Койкенхоф: Най-голямата градина с лалета в света

0
Койкенхоф
Всяка година в Койкенхоф се садят около 7 милиона луковици. Снимка: Yuting Hsu via Foter.com / CC BY-NC-SA

Най-голямата туристическа атракция и най-фотографирано място в Холандия – паркът с пролетни цветя Койкенхоф, дори не е в Амстердам. На 20-на километра от столицата е. И поне през април надминава по популярност всяка друга дестинация из Ниските земи.

Няма как да е иначе в царството на луковичните цветя – Холандия, чийто символ е тъкмо лалето. Същото цвете, обагрило в ярки нюанси полята край Харлем и Лейд, между които се намира градчето Лисе. Него трябва да запомните, ако сте се отправили към парка

Койкенхоф, с други думи – Градината на Европа

Наричат го така, защото това е една от най-големите градини с пролетни цветя не само на Стария континент, ами и в света. Заема площ от 32 хектара и всяка година през септември 30-те градинари тук садят около 7 млн. луковици. Засаждането става на ръка, затова и отнема близо 3 месеца.

Как изглеждат разцъфналите резултати след това? Можете да видите между 19 март и 21 май, когато паркът е отворен за посетители. Идеалното време за разглеждане на лехите (с обща дължина над 15 километра!) е април.


Вижте още… галерия със снимки от най-приказното градче в Европа – Халщат


Някога земята под тях била територия на бившия ловен парк на замъка Телинген. През XV век той принадлежал на Жаклин Баварска, графиня на Ено. Освен за ловуване, земите му били използвали и за отглеждане на пресни зеленчуци и подправки за кухнята на имението. Откъдето идва и името Койкенхоф,

в превод – Кухненска градина

След смъртта на графинята губернатор Адриен Мартенз Блок откупува терена и през 1641 г. започва строежът на замъка Койкенхоф.

Замъкът Койкенхоф. Снимка: Graham O'Brien via Foter.com / CC BY-NC
Замъкът Койкенхоф. Снимка: Graham O’Brien via Foter.com / CC BY-NC

Градините към него са аранжирани чак през 1857 г. по поръчка на тогавашния кмет на Лисе. Автор е прочутият ландшафтен архитект Зохер (известен с работата си по най-големия обществен парк на Амстердам – Вонделпарк).

Историята на Койкенхоф като най-големия в света открит музей за цветя датира от 1949 г. Тогава производителите на лалета започнали да се събират тук, за да демонстрират най-добрата си продукция. Постепенно към изложението се присъединили и цветари и от други страни в Европа.

Днес на едно място в Койкенхоф можете да видите смесени алеи на иначе

конкуриращи се производители

Да разгледате така наречените градини за вдъхновение, чиято цел е да ви даде идеи как да аранжирате собствените си лехи. А също – и да си харесате толкова някое разцъфнало цвете, че да си поръчате луковици. Ще ви бъдат доставени наесен, навреме за засаждането.

И да не сте запален градинар, няма да ви е скучно. В Койкенхоф има не само алеи, но и ресторанти и кафенета. Както и зоокът, лабиринт от жив плет, че дори и вятърна мелница. В Холандия сте, все пак!

СПОДЕЛИ
Предишна статияФрансис Форд Копола между киното и виното
Следваща статияВреме за поезия: Радой Ралин – Мълчание
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор