Фейсбук типажите, които срещаме най-често в мрежата

Фейсбук типажите.
Фейсбук типажите.

Напоследък често се говори за нуждата на хората да се изявяват и да участват все по-активно в социалните медии. Така се родиха и Фейсбук типажите.

Социалните мрежи вече далеч не са само чат платформи, чрез които да си говорим с познати и непознати хора от всички краища на света. Те са място, където всеки може да сподели идеите, размислите, погледа си за света и случващото се в него. Да създаде определена общност, кауза или успешно да популяризира своите бизнес проекти. Те са част от нашия живот.

Именно тази свобода на действията и себеизявата е причина потребителите на Фейсбук, Туитър и другите социални мрежи да се множат безспирно и все по-неконтролируемо. Статистиката сочи, че

профилите във Фейсбук,
регистрирани до началото на 2016 година надхвърлят 1.5 млрд.
Фейсбук типажите
Фейсбук типажите.

Сред тях се срещат хора с най-разнообразни интереси, от най-различни места по света. Но по едно нещо всички те си приличат. И то е, че независимо какво са завършили, какво работят или къде се намират, много голяма част от хората се опитват да изпъкнат чрез проявленията си в социалните медии. Било то със снимки, коментари или определено поведение, което демонстрират във виртуалния свят.

Реших да направя своя собствена класификация на видовете поведение, което най-често срещам или съм срещала в дебрите на Фейсбук. Като изрично подчертавам, че никого не съдя и според мен всеки има право да пише и да публикува онова, което иска!

Материалът е написан с чувство за хумор. Така че не го приемайте твърде лично, ако случайно се разпознаете сред Фейсбук типажите, които сме изредили.
Обикновеният потребител

Това е най-честото проявление на хората стоящи зад Фейсбук профилите. Обикновеният потребител не се отличава с конкретно поведение, което да се наблюдава в постовете, коментарите или снимките му. Той действа непринудено. Изявите му са разнообразни, водени от моментното му желание да сподели нещо в мрежата или да научи друго от контактите си в нея. Този типаж е непретенциозен и спонтанен. Той по-скоро иска да споделя опита, мислите и това, което го вълнува с другите хора. А не (в повечето случаи) да се опитва да се хареса или да се покаже.

Невидимите

Те четат тайно постовете на останалите потребители. Никога не коментират и не харесват публикациите им. Самите те рядко споделят мисли, снимки, състояния или каквото и да било друго на стените си, които често са празни като бял хартиен лист. Те са като тайни агенти – там са, знаят и виждат всичко, но никога не се издават и реагират публично, а да влезеш в контакт с тях си е направо мисия „невъзможна“.

Хейтърите
Фейсбук типажите
Агресията доминира сред някои от Фейсбук типажите.

Доста често в социалните мрежи (както и в живота като цяло) се срещат хора, които най-точно би било да наречем по този начин. Те все не са съгласни с това, което виждат (или четат) по стените на Фейсбук приятелите си. И всячески се опитват да го опровергаят. Те с повод и без повод влизат в конфликт и винаги са на обратното мнение, независимо за какво става въпрос. За тях никога нищо не е достатъчно добро, за да им се хареса и все ще намерят за какво да се заядат.

Отворените книги

Това са хората, които пишат или публикуват снимки на всеки 5 минути. Превръщат и най-дребния детайл от ежедневието си в огромно събитие, което непременно държат да споделят с останалите потребители. Обикновено за тях можете да разберете къде се намират и какво правят във всеки един момент. Дори, когато са яли развалена риба, препили са предната вечер или за трети път през последните 20 минути отиват до тоалетната! Те нямат тайни от милиардите потребители на Фейса или поне така изглежда на пръв поглед, като се има предвид твърде личните неща, които понякога споделят без да им мигне окото.

Сексуалните маниаци

Няколко човека, които дори не знам как са попаднали в списъка ми с приятели, ме накараха да обърна внимание на тази категория Фейсбук юзъри. Те никога не споделят лични неща. Често крият истинските си имена зад псевдоними. А единствените снимки, които ще откриете в профилите им са на разсъблечени секси мъже и жени или фотоси с еротично застанали двойки, изразяващи категорично с лицата си екстаза, в който се намират в този момент. Те обикновено контактуват с непознати, за да не рискуват да бъдат разкрити. Съответно са хора, които не познавате. А и не ви трябва да познавате. Затова – направете бърза проверка и ако откриете такива, чистете, докато е време.

Фейсбук типажите
За Фейсбук типажите може да се говори много, но нека поне да е с чувство за хумор.
Шегаджиите

Те постоянно споделят на стените си вицове, забавни картинки или видео клипове, които са ги развеселили, с цел да донесат положителни емоции на своите приятели. Най-често това са хора със силно развито чувство за хумор или сърцати персонажи, които не се взимат твърде на сериозно.

Дзен-посветените

Профилите им приличат на енциклопедия с философски прозрения, йога и други източни учения и всевъзможни вселенски конспирации и разкрити древни тайни. Също ще се натъкнете и на статии за извънземен живот, картинки за хармонизиране на аурата и съзнанието, прочистване на негативна енергия. Тези хора са над нещата и тъй като са изцяло отдадени на идеята за дзен културата и всемирната любов. Не очаквайте от тях да се тагнат от мола или да качат снимка на това какво са си приготвили за вечеря.

Умниците

На стените им ще откриете цитати от Шекспир, през неспирно цитирания из Фейса Паулу Коелю, та чак до Лао Дзъ и Георги Господинов. Тези хора предпочитат да повтарят чуждите думи, на които очевидно се възхищават и смятат за по-умни от всичко, което те самите биха могли да кажат. Те също като дзен-посветените са изцяло отдадени на каузата. Личните им преживявания не са сред нещата, които споделят в мрежата.

Фейсбук типажите
Фотомодел. Един от Фейсбук типажите.
Фотомоделите

Този типаж няма как да бъде сбъркан, с който и да било от изброените досега. Представителите му споделят поне по една (но често поне 5-6) свои снимки на ден. По-често в това число влизат дамите, макар че напоследък има тенденция да срещам и все повече господа. За да се впишеш в тази категория задължително трябва да си запознат и да прилагаш следните техники ЕЖЕДНЕВНО:

  • патешка човка или нацупена физиономия на всяка снимка,
  • секси премрежен поглед,
  • гола снимка до раменете (да се спазва приличие, все пак),
  • селфи с поглед тип „не знаех, че ме снимат“ на него,
  • колаж с 4 или 6 почти еднакви снимки и други, които със сигурност неведнъж сте срещали.

Ако и вие имате предложение за категория потребители, която не фигурира тук, моля споделете я с нас в мястото за коментари под статията или на нашата Фейсбук страница.

Вижте още: Селфитата са индикатор за психическо разстройство?!

Фейсбук типажите.
А вие открихте ли се сред Фейсбук типажите?

Отговор