Българин сред световните топ дизайнери на сърф облекло

0
Алекс Кръстев на сърф
Алекс Кръстев в Хавай.

Може и да не знаете кой е Алекс Кръстев, но вероятно познавате работата му. Ако в последните години сте носили тишърт, шапка или шорти на популярните компании за сърф екипировка Quicksilver или Rip Curl, твърде вероятно е те да са били по негов дизайн.

Алекс Кръстев
Алекс Кръстев с дъска за сърф по негов дизайн.

Освен с проектирането на дрехи за сърф, Алекс Кръстев също така се занимава с дизайн на сърфове и дъски на скейтборд.

Алекс е роден в Бургас през 1976 г. Запалва се по карането на скейтборд, когато е едва 8-годишен, след като баща му собственоръчно изработва първия му скейтборд. Така започва всичко…

“Баща ми измайстори всичко – дъската с извита задна част, колесарите от цинк и алуминий, колелцата от PVC…
Изработи всичко от епоксидна смола и го даде на малка работилница, която изработи калъп и отля всички части. Всичко изглеждаше много истинско”.

Алекс на борд
Алекс започва да кара скейтборд, когато е на 8 години.

Това разказва българинът и допълва, че има нещо по темата, което го натъжава:

“Мразя да говоря за това, защото размених първия си скейтборд за един Natas (марка скейтборди, кръстени на американския скейтбордист Натас Каупас)… и съжалявам за това сега.”

Алекс с приятели
Алекс (крайно дясно), заедно с приятели в Мирлефт, едно от най-популярните места за каране на сърф в Мароко, през 1994 г.
принт за тишърт
Принт за тишърт на Алекс Кръстев за Quicksilver.

В началото на 90-те Алекс и семейството му заминават за в Мароко. Там той открива страсттта си към сърфа. Тъй като все още няма шофьорска книжка, момчето пътува всеки ден с автобуса до плажа Тагазут, за да кара сърф.
В следващите години Алекс живее и на други места по света. Мести се в Алжир и Канада. Накрая заминава за Калифорния, където живее и до днес.

В периода 2004 г. – 2011 г.

Алекс Кръстев работи за известната компания за сърф екипировка Quiksilver

Стилът му променя идентичността на бранда с по-младежки, свежи и инспирирани от сърфа графики. Алекс се запалва по скейт и сърф дизайна, когато е на 12 години.

сърф дъски дизайн на Алекс
Сърф дъски на компанията Riviera по дизайн на Алекс Кръстев.

“След това ми отне 20 години, за да осъзная, че това е страстта и мечтата ми. Направих дизайна на няколко дъски за скейт-магазина Surf66 в Монреал, както и скечове за фирми като Hosoi и Eddie Reategui, след това работих за Riviera”.

Напоследък Алекс

прави дизайн на скейтбордове най-вече за удоволствие

тъй като през повечето време е зает като главен графичен дизайнер на американския клон на Rip Curl.

Дизайн на Алекс за тишърт на Rip Curl.
Дизайн на Алекс за тишърт на Rip Curl.

“Работя с друг графичен дизайнер и това е целият екип. Създаваме заедно графики за линията тишърти, а самият аз правя няколко различни принта, които се използват при направата на къси панталони и страхотни хавайски ризи”.

Алекс и Ашли
Алекс Кръстев със съпругата си Ашли.

Въпреки заетостта си, Алекс Кръстев не е забравил страстта си. Той често продължава да кара скейтборд, най-често от колата до офиса си и сърфира всеки ден на плажа на Хънтингтън Бийч, където живее със съпругата си Ашли.


Вижте още: Walltopia: Как двама българи направиха революция в света на стените за катерене

Отговор