освобождаваш от неща, които са ти нанесли емоционални травми или изобщо нещо лошо, опитвайки се да намериш начин да го изразиш чрез музиката.”


 

“Най-трудното нещо свързано с това да си знаменитост предполагам е, че трябва да си мил, когато не ти се иска да бъдеш.”


 

“Смисълът на това да съм си вкъщи е да бъда колкото се може повече със семейството си.”


 

Не знам дали вярвам в късмета. Но аз съм истински щастливец.”

 Прочетете още… Ерос: Богът на италианската музика

Отговор