Тенорексия: как почерняването води до пристрастяване

почерняването

Часове на шезлонга без чадър, сянка и слънцезащитни мазила. Само тубички за по-бързо чернееене. Като препечени филийки в тостер. Или кифлички на припек до припадък, защото почерняването води до пристрастяване. А векове наред богатите и знатните се гордеели с порцеланова кожа, робите и бедняците били мургави.

Казват, че Коко Шанел задрямала на яхатата и без да иска се сдобила със златист загар. Така в началото на 20-те години на миналия век тенът пенсионирал чадърчето, което пазело дамите от слънчевите лъчи.

013-coco-chanel-theredlist
Коко Шанел на плажа в Лидо през 1936 г.

Индустриалната революция изтикала бедните от полето във фабриките, където от изнурителен труд слънце не виждали. Богаташите пък започнали

да мургавеят на яхти

спортни игрища и в кабриолети.

Изкуственият тен бил популяризиран чак през 70-те години на миналия век, когато актрисата Бо Дерек се появила със загар през зимата. Рекламната индустрия прави шоколадовата кожа символ на преуспяване и висок социален статус.

Плажният тостер обаче не прощава. Както на тялото, така и на психиката. Има си и диагноза – тенорексия, съчетание от тен и анорексия. За новата мания се заговори преди години, когато екип дерматолози публикува изследване, че почерняването води до пристрастяване като алкохолизма и цигарите. Ултравиолетовите лъчи провокират образуването на ендорфин – вещество, което предизвиква еуфория.

Тенорексията се среща най-често при много слаби момичета и жени на възраст между 16 и 40 години. Все им се струва, че са много бледи и искат да имат все по-тъмен тен така, както анорексиците винаги искат да са по-слаби. Според психолози дълбоко в себе си не се харесват, а тенът няма нищо общо с това.

почерняване
През последните години почерняването е на мода.

Световната здравна организация препоръчва соларните и дори слънчевите бани да се консултират с дерматолог, който трябва да оцени риска от UV лъчите, да направи предписания и да следи за поява на

белези за свръх излагане

Младежите под 18 годишна възраст не бива да посещават солариуми, тъй като кожата им не е изградила достатъчно защитни сили. Солариумът е опасен също и при по-чувствителна кожа, много бенки и татуировки. Някои държави забраниха използването на солариуми, а в много изкуственият тен не се разрешава на ненавършилите 18 години. Изчислено е, че 10 минути в солариума са два пъти по-опасни от часове плажуване в най-горещите часове. Ултравиолетовите лъчи разрушават еластичните влакна и причиняват слънчеви алергии. Не само могат да изгорят кожата, но и да причинят рак.

И ако преди векове са избелвали кожата си с бои, креда и дори арсен, за да изпъкват сините вени на порцелановата кожа, то сега шоколадовата се смята за красива. И въпреки предупрежденията за вредите от часовете на шезлонга или в солариума, стремежът към по-тъмен загар не минава.

Слънцето безспорно ни прави по-здрави и по-щастливи. А ние чернеем, за да се предпазим от неговата радиация. Здравословно и по-модерно е умерен тен, който показва, че дамата няма проблем със самочувствието си.


Вижте още… Когато обвързан мъж означава личен фотограф

Отговор