Мартен Роберто: Тенис надежда със звезда в шоубизнеса

Мартен Роберто
Мартен Роберто

„Казвам се Мартен Роберто и се занимавам с музика.”

Така кратичко би се представил той пред хората, които не го познават. Ако отвъртите капачката и пуснете духа от бутилката, разбирате, че зад името Мартен Роберто се крият още много лица. Той е DJ, продуцент, тв водещ, радиоводещ, дизайнер на дрехи и…

„И всичко от това ми е любимо”, добавя с неизменната си усмивка.

„Всичко това, което правя, е това, което съм искал да правя цял живот и много се радвам, че съм стигнал до момент, в който мога да развивам себе си и любовта си към изкуството и музиката”, казва Мартен Роберто.

Почитателите на тв формати го познават като водещ на Гласът на България през 2015-та. Музикалните фенове разпознават гласа и стила на DJ Мартен. Обединяваща нишка е музиката, която се превръща в част от ежедневието му още докато е тийнейджър.

„На 12-13 години започнах да се интересувам от музика, от класации, от това кой свири, къде свири, какви албуми има, кой сингъл излиза, през коя година… Тогава нямаше и толкова много информация за изпълнителите и групите. По нощите слушах определени западни радиостанции и записвах музика на касетки. Правих си компилации и своя собствена класация. На края на годината си правех и ТОП 100”, усмихва се Мартен и допълва на един дъх:

Мартен Роберто
Мартен Роберто на сценатал Снимки: Васил Германов и личен архив

„Нямате представа колко щастлив ме караше да се чувствам момента, в който всяка седмица си подреждах новите парчета, обмислях кои ще влязат в чарта, кои ще отпаднат. Това бяха нещата, които ме вълнуваха денонощно.

Бях малък меломан!

Никой друг не се интересуваше от моите неща, но на мен сякаш не ми и беше и необходимо да имам компания в това ми занимание.”

Малкото пари, които успява да спести от джобните си тогава, отиват за касетки. За него щастието по това време има ясно измерение: “притежанието на няколкостотин грама пластмаса”, въздиша радиоводещият.

Дали пази някои от тях и до днес?

„Пазя, да. Не ги пускам, но ги пазя за мой си архив, защото това е част от мен и моята еволюция като музикален журналист и DJ. Ценя всички трудности, през които съм минал, защото те са ме направили такъв, какъвто съм в момента”, обобщава Мартен Роберто.

Едно от поредните предизвикателства, пред които се изправя, е появата му на малкия екран. Мартен стана част от екипа на Гласът на България, където си партнираше с чаровната Вики Терзийска. И въпреки че има достатъчно богат опит като водещ, но в радио, признава, че „телевизорът” променя живота на хората, които „живеят” в него.

Когато се появиш по телевизията, особено в по-динамичен формат в какъвто бях аз, това носи своите позитиви в професионално отношение. Дисциплината и възможността да работя с такъв сериозен екип е незаменима, но донякъде

т.нар. слава има и своя социален товар

След като хората са те гледали толкова дълго по телевизията си мислят, че те познават, и когато те срещнат могат да ти казват директно някакви неща или да коментират твоя труд. В такива моменти гледам да съм пасивен, защото има както много позитивни хора, оценяващи положително мен и това, което правя, така има и комплексирани реакции тип „а, това е този“. Това, че си виждал някого по телевизията, не ти дава право да го наречеш „този“. Ако си го гледал, знаеш, че той си има име. Но като цяло не обичам хората да се интересуват чисто по жълт начин от мен. Иска ми се да коментират това, което съм създал, а не това как изглеждам или колко татуировки имам.”

Мартен Роберто
Мартен Робертол Снимки: Васил Германов и личен архив

Истината е, че ежедневието на Мартен е също толкова шарено и пъстро, колкото са и татусите му. Изреждайки всичките неща, с които се занимава, човек неизбежно се пита кога му остава време да спи…

„Дълго време работех като кастинг режисьор за рекламни клипове. Запознах се с различни, нестандартни хора и работех с почти всички продуценти в България. В последствие се отделих и направих собствена кастинг агенция, това беше през 2007 г.

Нещата тръгнаха, но в един момент се завъртяха и личните ми работи – музика, партита – и трябваше да реша кое да избера. В кастингите помагах на хората да си намерят работа и да стават известни. А другото беше да помогна на себе си да си намеря работа и да бъда търсен и популярен. И аз реших да заложа на себе си”, спомня си столичният диджей.

Мартен Роберто залага на себе си

след като преди години държавата отказва да го направи: не инвестира в таланта му и България може би (не за първи път) губи звезда… в тениса! Да, може би малцина от вас знаят, но като тийнейджър днешният музикант и водещ Мартен Роберто е бил една от надеждите на родния тенис.

„Тогава бях приет като подготве във френската гимназия, но почти не ходех на училище заради спорта. Оказа се, че в края на първата година има изпит, на базата, на който или продължаваш или отпадаш от това училище. Трябваше или да продължа със спорта, но да жертвам образованието си или обратното. Това беше и моментът, в който

бях дръпнал сериозно в тениса

и момчето трябваше малко по-рано да стане мъж. Стана ясно, че в мен трябваше да се инвестира. Държавата и клубът ми тогава бяха наясно с потенциала ми, но никой не пожела да отдели пари за мен. С една дума, още много малък се сблъсках с неподкрепата на държавата към младите хора и сам взех своето решение да завърша училище. Взех изпита с отличен 5 и 50”, връща се назад във времето Мартен.

Въпреки че се отказва от професионална кариера в тениса, той запазва страстта си към спорта. През зимата кара сноуборд, а лятото е на уейк борда си. Преди години се запалва и по високите скорости. Веднага си купува 100-кубиков моторите.

„Имах безумен случай край Слънчев бряг, където всички си мислят, че са недосегаеми богове. Една кола влезе в насрещното движение и щеще да ме отнесе. Бях принуден да изляза в банкета, паднах, но тогава се разминах без наранявания. Но след това в София, в центъра, пред НДК, след неочакван обратен завой на такси си счупих ръката. Тогава разбрах, че в тази държава няма кой да те защити срещу идиотите, които шофират безумно. Продадох мотора”, приключва историята Мартен.

Отскоро известният радиоводещ комбинира всичките си останали хобита и задачи с един нов, но изключително приятен

денонощен ангажимент – бащинството

Мартен Роберто Джули
Мартен Роберто със съпругата си Джули. Снимки: Васил Германов и личен архив

Мартен и съпругата му Джули.

„Това е най-хубавото нещо на този свят и опитвам всичко, което правя да е съобразено с графика на дъщеря ми и съпругата ми. Оказа се, че да бъда баща за мен е най-големият заряд, който мога да получа от живота. Не съм очаквал, че когато на 35 г. станах баща (което не знам рано ли е късно ли е за един мъж), това ще е най-щастливото нещо, което може да ми се случи! Не съм очаквал, че може и да съм толкова ревнив като баща!

Това е моето дете и чувството е неописуемо

Да имаш дете осмисля ценностната система, пренарежда живота и това е незамениемо”, разказва Мартен и допълва: Най- големият успех е най–голямата ми слабост! Това е дъщеря ми. Искам тя да е любопитна към живота и да опита от всичко преди да избира. Къде ще живее, за кого ще се омъжи, какво ще харесва, какво ще обича… Светът е огромен и в него има прекрасни неща! Нека да ги види и тогава да взима решения, а аз ще съм до нея, за да я подкрепям.”

Звучи като благословен човек, който е сбъднал всичките си 101 мечти. И е намерил за себе си значението на думата успех:

„Щастлив на мястото, на което съм, в момента, в който съм. Може би съм имал възможност да направя нещо повече и е хубаво, че го осъзнавам, защото… Защо пък да не направя повече?! Успехът за мен е това, че работя това, което съм искал да правя цял живот – да се занимавам с музика – като водещ, като ди джей, като музикант, като продуцент. Успех е, че имам семейство и това всъщност май е абсолютният успех! Че двамата с жена ми създадохме нещо заедно, имаме наш дом, наша принцеса, че си имаме наш свят, в който си живеем само ние и знаем какво обичаме и как го обичаме.

“Успехът е това, че има с кого да споделя успеха.”


Следва продължение

В него ще разберете защо Мартен смята, че българите днес почти не се забавляват, какво е мнението му за т. нар. елит у нас и защо музикалните ни продуценти предпочитат да правят глупави парчета за хранителни продукти вместо истинска музика.

Отговор