Фотоистория: Децата пушачи на Индонезия

0
пушачи - деца
Децата на Индонезия, които стават пушачи от съвсем ранна възраст...

Това е 4-годишният Мухамад Дихан Ауалидан от индонезийския остров Суматра. Мухамад е един от многото заклети пушачи в родината си. Запалва първата си цигара, когато е едва на две години и днес пуши по една кутия на ден.

Това, което е още по-притеснително е, че той далеч не е единственото дете пушач в Индонезия. Докато броят на пушачите в много западни страни намалява, в Индонезия се случва точно обратното – там над 60% от мъжката част от населението редовно употребява тютюн под най-различна форма.

Канадската фотографка Мишел Сю чува за обезпокоителната статистика и решава, че трябва да направи нещо, за да документира проблема. Така се ражда серията ú фотографии, озаглавени Marlboro Boys. Сю снима

Мишел Сю
Мишел Сю обръща камерита си към децата пушачи.

деца, които са заклети пушачи

“Пушенето се е превърнало в такава неизменна част от индонезийската култура, че някои деца запалват първата си цигара, когато са едва на четири”

казва Мишел Сю.

Пушенето също така е свързано с тютюневата индустрия, която представлява значителна част от икономиката на страната. Много индонезийци се препитават с

работа в тютюневите полета

и се сблъскват с пушенето от най-ранна възраст. Забраните за пушене са малко и не е рядкост да видите малки деца да пушат докато отиват към или се връщат от училище.


Вижте още: Снимки на деца хипнотизирани пред телевизорите


Индонезийски деца пушат в автобус на път за училище.

“Наистина е трудно за правителството да иска да регулира индустрията, защото тя е нещо, от което то прави много пари”, обяснява Сю.

Пари за сметка на здравето и то на невръстни деца… Като дъщеря на китайци, емигрирали в Канада, фотографката казва, че е привлечена от истории, които хвърлят светлина на “застрашени култури и уязвими хора”.

В серията снимки, озаглавени Marlboro Boys Сю изследва загубата на невинността, която тези млади пушачи олицетворяват.

“Те дърпат и гълтат дим като възрастни, които пушат от години – някои от тях пушат по две кутии цигари на ден от невръстна детска възраст”

казва фотографката.

Вижте серията нейни фотографии Marlboro Boys в галерията по-долу.

Отговор