Да откажеш цигарите ПОЗИТИВНО

цигарите забранени
Пушенето забранено! Тази забрана може да спре да важи за вас и това само по себе си е хубаво.

Проблемът при отказването на цигарите е в това, че фокусът почти винаги е върху негативните въздействия от тях. Всички ги знаят, пише ги на кутиите с цигари. В някои страни има и потресаващи снимки на бели дробове, зъби и артерии.

От всичко това става ясно, че ако пушите има голяма вероятност да погрознеете, да се разболеете и да живеете по-кратко. Статистиката никак не е за подценяване. Но когато хората се страхуват да видят или чуят нещо, те просто не го виждат и не го чуват. Затова при поредния си опит да се разделя с този ужасен навик се фокусирах вместо върху вредите от тютюнопушенето върху ползите от неговото спиране. Ето и някои от тях.

Усещането за свободата

Свобода в истинския смисъл на думата не съществува. Но от колкото по-малко неща е зависим човек, толкова повече се приближава до това усещане. В този смисъл чувството, че си се освободил съзнателно и волево от поне едни окови, е повод за ликуване.

Цигарите вече не контролират поведението ти

Не се изнервяш, защото не си пушил от часове. Не трябва да излизаш в проливния дъжд, защото са свършили, да се криеш или да мислиш за тях по какъвто и да е начин.

[Вижте още: Какво изяжда ценните мигове в живота ни]

среща
Други приятни дейности като срещи с приятели

Повече време, прекарано в приятни занимания

“Една цигара време” е средно 10 минути. В зависимост от броя на изпушените цигари, то варира между два и три часа дневно. На фона на денонощието, в което средностатистическият човек прекарва минимум 9 часа в работа, 2 часа в път и 8 в сън, остават средно около 5 часа. В тях са включени рутинни дейности като хранене, вземане на душ и пр. Излиза, че реално той разполага с най-много 2-3 часа свободно време.

Вече ще повярвате, когато някой пушач твърди, че няма никакво свободно време. Ето и първото предимство на бившия пушач пред непушача и това са тези 2-3 часа, които ще получи като бонус. Това време може да оползотвори в почивка, срещи с приятели, четене, спане, хобита, спорт, танци… или в каквото бившият вече пушач обича да прави, но до сега все не му е достигало време!

време
Повече време, отделено за любими занимания.

Ще са нужни известни усилия, за да успее да си ги задържи като неприкосновена територия. В противен случай някоя друга безполезна дейност или няколко дразнещи такива биха заели мястото на цигарите.

Повече пари, похарчени за удоволствия и лични нужди

Какво може да се купи с парите, давани ежедневно за цигари? В първите дни от отказването, когато е най-трудно, е добре да си осигурите възможно най-краткосрочно възнаграждение – ден за ден. Ако например давате 5 лв за цигари, моментално да ги материализирате в нещо изкушаващо – парче торта, бира, билет за театър на промоция, урок по салса на промоция, чифт чорапи, някоя евтина, но неразумна прищявка, която друг път не бихте си позволили.

сладкиш
Парче торта – една от възможните краткосрочни награди.

Когато този период поотмине, можете да си направите касичка. В нея всеки ден да пъхате парите, които обикновено давате за цигари. Ако приемем, че сумата е 5 лв. дневно, простата аритметика показва, че за месеца ще сте събрали 75 лв. Пари, с които да си купите каквото си поискате или да идете, където си пожелаете. Когато сте още по-уверени в своето непушачество, можете да помислите и за отложения във времето стимул. Например

касичката се отваря след една година

Тогава средно в нея би имало около 1000 лв. С тази сума можете да отидете до Париж, Рим, Барселона, Малта, можете почти да си купите евтина стара кола, хубаво колело, добра китара, компютър, телефон, обувки като на Кари Брадшоу…  Ако нямате финансови затруднения, можете да спомогнете за сбъдването на нечия чужда мечта, като дарите тази сума за кауза по ваш избор.

Неотварянето на касичката за по-дълъг период – например 3 години, е за напреднали непушачи. Тогава сумата би била от порядъка на 3000 лв, като не броим увеличението на цигарите през годините, а такова неминуемо ще има. И тук, както при времето, има опасност от загуба, така че е нужно постоянство, за да може вашият отказ от пушене да ви се отплаща цял живот.

пътуване
Екскурзия до някое екзотично място – възнаграждение за по-дълъг период на въздържание.

Пушенето забранено! вече не ви касае

На всеки пушач му се е налагало милион пъти да излиза навън в сибирски студове и сахарски горещини. При това често пъти сам, за да изпуши една цигара, която му присяда в буквалния смисъл на думата. Не само физическите несгоди, но и фактът, че той с неговия навик е нежелан – било на парти, на вечеря или на работна среща.

В някои страни като Англия не може да се пуши на централни улици. В други има специални кабини, напомнящи изолатори, където и най-закоравелият пушач се задушава от собствения си дим. А в Бутан например е забранено съвсем да се пуши.

Тютюневата индустрия

Да, светът не е за пушачи и всичко свързано с пушенето е забранено! Освен едно – тютюнопроизводството и милиардите, които са в него. Това от своя страна също може да бъде стимул. Ако не да се сринат, то поне да се намалят печалбите на алчните тютюнопроизводители и правителствата, които забраняват пушенето на обществени места, но не и законната продажба и разпространение на тази “стока”.

Предизвикателство

Това е чудесен начин да изпитате собствените си граници, да тествате волята и реакциите си, да опознаете и надвиете себе си. Ще ви бъде интересно и ако експериментът е успешен ще излезете като победител от това предизвикателство и ще изпитвате безгранична гордост.

удовлетвореност
Отказването на цигарите носи усещане за удовлетвореност.

Само не прекалявайте, като тикате подвига си под носа на останалите пушачи или ги мъмрите. Като доскорошен пушач трябва да знаете, че е ужасно досадно и нелепо.

Други краткосрочни ползи от спирането на цигарите:

Когато не пушите сетивата ви ликуват

Непушачите като такива не могат да оценят качеството на обонянието, вкуса, физическата активност и чувството си на бодрост. За тях те са даденост. Но един бивш пушач се наслаждава на ароматите, храните, питиетата, движенията и изобщо работата на тялото и органите си с пълна сила.

Затова още в началото на борбата с вредния си навик миришете цветя, парфюми и подправки, яжте любими храни. Така ще усетите колко по-вкусни са всъщност! Изкачвайте стълби, гонете автобуси и тичайте в парка. Обръщайте специално внимание на начина, по който се чувствате сутрин след събуждане. Всички тези неща са чудесна мотивация да продължите да не пушите.

Списъци и дневници с постижения и удоволствия

Някой и друг списък би свършил чудесна работа. Като например: списък на нещата, които да си купите със спестените пари и съответните отметки. Друг на местата, които да посетите от същия бюджет. Такъв на дейности, които възнамерявате да вършите през времето, отделяно за пушене. Списък на известни личности, отказали пушенето.

списък
Правете списъци с позитиви от спирането или дневници.

А защо не и дневник?! В него ще броите дните или всеки ден ще отбелязвате по нещо позитивно, случило се в резултат на отказа ви от тютюн. Например днес помирисах прясно окосено сено – миришеше на… или днес изядох най-страхотния сладолед – имаше вкус на…, тичах и за първи път изпитах удоволствие от това.

Знаменитости, отказали цигарите

И знаменитостите имат вредни навици. И те се борят с тях. Това само по себе си е успокояващо, а понякога и стимулиращо. Затова, а и от любопитство, можете да се разровите за някои известни личности, преборили се с пушенето. Тъкмо ще вземете някой и друг метод наготово.

Например хипнозата, с която са успели Юън Макгрегър, Мат Деймън, Дейвид Аркет и Кортни Кокс. Методът на Алан Кар, който е използвал Аштън Къчър. Социалните мрежи, където е потърсила помощ от своите последователи Упи Голдбърг. Билковите цигари на Джон Хам, които актьорът и бивш пушач употребява в култовия сериал Момчетата от Медисън Авеню.

Знаехте ли, че и Барак Обама е бивш пушач? Той се шегува, че ги е спрял заради страха от жена си… Ето такава информация би ви помогнала като начинаещ кандидат-непушач.

Който и метод да изберете и какъвто и стимул да използвате, важното е да сте убедени, че го искате, да не се отказвате и да е по волята ви. Дали аз успях да го направя?! Ще ви отговоря със знаменитата фраза на Марк Твен: Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти. Успех!

Прочетете още: Майкъл Кейн за актьорството, пушенето и защо никога не носи велурени обувки

Отговор