Умберто Еко за религията и фанатизма

0
Умберто Еко
Няколко мисли на един велик човек - Умберто Еко.

В последните години често сме свидетели на самоубийствени атентати, предшествани от възгласи на арабски и извършени от хора, твърдящи, че са вярващи мюсюлмани. Хора, които се отъждествяват с култура, процъфтяваща на Изток и извършват богохулства, дори според собствената си религия…

Десетки невинни хора, вероятно повечето християни (къде вярващи, къде не толкова), се разделят с живота си по нелеп начин. Хора, принадлежащи към ценностна система, свързана със Запада. Същия онзи Запад, който преди столетия е сеел смърт на Изток… Сега по цял свят отново пълзят демони. Демоните на болката, на омразата, на разделението, на разграничението, на противопоставянето. Да, абсолютно непростимо е това, което се случва. Но по-страшно е това, което може да се отключи.

Умберто Еко
Умберто Еко; By Università Reggio Calabria – Ufficio Stampa Università Mediterranea di Reggio Calabria, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=694892

В такива трудни и интересни времена, ни напускат някои от най-големите умове на човечеството. Сякаш по силата на пъклен замисъл (или божия промисъл, целяща да ни изпита), се разделяме с онези, които в дни на хаос
могат

да огласят здравия разум

На 20 февруари 2016 г. от този свят си отиде Умберто Еко, който притежаваше неограничими познания за миналото. А всички знаем онази максима, според която народ, който не познава миналото си, е обречен да го повтори. Макар и понякога сложно и непонятно за мнозина, Еко изказваше пророчества за бъдещето.

Той бе философ със свободен ум и предаваше този импулс на ревностните си читатели. В книгите, статиите, речите си не рядко говореше за религиите. С философско пренебрежение.

Затова Lifebites.bg реши да ви припомни някои от незабравимите и други не толкова популярни мисли на

Умберто Еко по отношение на религиите и разделението, което сеят:

Най-важното качество на честния човек е непоносимостта към религията, която ни кара да се страхуваме от най-естественото нещо на този свят, смъртта, и ни кара да мразим единственият красив подарък на съдбата – живота.
Човеците никога не причиняват зло с толкова убеденост и ентусиазъм, колкото когато го правят по силата на религиозните си убеждения.
СвещеницитеБезделници са, спадат към опасните класи, също като крадците и скитниците. Човек става свещеник или монах само за да живее в безделие, а безделието е сигурно заради техния брой… Говорят ти срещу плътската любов, но всеки ден ги виждаш да стават от някое кръвосмесително ложе, без дори да си измият ръцете, и после изяждат и изпиват своя господ, а по-късно го изакват и изпишкват. Повтарят, че тяхното царство не е на този свят, а слагат ръка на всичко, до което могат да се докопат. Никога цивилизацията няма да постигне съвършенство, докато последният камък от последната църква не падне върху последния свещеник и земята не се отърве от тази сган.

Комунистите твърдят, че религията е опиумът на народите. Вярно е, защото помага да се държат изкъсо поданиците… Бих казал, че религията е кокаинът на народите, защото религията е тласкала и тласка хората към войни, към избиване на неверниците, и това е така и с християните, и с мюсюлманите, и с другите идолопоклонници…

Войните са най-ефикасният и най-естествен начин да се намери отдушник на напрежението и да се забави нарастването на броя на човешките същества. Едно време в началото на всяка война не се ли казваше, че тя е по Божия воля?
Всеки терористичен акт се извършва, за да се отправи послание, което сее ужас или поне безпокойство. Терористичното послание дестабилизира, дори ударът да е минимален, а още повече дестабилизира, ако обектът е могъщ символ.
Не вярвам, че на земното кълбо, където хората са вълци за своите братя, ще се постигне всеобщ мир. Мислил го е Фукуяма с идеата си за края на историята, но неотдавнашните събития показаха, че историята започва отново и винаги под формата на конфликт.

Тероризмът на Бин Ладен… успя да дестабилизира западния свят след 11 септември, като възкреси стари призраци от борбата между цивилизациите, религиозните войни, сблъсъка между континентите. Но сега постига още по-задоволителен резултат: след като задълбочи пропастта между Запада и Третия свят, вече стимулира дълбоки разриви вътре в самия Запад.

Наистина живеем в тъмни времена. Не само поради трагичността на събитията, които стават, но и защото, за да разберем какво се случва, трябва да бъдем много изтънчени, а не е време за изтънченост. Около нас се действа със замах…

Не е лесно човек да бъде убеден да пожертва своя живот и инстинкт за самосъхранение имат всички – мюсюлмани, будисти, християни, комунисти и идолопоклонници. За преодоляването на този инстинкт не стига омразата към врага. Трябва по-добре да бъде разбрана личността на потенциалните камикадзе. Искам да кажа, че да стане човек камикадзе не е достатъчно да посещава джамия, в която обзет от демони имам проповядва свещена война, и може би не стига джамията да бъде затворена, за да се уталожи пулсът на смъртта, който бие изначално у някои субекти и те ще продължават да се движат.

Всички религиозни войни, които от векове окървавяват света, са породени от пристрастното съгласие с опростенческото противопоставяне от вида Ние и Другите, добри и лоши, бели и черни. Ако западната култура се изявява като плодотворна… то е, защото полага усилия да се “отърве”, в светлината на изследването и на критичния дух, от вредното опростяване. Естествено, тя не винаги го е правила…

Вижте още какво казваше Самюел Хънтингтън за
Сблъсъка на цивилизациите

Отговор