Първите дронове: Гълъби с фотоапарати

гълъби
Така са изглеждали гълъбите фотографи и снимките, които са правели пернатите.

През далечната 1902 г. германецът д-р Юлиус Нойбронер прочита вестникарска статия за гълъби и се ядосва. Новината, която го вбесява, идва от Бостън. Вестникът съобщавал за местен аптекар, който използва птиците, за да доставя рецепти на пациенти.

Julius_Neubronner_with_pigeon_and_camera_1914
Нойбронер с един от неговите гълъби.

Това, което вдига кръвното на доктора е фактът, че в написаното няма и дума за човека, създал тази практика – неговият баща д-р Вилхелм Нойбронер.

Юлиус решава да доразвие семейното начинание. Купува няколко гълъба, започва да ги тренира и с тях изпраща доставки на лекарства до близкия санаториум. Освен в бизнеса, предприемчивият мъж използва пернатите и в хобито си – фотография. Германецът е потомствен фармацевт, изобретател и един от пионерите на аматьорската фотография в родината си.

800px-Pigeoncameras
Три от гълъбите, които са направили първите снимки от въздуха – без участието на човешка ръка.

През 1907 г. докторът започва да експериментира и развива идеята си. Използва миниатюрна камера и така се появяват първите му снимки, заснети от въздуха – направени от

гвардията му от гълъби фотографи

Реално това са предшествениците на така популярните днес дронове. Далеч по-опростен вариант, разбира се, но базирани на същата идея.

800px-Pigeon_wingtips (1)
Снимките, направени от гълъбите на Юлиус.

Юлиус решава да я патентова, но германското бюро за патенти отхвърля молбата му. Всичко се променя, когато чиновниците виждат снимките, направени от пернатите фотографи. Така през 1908 г. патентът му е вписан в регистрите.

Bundesarchiv_Bild_183-R01996,_Brieftaube_mit_Fotokamera_cropped (1)
Камерата е прикрепена към тялото на пернатото със своеобразна броня.

Юлиус Нойбронер представя изобретението си пред света с изложби със снимките си в едни от най-големите европейски градове – като Дрезден, Франкфурт и Париж. Фармацевтът демонстрира

възможностите на неговите гълъби

фотографи, а кадрите, заснети от тях са продавани като пощенски картички.

На Аеро шоуто в Париж през 1910 и 1911 г. докторът-изобретател дори печели 2 златни медала! Проектът привлича интереса и на военните в родината му.

Pigeon_camera
Техника за гълъби.

Немската армия дори прави тест, използвайки технологията през Първата световна война.


Вижте още… едни от най-шантавите изобретенията от Първата световна война


И това не е всичко. През 1930 г. не само немските, но и френските военни “вербуват” гълъби за разузнавателни мисии. Години по-късно ЦРУ използва идеята като разработва собствена камера за птиците, чиито детайли се пазят в тайна и до днес.

Отговор