Пианистът Франк Маккомб: Мечтаех да бъда автомобилен състезател, преди да стана музикант

Американецът излиза на родна сцена в компанията на певицата Лина Никол. Вижте какво разказаха непосредствено преди концерта си в София

Американският пианист Франк Маккомб е за втори път в България. Първото му посещение беше през 2012 г. на фестивала A to Jazz. Работил е с музиканти като Принс, Джордж Дюк, Чака Кан, Лейла Хатауей, Рики Майнър, Фил Пери и мн. др. На 24 март той ще бъде в компанията на Васил Вутев – барабани, Лили Йончева – перкусии и Радослав Славчев (Riverman), а като специален гост на концерта очаквайте да видите и чуете Лина Никол.

И без да изпадаме в клишета и захаросани похвали, комбинацията от всички тези музиканти на сцената ще бъде убийствена. Ще чуете музика, вдъхновена от Стиви Уондър, Чик Къриа, Хърби Хенкок и Дони Хатауей!

Франк Маккомб и Лина Никол отговориха на няколко въпроса за Lifebites.bg малко преди концерта си на 24 март.

collage lina

Какво беше онова нещо, което те провокира, даде ти заряда да поискаш да бъдеш музикант?

ЛИНА: Като малка заспивах в бекстейджа, докато слушах майка ми и баща ми да свирят, а когато те бяха на репетиции, слушах дисковете на Марая Кери, Уитни Хюстън и Бейбифейс.

ФРАНК: Израснах около майка ми и моите лели, които винаги в дните между Коледа и Нова година се събираха, свиреха на пиано и пееха. Гледах ги и докато всички заедно пееха в църквата. Леля ми Лиз Маккомб успя да се наложи като много добра госпъл певица. И към всичко това прибавям и слушането на много музика като дете. Гледането на церемониите по връчването на наградите Грами също изигра своята роля. Музиката, която се изпълняваше, както и самите представяния бяха невероятни.

Кои са най-големите ти вдъхновители?

ЛИНА: Артисти като Стиви Уондър, Майкъл Джаксън, Чака Кан, Принс, Дони Хатауей, Франк Маккомб, Марая Кери… Мога да изброя всички легенди, от които се уча. Творчеството им винаги ще бъде пример за нас по всички критерии – композиция, текстове, изпълнения на живо и безкрайна отдаденост, дисциплина и професионализъм.

ФРАНК: Джес Рамзи. Никой от музикалния бизнес не знае неговото име, защото той не беше част от него. Той беше

кварталният автомеханик и моят ментор, когато бях момче

Той ме научи на всичко, което знам за колите, за това и мечтаех да бъда автомобилен състезател, преди да искам да стана музикант.

Другите, които са изключително важни за мен са Стиви Уондър и Хърби Хенкок – от тях се научих на всичко свързано със способността да пиша музика, вдъхновяват ме с подхода си и музикалната си многопластовост, за това и към тях прибавям и Арета Франклин. А хора като Принс, Бранфорд Марсалис, Джордж Бенсън, Еди Левърт и късният Джордж Дюк, са моите музикални ментори. Всеки един от тях лично ми е казвал как да запазя свободата си в правенето на музика.

Франк Мккомб в компанията на Хърби Ханкок и Тери Лин Карингтън.
Франк Маккомб в компанията на Хърби Хенкок и Тери Лин Карингтън.

Коя е най-откачената ти мечта, свързана с музиката?

ЛИНА: Хм, да си изпия кафето сутринта с Фарел, да мина през студиото, за да чуя как вървят записите на новия албум на Бионсе, да се кача на самолета със Стиви Уондър за следващото му шоу. След кацането да обядвам с Клайв Дейвис, след което да си направя саунд чека за частното парти, организирано от Стиви, ден преди концерта му, да вечерям с Кори Хенри преди да отидем на джем сешън със Снарки Пъпи ида приключа вечерта на едно сепаре в клуб с Ъшър. Сигурно бих могла да го измисля и по-лудо, но за първи опит мисля, че е добре!

ФРАНК: Да имам концерт с всички големи легенди, да спечеля техните фенове и се надявам да съм един от онези, които ще носят факлата, когато те вече ще са си отишли.

Франк, защо покани Лина да участва в концерта ти като специален гост?

ФРАНК: Харесва ми как звучи, харесвам бандата ú, харесва ми как изглежда и вярвам, че комбинацията от нашите гласове ще бъде много добра!

Убедете се сами в това! Ако обичате соул и джаз музика, концертът на Франк Маккомб и Лина Никол е на 24 март в София Лайв Клуб, е вашият концерт!

Повече може да научите на Фейсбук страницата на събитието.

СПОДЕЛИ
Предишна статияУмберто Еко за религията и фанатизма
Следваща статияФейсбук типажите, които срещаме най-често в мрежата
Радослава Топалова
В първи клас исках да стана космонавт, а след това да танцувам с пера по тялото, точно като онези наперени жени от пищните италиански телевизионни предавания. И двете бързо отминаха – не бих издържала тестовете на НАСА, както и да се разхождам по пухове и чорапи на сцена, но някак естествено музиката и изкуството са част от живота ми. У дома гости се посрещаха на фона на Queen или класическа музика. Продължавам тази традиция. Животът ми е колоритен, но си е мой. Ще ви запознавам с хора, които смятам, че са вдъхновяващи, смели, умни, талантливи и органични. Ако ми се доверят, значи са ми повярвали. Правила съм стотици радио интервюта – добри и направо ужасяващи, с някои се гордея. Срещите с различните хора са като психологически експерименти – трябва да ти стиска, но и да знаеш, че не знаеш какво те очаква!

Отговор